kniha » Diamantový věk
v Top10 9 | chce si přečíst 15 | chce mít v knihovně 6 | má v knihovně 87
hodnotilo: 94
87%
Diamantový věk Více vydání = více obálek.

Neal Stephenson

Diamantový věk

Kategorie: sci-fi - cyberpunk - steampunk

originální název: The Diamond Age
originál vyšel: 1995

vydání: Talpress (web) 2001; Talpress (web) 2007

odkazy: 3x [recenze]


Komentáře:
lamahe  | ***** 07.08.2008 15:19

Skvelá kniha – smršť vynikajúcich nápadov a svet prepracovaný do dôsledkov. Mnohovrstevnatý príbeh pôsobí niekedy zmätočne a občas to viazne (hlavne zo začiatku), ale keď sa objavia súvislosti a trochu osvetlí pozadie tak to pekne odsýpa a vytvorená mozaika príbehov je nádherná. Miestami vulgárne, miestami uhladené, vcelku geniálne dielo.

Mimochodom upútavka na tiráži ma dlho odpudzovala (že „obrázková čítanka pro urozené slečny!“) ale vnútro knihy ma mimoriadne príjemne prekvapilo (väčšinou je to skôr naopak) :)

Odporúčam hlavne priaznivcom cyberpunku (tí to však už aj tak majú prečítané), ale podľa mňa ocení každý fanúšik SF a fantastiky vôbec..vynikajúce!!

Polinius  | ****1/2 10.05.2010 17:21

K dokonalosti chybí snad jen krůček. Nemluvil bych o knize jako o kyperpunku, protože kyberpunk je mrtev. Kyberpunk zůstane mrtvý. A my jsme ho zabili. Tohle je kvalitní SF přelomu tisíciletí, které má prst na tepu doby.

Lucc  | ****1/2 15.04.2012 17:33

Malý kviz na rozehřátí: Stephenson je
a) konstruktér lokomotiv
b) exhibicionista
c) zatraceně dobrý spisovatel…
d) …který nezvládá konce

Tjamtadadá! Správná odpověď je, zcela nečekaně, a až d. Když pominu nebožtíka konstruktéra, jako prvního jsem v Diamantovém věku potkal Stephensona exhibicionistu. Prvních pár desítek stran bylo utrpení. Skoro jsem chtěl knihu odložit. Neal háže jeden novotvar za druhým jen proto, aby čtenáře ohromil a ukázal jim, že čtou sci-fi, a že on má IQ v horních patrech škály. Naštěstí po nějakém čase se uklidní a začne opravdu psát. A pak je to konečně zajímavé. Stephenson střídá psaní z pohledu zhruba 4 postav. Děj okolo nich se většinou neprotne přímo, ale je cítit, že jejichž osudy jsou spjaté. Podobně jako ve Sněhu se v podstatě nejedná o nic menšího než záchranu / přetvoření světa. To už je taková Stephensonova klasika. O té střední části by se dalo napsat hodně, ale, upřímně, nechce se mi. Bude muset stačit, když řeknu, že je plná skvělých nápadů a myšlenek, zajímavých postav a událostí a že je rozhodně nejlepší částí knihy. Celá mašina děje (ha, zase ten konstruktér!) se pomalu šine do cílové stanice. Já čekal něco monstrózního, nějaké geniální rozuzlení. Rozehrané to bylo dobře, jenže pak se začal tenčit počet stránek a ono nic. Celé finále je pak možná geniální a já ho nepochopil nebo je to prostě neuzavřené, protože má následovat další díl (má?). Třetí možnost (viz kviz bod d), která mi přijde nejpravděpodob­nější, je také zároveň nejsmutnější. Přesto je Diamantový věk vynikající román, který mne bavilo číst a zároveň rozhodně není hloupý. Doporučuji všem fanouškům kvalitní fantastické literatury.

Watari  | **1/2 28.01.2013 11:23

Úprimne, som veľmi prekvapený, aký skvelý ohlas má tento Stephensonov počin a prekvapili ma aj recenzie na légii. Najmä ak niekto napíše, že časť knihy predstavovala utrpenie a pritom si kniha vyslúžila takmer plné hodnotenie. Ja som mal podobný pocit do poslednej strany. Knihu som čítal takmer dva mesiace. Nemôžem si spomenúť, kedy som sa naposledy podobne trápil. Stephensonova silná stránka sú jednoznačne nápady, o tom som sa presvedčil už pri prelomovom Snehu. Autor mal jasnú predstavu, o čom chcel písať, no výsledok sa javí ako guláš, ktorý síce obsahuje výborné kúsky, ale ako celok chutí fádne. Dej je zbytočne rozvláčny, miestami neskutočne nudný. Gradácia takmer žiadna. Naopak zaujímavo pôsobili pasáže z „čítanky“, vďaka ktorým som knihu neodložil do poličky predčasne. V celom príbehu som nenašiel žiadne výrazné charaktery. Jediná postava, ktorú som si čiastočne obľúbil sa po čase bez stopy vyparila. Som podobného názoru ako Lucc, že Stephenson sa v prvom rade snaží čitateľa ohromiť znalosťami z oblasti nanotechnológie alebo svojimi predstavami o fungovaní sveta blízkej budúcnosti. Žiaľ, jeho štýl písania mi doteraz nesadol a ostáva mi veriť, že sa to pri ďalších dielach zmení.

MartinJ  | *** 26.08.2013 17:41

Tak nějak nevím, co si vlastně o té knize myslet. Hodně moc se mi líbilo prostředí. Byla to vlastně tak trochu extrapolace prostředí Sněhu do vzdálenější budoucnosti. Fýly místo národních států, kompilátory hmoty, které skoncovaly když už ne s chudobou, tak aspoň s bídou a hladem, soudní systém. Postavy byly rovněž dobře ztvárněné, hlavní hrdinové sympatičtí a opravdu mě jejich osudy zajímaly. Zajímavé byly i vedlejší postavy (třeba lord Alexander Čang-Sik Finkle-McGraw nebo Doktor X – zdáli se mi trochu podobní Strýčku Enzovi ze Sněhu, ale ne tak černobílí). I zápletka byla zajímavá. Ale vyprávění bylo tak nějak divné. Měl jsem pocit, že první polovinu knihy se vlastně nic neděje (u Sněhu jsme tento dojem měl jen asi první čtvrtinu). Pak se to sice rozjelo, ale zase mě zklamal konec. Ale i tak si myslím, že tahle kniha mi z paměti jen tak nevymizí.

lenivec  | * 27.06.2014 15:11

Zázraky sa stavajú najčastejšie v Biblii a v iných náboženských knihách, i v science fiction, tam sa však vždy nájde vysvetlenie, ak nie pomôže formula starého plešatého spisovateľa (podľa Asiomovových slov). Zázraky v kniháh sú fajn, ale teraz je načase prezentovať zázrak reálny. Jeho meno je Diamantový věk v produkcii Neala Stephensona. Samozrejme za každým náznakom zázraku v súčastnosti by Sherlock Holmes hľadal nanotechnológiu. Jeho hľadanie by sa skončilo úspechom, zároveň ďalšími nezodpovedanými otázkami. Aby som predišiel naťahovaniu. Zázrak knihy spočíva v jeho úspechu, ktorý zaznamenala. Stephenson dvoma knihami zaradil medzi najúspešnejších spisovateľov 90-tich rokov a ako bonus si Diamantový věk pripísal Huga v roku 1995. Otrasné veci sa stávajú úspešnými, keď už inde nie, tak v pop music nájde každý príklad podľa vlastného „gusta“. To však nie je prípad nášho zázraku, ktorý obsahuje príbeh v rozsahu 20 až 30 strán málo zaujímavého deja natiahnutého na román a doplnení nič nehovoriacimi opismi, ktoré neslúžia ako výplň, lebo oni sami tvoria knihu. Keď už sa tak zamýšľam (inak povedané, trepem sprostosti), čítať sa to dá, ale načo? Konečne sa po žvástoch dostáva k najzákladnej­šiemu. K súboji text verzus recenzent. No vyzeralo to na ťažký súboj. Vyzeralo, recenzent v druhej sekunde dostáva K.O. Po prevzatí sa z kómy recenzent pokojne priznáva, že nezvládol text a nedokáže v ňom nájsť okrem sociologicko-technických predstáv, ani moment na zapamätanie. Recenzent sa z kómy zotavil rýchlejšie ako sa čakalo a nečakane sa vracia sa k súboju. Návrat bol zbytočný jediný ľavý hák ho dorazil dokonale. Ľavý hák má meno Ender Wiggin, v ženskom vydaní v deväťdesiatich rokov. Nell sa nedostala medzi najlepších, aby mohla rozvíjať medziľudské vzťahy a byť vykreslená ako sa patrí, Stephenson jej strčí do ruky čítanku s heslom: Tu máš a bojuj!, všetko vyriešil. Z predchádzajúcich riadkov sa dá určite zistiť veľa, ale nič o knihe. Treba to zachrániť. Ja nie som Stephenson, aby som produkoval zázraky, jednoducho ponúkam fintu. Pred kúpou sa poriadne pozrite na jednu najlepšiu českú obálku histórie a zamyslite sa či cítite tú hustotu čo ja. Ak áno, kniha nie je určená pre vás. Obálka vo vás vyvolala iné ako uvedený pocit neostáva nič iné ako si prečítať inú recenziu, samozrejme nie tú z Fantázie. Napísané v roku 2003.



WebArchiv - archiv českého webu