kniha » Konec stříbrného věku
chce si přečíst 5 | chce mít v knihovně 1 | má v knihovně 13
hodnotilo: 16
83%
Konec stříbrného věku

Jasutaka Cucui

Konec stříbrného věku

Kategorie: sci-fi

originální název: Ginrei no hate
originál vyšel: 2006

vydání: Odeon 2011

odkazy: 7x [recenze], 1x [ukázka], 1x [info]


Komentáře:
pull  | ***** 24.06.2011 08:06

Satirické, sžíravé, ironizující, groteskní, absurdní, černohumorné, úchylné, chvilkami mrazivé, místy parodující i nepatrně dojemné. Co bych ještě dodal? Cucui je extrémně čtivý a dokáže psát velice plasticky – některé scény jsem vyloženě „viděl.“ Mohu jen doporučit.

KainIX  | **** 01.08.2011 08:59

Babičky a dědečkové, do útoku!!! Tahle satira plná černého humoru se čte překvapivě dobře. Autorovi se zde podařil husarský kousek, popsat velmi ožehavé a aktuální téma tak, že působí kriticky, varovně, ale zároveň vtipně. Člověk si při čtení říká „Tohle se snad nikdy nemůže stát, to žádná vláda nemůže připustit.“ A zároveň vzadu v hlavě slabý hlásek říká „Opravdu?“

Obálka je výborná, jen škoda, že scéna z ní v knize není :)

trudoš  | **** 01.01.2016 02:52

Hunger Games pro pokročilé. Nebo Battle Royale, chcete-li zůstat věrní originálu. Jenže, na rozdíl od Kindžiho Fukasaky či Suzanne Collinsové, Jasutaka Cucui přistoupil k tématu daleko reálněji a děsivěji. V rámci přelidněnosti Japonska a „zbytečnosti“ obyvatel důchodového věku jsou pravidelně vyhlašovány v předem určených čtvrtích vražedné souboje. Což znamená, že veškeří důchodci se musejí v určeném časovém rozmezí vzájemně vyvraždit (způsobem, jež si sami určí za vhodný), nebo budou popraveni. Přežít může jen jediný.
Téma, které je svým způsobem dost děsivé, zpracovává autor s humorem sobě vlastním – záměrně shazuje vyhlášený japonský patos a zavedené tradice, jindy zase vyzdvihuje charakterní vlastnosti moc často neopěvované – sobeckost, chamtivost, vypočítavost. Je to satira se vším všudy, navíc velmi dějová, morbidní a správně ujetá.

Methat  | *** 11.06.2018 17:03

Čítať dnes knihu o battle royal je strašne únavné, pretože z každej strany z herného priemyslu vyskakuje množstvo podobných hier, a kým skončí tohtoročná E3ka, bude ich ešte viac. Autori tento podžáner cpú do každej druhej hry a to sa nezmení ešte niekoľko rokov – až pokým dojnej krave prestane tiecť zlaté mlieko alebo sa nenájde iný podžáner, ktorý strhne lavínu pozornosti mainstreamu.

Na druhej strane kvitujem nápad autora skĺbiť battle royal a dôchodcov (naša vláda toho schopná je). Text mi neprišiel nijak zvlášť vtipný a bol som rád za krátku dĺžku, pretože ku koncu ma kniha už začala nudiť. V menách jednotlivých účastníkov masakru som sa pomerne úspešne strácal, podobne ako keď sledujete prvýkrát na twitchi online prenos turnaja vo Dote (alebo v akejkoľvek inej tímovej hre).

Možno keby som knihu čítal pre tým, než začal tento battle royal ošiaľ, by ma viac bavila. Takto dávam vyššie hodnotenie hlavne za to, že autor je Japonec (a ja všetko japonské milujem) a knihy z krajiny vychádzajúceho slnka sú pre mňa osobne veľkou vzácnosťou.



WebArchiv - archiv českého webu