kniha » Diaspora
v Top10 2 | chce si přečíst 15 | chce mít v knihovně 3 | má v knihovně 29
hodnotilo: 17
94%
Diaspora

Greg Egan

Diaspora

Kategorie: sci-fi - hard sci-fi

originální název: Diaspora ˙
originál vyšel: 09/1997

vydání: Návrat -> (web) 2005

odkazy: 3x [recenze]


Komentáře:
irigi  | ***** 03.02.2008 19:43

Diaspora je podle mého jedna z nejlepších scifi, se kterými jsem se zatím setkal. Eganovy myšlenky jsou originální a zároveň výborně konzistentní. Během celého příběhu jsem neměl nikdy pocit, že by něco nedávalo smysl, nebo bylo v rozporu se současnou vědou.

Zvláště pro fyzika je Diaspora labužnickou delikatesou, ve které může objevit teorii všeho, jaká by mohla být .. pokud tedy ovšem máte rádi detailní a promyšlené popisy toho, jak věci fungují..

bldvmt  | ***** 14.11.2012 11:26

Tahle kniha je pro toho kdo má rád fyziku opravdová lahůdka. Nicméně poslecních cca 20 % knihy bylo pro mě trochu těžko pochopitelných. Ke konci je to už na bednu trochu zápřah ale jinak pecka!

Skabandari  | ****1/2 11.02.2017 09:36

Určitě to nejtěžší co jsem kdy čet. Bez dodatečného studia bokem(což se mi nechtělo) knihu nikdy úplně nepochopíte (myslím fyzikální, matematickou a biologickou stránku věci), i přes to je to psáno tak, ať vám samotný příběh dává smysl. Proto je zde spousta vysvětlování, aby jste se mohli chytat, řek bych že alespoň polovina knihy jsou fakta o zdejším vesmíru, vývoji atd., avšak když se jimi prokoušete, odměna stojí za to. Kniha se neustále posouvá dál a dál, vždy když si myslíte tady se postup zastaví a přijde nějaká větší zápletka, příběh skočí o stovky let kupředu. Samotný časový horizont je tudíž obrovský, největší část děje se odehrává asi v rozpětí 3000 let a to začínáme těsně před rokem 3000, avšak završení už zahrnuje miliardy let. Rozhodně chci pochválit technologie, které autor v knize používá, u knih z budoucnosti se mi častokrát stává, že si říkám, lidstvo by tou dobou bylo dál a vyspělejší, zde to nehrozí. Dal bych 100%, ale pro horší stravitelnost si to nedovolím, každopádně si to někdy zopakuji.

WugWugs  | **** 13.02.2018 21:46

Z hľadiska prístupnosti nie je najšťastnejšie začať fikciu tak hard, ako to robí Egan v Diaspore. Zabudnite na napätie, vzťahy, budovanie postáv a zápletky, pretože o TO tu vôbec nejde. Diaspora je totiž hard core aj pre klasickú hard sci-fi. Bez nejakých okolkov sa pustí do budovania netelesnej entity, bytosti ktorá sa zrodí a vyvinie čisto v sieťových virtuálne-softwareových štruktúrach. Do vienka síce dostane určité štrukturálne danosti, podobne ako človek dostáva DNA, ich ďalší vývin je však zákonite rozdielny, a to hlavne v jednom podstatnom bode – telesná bytosť má neustály styk s fyzickým okolím – to formuje vývin jej vnímania, učenia a správania. Netelesná bytosť sa k základným poznatkom o svete musí dostať tiež, ale inak, takpovediac uvažovaním, sprostredkovanou skúsenosťou, a nie vrodenou „intuíciou“. Týmto spôsobom sa Egan dostáva k problémom nášho chápania reality. Pozor, to sme len na začiatku a budú sa diať ešte iné podivné veci. Súvislosti však pochopia tí, ktorí aspoň tušia o čo ide, a drvivá väčšina ostatných sa bude zmätene pýtať čo to má všetko znamenať. A v tom vidím hlavný problém. Pokus zrozumiteľne popísať vývin pojmov, identity ja, seba samého, druhých bytostí, princípov priestoru, fyzického sveta u odlišných bytostí je megalomanské sústo. Intelektuálne potešenie sa stáva intelektuálnym cvičením a predvádzaním sa. Mne to až tak neprekážalo, no prvých zhruba 50 strán je čitateľsky asi najneústretovejší úvod široko ďaleko. Popracovať na zrozumiteľnosti a dal by som plný počet. Dobrým príkladom je Tysonov dokument Inexplicable universe, ktorý rovnaké témy predvádza oveľa jasnejšie a často aj hlbšie.

Človek, ktorý nemá aspoň nejaký vzťah k vedeckému poznávaniu v Diaspore nájde len nejasné, zmysel i konzistentný dej postrádajúce rozprávanie, natiahnuté v rozmedzí niekoľkých tisícročí (2975 AD – ?). Naopak doma sa bude cítiť ten, kto má rád špekulácie teoretickej fyziky (čierne diery, topológia, viacrozmerný vesmír, fyzika častíc), kozmológie a vývinovej psychológie vo vzťahu k umelej inteligencii a transhumanizmu – a zároveň sa nebojí nových poznatkov. Záber tohto dielka je intelektuálne obdivuhodný a vo svojej podstate veľmi vyzývavo uletený. Treba však brať do úvahy varovanie, čo to všetko obnáša.

Vizuálne ilustrácie k niektorým myšlienkam z Eganovho webu http://www.gregegan.net/DIASPORA/DIASPORA.html#CONTENTS

„Kterou cestou se vydáme teď? Nemůžeme se nechat vést historií. Nemůžeme se nechat vést evolucí…Tělaři si s nesmírnou oblibou představovali, jak přiletí mimozemšťané, aby ´dobyli´Zemi, ukradli jim ´drahocenné´fyzické zdroje, vyhladili je ze strachu před ´konkurencí´… jako kdyby druh schopný vykonat takovou cestu neměl dost síly, rozumu a představivosti, aby se zastaralých biologických imperativů zbavil. Dobývat galaxii – to by udělaly bakterie, kdyby měly kosmické lodě, protože by nic lepšího neuměly, neměly by na vybranou.“



WebArchiv - archiv českého webu