kniha » Rudá moře pod rudými nebesy
v Top10 1 | chce si přečíst 4 | chce mít v knihovně 3 | má v knihovně 50
hodnotilo: 57
78%
Rudá moře pod rudými nebesy

Scott Lynch

Rudá moře pod rudými nebesy

série: Páni parchanti
díl v sérii: 2

Kategorie: fantasy

originální název: Red Seas Under Red Skies
originál vyšel: 2007

vydání: Laser-books (web) 2011

odkazy: 6x [recenze]


Komentáře:
Sirius  | **** 18.06.2011 22:27

Locke Lamora rozehrál další ze svých zlodějských představení, kterému by menší zkrácení neublížilo, protože v polovině ztrácí chvilkově na tempu. Autor je vypsanější, takže jsem se nemusel tentokrát obtížně začítat. Nicméně co se komplikovanosti zápletky, byl první díl lepší. Tři záplety na mě byly fakt moc a tu v prvním díle jsem si mnohem víc užíval. Nicméně se pořád jedná o dobře napsanou knihu, která nenudí a na konci vás donutí říct: autore, ty parchante zatracenej, okamžitě mi naval další díl! Protože kdo to teď má vydržet?

willis  | ***1/2 11.07.2011 15:00

Ideální dobrodružné čtivo na prázdniny. Dobře zvládnuté postavy, staré i nové, jiskřivé dialogy. I přes, dle mého, zbytečnou „stopáž“ jsem se do čtení nemusel nijak nutit. Teď negativa: Knížka budí dojem, jako kdyby autor začal zápletku a zjistil, že mu na román nestačí tak přihodil ještě jednu, z které se vyklubala hlavní, a k tomu přidal několik vedlejších linek. Některé pointy jsou lehce odhadnutelné, jindy překvapivé a občas je zvrat vykonstruovaný především na efekt. Neškodilo by proškrtat, takhle román budí dojem, že je napsán až příliš rychle po úspěchu prvního dílu.

Svarec  | **** 31.07.2011 12:39

Poplavu trochu proti proudu všeobecného mínění: mně se Rudá moře pod Rudými nebesy zdála lepší než Lži Lockeho Lamory. První třetina se nese víceméně v duchu prvního dílu a popravdě mě moc nezaujala. Zato následující dvě třetiny, odehrávající se z velké části na moři, kdy se hlavní hrdinové na nějakou dobu stanou piráty, jsem si vysloveně užil. Zřejmě to bude tím, že odmala mám radši spíš přímočarou akci a dobrodružství než intriky a složité plánování. Jak již někdo napsal: ideální dobrodružné čtivo na prázdniny :)

avatar2  | ***1/2 31.12.2011 18:15

Nejde o takovou pecku jako první díl, ale stále jsem se slušně bavil. Děj se odehrává v atraktivním prostředí plném zajímavých postav a byť kniha není nikterak krátká (v poslední době mám vůbec pocit že autoři jsou placeni od počtu stránek), držela moji pozornost a nenudila.

Madam Brbla  | **** 16.07.2012 16:40

Locke a Jean po událostech v Camorru ne úplně dobrovolně změnili „loviště“, ale rozhodně nehodlají měnit svůj styl života. Jako správní mistři zločinu mají vysoké cíle a jdou si za nimi s trpělivostí koček a urputností pitbullů. Jejich velký plán se začne komplikovat v okamžiku, kdy do hry vstupují nepřátelské mocnosti a proto nakonec dvojici přátel nezbývá, než vyzkoušet si nelehký život námořníků.
Zatímco první třetina knihy ve mně vyvolávala vzpomínky na filmy jako „Dannyho parťáci“ či „Podraz“, zbytek připomínal „Piráty z Karibiku“: počáteční spleť intrik ve fantasy variantě Las Vegas byla zajímavá, spolehlivě mě vtáhla do děje a nutila dychtivě obracet stránky, nicméně dobrodružství na moři mi nepřipadají fascinující, to prostředí mě prostě neláká. Naštěstí je Scott Lynch dost zábavný vypravěč, abych si plavbu Lockeho, Jeana a dalších, nových, převážně sympatických postav výborně užívala.
Směs akce, napětí i humoru byla namíchána náramně čtivě, užívaný jazyk je opět velmi barvitý (vulgarit ubylo jen mírně, sarkastické hlášky jsou ještě povedenější než dřív), zamrzel mě akorát závěr, působící uspěchaně, odbytě, bez šťávy, zkrátka jako by už to autor chtěl mít rychle za sebou.
Navzdory počátečním obavám z nepříliš oblíbeného pirátského prostředí mohu vyjádřit jedině spokojenost – sice ne stoprocentní, úvodní „Páni parchanti“ mi kápli do vkusu o malinko lépe, přesto zatraceně nadprůměrnou na to, abych ve své knihovně chtěla mít i třetí díl. 79%

jirikk  | *** 11.04.2013 08:40

První díl mě vyloženě nadchl, stejný pocit se u pokračování zdaleka nedostavil. Svěžest a zábavnost poněkud vyšuměla, zápletka překombinovaná a přitažená za vlasy. Zejména způsob, kterým hrdinové provedli závěrečný podfuk je tak nevěrohodný, nepravděpodobný a děravý, že zbývá jen kroutit hlavou. Další eskapády Lockeho a spol. již asi bez mé čtenářské účasti.

Majkl  | ***1/2 03.02.2014 00:53

Lži Lockeho Lamory sú oproti svojmu pokračovaniu až famózne. Spočiatku to však nič nenaznačuje, Locke s Jeanom rozbiehajú ďalší podvod, ktorý ako sa zdá, poriadne preverí ich zlodejské schopnosti. Až po vyplavenie sa na more, nemám žiadne výhrady, dej je dynamický, vhodne sa preplieta s flashbackmi a čo je najdôležitejšie – baví. Námornícka časť však nemá tú šťavu, ako dej v Hříši, od sľubného prepletenca problémov sa presúvame na more, kde sa dvaja podvodníci strácajú z dosahu Requima a Stragosa, dej sa zjednodušuje (čo je pre mňa mínus), flashbacky sa tu už nenachádzajú. Taktiež prostredie nie je tak fascinujúce ako bol Cammorr. Zvyšok knihy sa tak nejak ťahá k očakávanému návratu do Tal Verraru, ktorý vôbec nepôsobí ako vyvrcholenie knihy, ale Lynch skôr len z povinnosti dokončuje začaté v úvode. Ďalšie knihy si rád prečítam, ale očakávania už budú určite menšie.

trudoš  | ***** 16.05.2017 23:08

Locke Lamora je zpátky, a to je kurtizánsky dobře. Asi je všem jasné, že po tomto zcela nezaujatém výkřiku radosti se ode mě objektivní kritiky nedočkáte. Ono je těžké pomlouvat knihu, co vás od první stránky nadchne perfektní stylistikou. Protože ty květnaté dialogy (a hlavně nadávky) si prostě zamilujete.
Jistě, druhý díl Pánů parchantů je jiný než ten první, ale osobně jsem za to rád. Motiv neotřelých zločinců, kterým bezvadně klapnou jejich vpravdě neuskutečnitelné plány, lze opakovat jen po určitou dobu. Lépe řečeno jednou, protože pak už je forma zápletky jasná a nemá moc čím překvapit. V tomhle ohledu se však Scott Lynch poměrně snadno vyhýbá prošlápnuté cestě a po krátkém úvodu si už míří vlastním, zcela nevypočitatelným směrem.
Takže ano, Rudá moře jsou nestandardně vystavěným románem, který se chvíli tváří tak a pak zase onak. Ovšem to, co bych jinému autorovi omlátil o hlavu, tady funguje naprosto precizně. Teď se ještě dočkat dalšího pokračování, aniž bych musel reinkarnovat.

Methat  | **** 08.11.2019 10:12

Slabšia než prvý diel, no stále výborná kniha. Locke sa s Jeanom dostávajú do novej oblasti a tentoraz sa príbeh bude vo väčšej miere odohrávať na mori a lodi. Užijete si teda lodný slovník a všetky pojmy, ktoré k nemu náležia.

Zo začiatku sa hrdinovia ešte pohybujú po známych cestičkách kradnutia a klamstiev v kasíne, no potom sa celý príbeh zamotá a posunie do nečakaných smerov. Je obdivuhodné, že sa v tom autor vyznal a čo je dôležitejšie – vymotal z celého klbka klamstiev. Čo je najviac smutné, že nie je preložené pokračovanie do češtiny (tretí diel) a bohvie, či niekedy bude.



WebArchiv - archiv českého webu