kniha » Děti Duny
v Top10 3 | chce si přečíst 11 | chce mít v knihovně 8 | má v knihovně 174
hodnotilo: 187
84%
Děti Duny Více vydání = více obálek.

Frank Herbert

Děti Duny

Kniha vyšla i pod názvem:
Deti Duny
(viz informace u vydání - záložka 'další informace')

série: Duna
díl v sérii: 3
kniha patří do světa: Duna

Kategorie: sci-fi

originální název: Children of Dune
originál vyšel: 04/1976

vydání: Svoboda 1995; Baronet (web) 2001; Baronet (web) 2007; Baronet (web) 2014; Premedia (web) 2020; Baronet (web) 2021; Baronet (web) 2023

odkazy: 2x [seriál], 1x [ukázka]


Komentáře:
firen  | ***** 19.11.2007 18:08

Co říct, pěkné svižné, dostačující. Tato kniha bezpochyby uzavírá mnoho ze Spasitele Duny. Nechte se tedy vtáhnout do dějem, ve kterém hraje velkou roli Leto Atreides Pauluv syn.

Tua  | nehodnoceno 15.07.2011 22:48

Myslím, že jedno z Herbertových poselství zní: Nebát se vykročit vlastní cestou. Neupínat se k zdánlivě spolehlivým řešením. Vesmír je v neustálém pohybu. Všechno se mění. Nejsou stálé pravdy nebo směry. Nevím nakolik vychází z nějaké současné filosofie nebo náboženství a nakolik je jeho pojetí vesmíru autorské. Přiznám se, že orientovat se v jeho myšlenkových proudech bylo často velmi obtížné. Zajímalo by mě, jestli je to důsledek rozdílného backgroundu nebo jen samoúčelná šaráda kterou si může dovolit hrát spisovatel sci-fi se svými čtenáři pro jejich pobavení. Čím se Herbert mohl inspirovat? Mýty pouštních kočovníků? Středověkými romány a kronikami? Narozdíl od Tolkiena, který rozdá karty a od samého počátku pracuje s víceméně jasně vymezenými okruhy dobra a zla, Herbert míchá hru po každém dílu a někdy i uprostřed partie. Dešifrovat motivy a cíle jeho hrdinů se podobá luštění nějaké křížovky či detektivky. Leckoho by to mohlo odradit. Já sám jsem po přečtení první Duny nevěřil, že se k takové formě někdy v budoucnu ještě rád vrátím. Duna dovede překvapit, ale jistě není pro každého. Děti Duny se podobají více druhému než prvnímu dílu, ačkoliv už nepůsobí dojmem epilogu či doslovu (viz. Spasitel Duny), nýbrž jako plnohodnotné pokračování. Do popředí se dostává motiv vnitřního rozkolu původně silného Atreidovského impéria způsobený uvolněním celé společnosti a zbožštěním osoby Muad´Diba za účelem mocenského posílení vládnoucích kněží v čele s Paoulovou předzrozenou sestrou Aliou.

Krutost nemá žádnou omluvu, nic ji nemůže ospravedlnit. Krutost nikdy nenapraví ani nevyváží minulost. Krutost jen vyzbrojí budoucnost k dalším krutostem. Sama se rozmnožuje – jako barbarská forma incestu. Kdokoli spáchá krutost, spáchá také všechny ty další krutosti, které z ní vzejdou.

Honzeecheck  | *** 30.12.2011 10:42

Pěknej komentář od Tuy… je těžký to hodnotit, většinu času jsem se nudil, ale takhle zpětně musim uznat že se mi to v podstatě líbilo. Ale děj tvoří tak sotva jednu třetinu

Gaarq  | **** 20.12.2012 19:21

jo, dobrý. šou pokračuje a po „abdikaci“ paula muad'diba tu máme nový boj o moc mezi aliou, corriny, fremeny a mladými atreidy. chybí tomu jistá sevřenost a střídmost první duny, herbert propadá mystické glosolálii víc, než se mi líbí, ale ta příběhová část, ta je pořád úžasná. sice mě mrzí, že ekologická notečka se vytrácí a nahrazuje ji mystická bez toho, že by to autor líp podal (ačkoliv tuším, co asi měl na mysli, ale lepší začlenění do děje by bylo vítané). herbert senior výborně pracuje s postavami a reáliemi světa duny, ghanima, leto, alia i ostatní jsou živé charaktery, vnitřně rozporné, váhají, jednají, žádní schematičtí peoni na šachovnici. kdyby ubylo blábolivých dialogových scén, bylo by to zase na plný počet.

lenivec  | ***** 27.06.2014 12:31

Obsahuje Spoilery: Musím sa priznať, že ku knihe som pristupoval s malými očakávaniami. Prvý diel bol vynikajúci, ktorý bol takmer bez chýb s mnohými nezabudnuteľnými scénami. Oproti tomu Spasiteľa som dočítal len s ťažkosťami a nezostala z neho ani spomienka. To by mohlo tretiemu dielu uškodiť, bohudík nestalo sa. Arrakis už nie je tá krutá púštna krajina, začína sa dariť zeleni, ktorá sa púšťa do víťazného ťaženia proti púšti. Tu žijú deti (dvojčatá) Paula Atreida, Leto II. A Ghanima. V skutočnosti deťmi ani nie sú, keďže majú spomienky svojich predkov. Obaja sú si veľmi blízky, ale intrigy ich rozdelia. Prvá časť knihy je takmer bez deja väčšinou ju tvoria rozhovory, alebo úvahy o budúcnosti či minulosti. Zaujímavosťou je fakt, že sa objaví viac ako desať relevantných postáv, ktoré autor zvláda bez problémov. Celá kniha (asi aj celá séria) stojí na postavách. Duna bez Paula Atreida by nebola Dunou a preto žije vo svojom synovi a to aj doslovne. Duna už mesiáša nepotrebuje a autor sa správne rozhodol, Leto vykročí po ceste, ktorú jeho otec zavrhol. I keď si osobne myslím, že si Herbert mohol vybrať Ghanimu, ženská postava mohla pridať zaujímavejšie kombinácie. Deti Duny boli pôvodne plánované ako záverečný diel trilógie (ale prišli osemdesiate roky). Jediná vec, ktorú preto nemôžeme posúdiť samostatne je samotný Paul Atreid. Vývoj aký zaznamenal vo všetkých troch knihách je jeden z najprepraco­vanejších a najlepších v SF a obstál by aj v mainstreamovej literatúre. Aký je prerod Paula Atreida? Od mladého nástupcu dynastie, cez vodcu Fremenov až po závislého kazatela. Ani ostatné postavy neostali plastické, ale vyvvíjajú sa. Napríklad Duncan Idahoo je aj klonovaný. Nie je jednoduché shodnotiť či sila série Dune vychádza z postáv, alebo prostredia. Samostne by jednotlivé dieli obstáli, ale vďaka prepracovaným postavám sa Duna stala nesmrtelnou sériou. V dobe keď sa Leto stáva pánom vesmíru v púšti prichádza k stretnutiu s ľudskou troskou. So svojím otcom. Sila niekajšieho Muab Diba už dávno pomynula. Konfrontácia otca a syna je ešte lepšia ako zaverečný súboj s konca prvého dielu. Cestu na ktorú Paul nemal dostatok odvahy, Leto už nastúpil. Otcovi neostáva iná možnosť ako podporovať syna pri splnení nových cieľov. Samozrejmosťou je, že otec len ťažko prijíma synove rozhodnutie. Kniha končí v momente, keď Leto II. nastupuje na svoju viac ako tisícročnú cestu. Celá séria by mohla skončiť teraz, lebo ísť ďalej sa už nedá (Kvalitatívne). Vieme však, že vznikli ešte tri diely, tri prológy a objavujú sa ďalšie fámy o novej trilógii. Písal som to pred viac ako 10 rokmi.

Durgas  | **** 10.11.2021 22:35

Pri treťom diely sa mi stala zvláštna vec, možno aj prvýkrát v živote. Väčšina deja ma zaujímala, rovnako ako aj osudy postáv. Nič mi vyslovene nevadilo. A napriek tomu sa mi to čítalo veľmi zle, postupoval som veľmi pomaly a miestami som sa do otvorenia knihy musel vyslovene nútiť. Zvláštne.

Polboda naviac dávam za krásne a hlboké úvodníky kapitol.



WebArchiv - archiv českého webu