kniha » Měsíční močál
v Top10 1 | chce si přečíst 4 | chce mít v knihovně 2 | má v knihovně 48
Měsíční močál Více vydání = více obálek.

H. P. Lovecraft

Měsíční močál

Příběhy a sny z let 1921 - 1925

série: Spisy H.P.Lovecrafta Albatros
díl v sérii: 2

Tato kniha je částí i jiných knih: Sebrané spisy H. P. Lovecrafta - Box

Kategorie: fantasy

vydání: Plus (Albatros Media) (web) 2011; Kniha Zlín (web) 2021; Kniha Zlín (web) 2022

odkazy: 3x [recenze]


Komentáře:
KeB  | ***** 14.04.2013 13:50

Druhý svazek sebraných spisů je o mnoho lepší než první. Je poznat, že v téhle době byl už mistr mnohem více vypsaný a kniha tak obsahuje pecky jako Re-animátor či Číhající děs. 100%

Redadkce až na pár přehmatů solidní, překlep jsem nenašel snad ani jeden a ilustrace opět skvělé. Velmi solidně odvedená práce!

Methat  | ***1/2 22.03.2016 22:18

Áno, majster už pomaly vystrkuje rožky, každá jeho ďalšia poviedka je lepšia, príbeh je ucelenejší a niekam smeruje. Už to nie je len akési snenie v mlhovitej krajine, ktorá aj čitateľa uspáva a po prečítaní sa cíti ako keby prežil sen spolu s autorom, Lovecraft sa venuje jednej téme, ktorá dáva zmysel. Zo začiatku sú poviedky ešte podľa snov, takže tie ma moc nebavili – začalo ma to baviť od poviedky Hudba Ericha Zanna, ďalej Herbert West – reanimátor a už to išlo. Lavína sa začala nabaľovať. Veľmi ma zaujali dve poviedky (Děs redhookské čtvrti a On), ktoré napísal autor v jeho dvojročnom pobyte v New Yorku. Je z nich cítiť novú atmosféru a nechuť z veľkomesta. Ak si túto zbierku dnes prečítate, možno vás už poviedky ničím novým neprekvapia, pretože sú takmer storočné, no je fajn, že aj dnes vychádzajú takéto raritné kúsky, z ktorých cítiť históriu a začiatok jedného významného autora.

Rezaria  | ***** 27.12.2016 21:19

Ačkoliv je sbírka chronologicky navazující za Hrobkou, je znát autorova zkušenost. Je zde mnohem více lepších, zajímavějších povídek a přestože se zde opakují motivy z Hrobky, jsou zde i náznaky kosmických hrůz, díky kterým dnes Lovecrafta všichni známe. Navíc kusy jako Vyvrženec nebo Hudba Ericha Zanna jsou prostě srdcovky a myslím, že nejen moje.

louza  | **** 09.09.2019 15:28

Příběhy a sny z let 1921 – 1925 jsou druhým logickým obdobím autorovy tvorby, kdy už jako vypsaný etablovaný autor v podstatě neklesá z nadprůměru a některé jeho povídky z toho období jsou opravdu perfektní. Zároveň je znát, že jeho kánon o starobylých a kosmických hrůzách, kterým tak proslul se už skrze detaily v jednotlivých povídkách klube do svébytného světa, který Lovecraftova práce v podstatě tvoří. Pořád to ještě není na plný počet, ale vyvíjí se to nadmíru slušně.



WebArchiv - archiv českého webu