kniha » Hlas nože
v Top10 1 | chce si přečíst 3 | má v knihovně 15
hodnotilo: 15
83%
Koupit knihu:
FantasyShop.cz
Fantasya.cz
Hlas nože Více vydání = více obálek.

Patrick Ness

Hlas nože

Kniha vyšla i pod názvy:
Naslouchej noži
Počúvaj nôž

(viz informace u vydání - záložka 'další informace')

série: Chaos
díl v sérii: 1

Kategorie: sci-fi - pro děti a mládež

originální název: The Knife of Never Letting Go
originál vyšel: 05/2008

vydání: Jota (web) 2011; Jota (web) 2011; Slovart (SK) 2018; Slovart (CZ) 2018

odkazy: 1x [recenze]


Komentáře:
trudoš  | ****1/2 06.12.2016 01:14

Ona se telepatie dost přeceňuje. Můžete být sebelepší člověk, ale to vašemu mozku nezabrání, aby polovinu času, co vás ovládá, jel na volnoběh a mlel pátý přes devátý. A když všichni slyší všechny, je jasné, že žádná idylka z toho nebude. Tak tedy vítejte v Prentisstownu, v nejdepresivnější a nejneutopičtější osadě v této i jakékoli jiné galaxii.
Pro mě osobně byl Hlas nože tím nejzajímavějším, co trh v roce 2011 nabídl z dobrodružné literatury pro mládež. Netradiční nápad, rychlý spád, sympatičtí hrdinové a trudnomyslnost zápletky – to vše mi zapříčinilo naprostou závislost. Ještě k tomu Patrick Ness neuzavřel román dokončením epizody, ale naopak děj usekl prakticky v tom nejzajímavějším, kdy kromě finálních point dochází i k zásadním zvratům, takže zakoupení dalšího dílu se stalo nutností. Vytknout lze snad jen motivace hlavního záporáka, které se mi v širším kontextu zdály být emotivně přepálené. Ovšem když od knih pro puberťáky budete chtít, aby se chovaly dospěle, vždycky narazíte.

MartinJ  | ***** 27.01.2024 00:30

Při čtení knihy jsem měl chvílemi pocit, že čtu Hunger Games. Tím bych nechci říct, že by ty dvě knihy byly nějak podobné, chci tím říct, že Naslouchej noži je stejně napínavé. Další věc, která se autorovi opravdu povedla, je že na svět koukáme očima dvanáctiletého vypravěče, který teprve odhaluje, jak svět vlastně funguje, co z toho, co mu v dětství říkali, je pravda a co je lež. To dále přidává na napínavosti. Příběh je taky celkem zdařile vystavěn, jen velmi zřídka se mi děj zdál trochu přitažený za vlasy, jinak plynul úplně přirozeně.

Četl jsem novější překlad z roku 2018, se starým překladem jsem ho srovnával velmi zběžně, ale myslím, že nový překlad je lepší, určitě ho doporučuju.



WebArchiv - archiv českého webu