kniha » První v boji
chce si přečíst 4 | má v knihovně 20
hodnotilo: 18
68%
První v boji

David Sherman
Dan Cragg

První v boji

série: Starfist
díl v sérii: 1

Kategorie: sci-fi - military

originální název: First to Fight
originál vyšel: 1997

vydání: Brokilon (web) 2011

odkazy: 2x [recenze]


Komentáře:
GeRony  | ***1/2 18.07.2011 09:42

Prijemne citanie. Nic extra, to je fakt, tak ako to, ze prvych 250 stran je v podstate bez nejakej akcie, ale postavy vam napriek tomu prirastu k srdcu, pocas akcie budete marinakom fandit (aj ked samozrejme kazdy vie, ze marinaci su najlepsi bojovnici a Boh ich miluje ;) a nepriatel je pekne hnusny. Napriek tomu je citit, ze je to iba prvy diel serie, na zaciatku bolo potrebne predstavit postavy, realie atd. Dufam, ze dalsi diel uz bude nabuchanejsi. Tento bol skor taky civilnejsi. Ale ten koniec som si vazne uzil. A na zaver este poznamocka, ze napriek tomu, ze je dej posunuty do celkom vzdialenej buducnosti (pravdepodobne kvoli osidleniu roznych planet, energetickym zbraniam atd.), niektore veci vyznievaju na taku buducnost dost archaicky… Davam poctivych 70%.

Potan  | ***** 13.09.2011 00:58

Když přistoupíte na hru autorů, že marináci jsou to nejlepší co svět kdy poznalu a bůh chran ty zku*vence co budou tak blbý že jim vlezou do cesty, budete se skvěle bavit :) Nemá to přesah či hlubší význam, ale jako oddechová četba pro fanoušky žánru skvělé :)

Svarec  | **** 11.10.2011 20:35

Velmi dobrá military sci-fi. Prvních cca sto padesát stran je jen tisíckrát převařený základní výcvik, autoři jej však dokáží podat docela zábavně. Především postavy jsou velmi sympatické, oblíbil jsem si je již na začátku. Poté sice ještě hodně dlouho trvalo, než jsem se dočkal první akce, ale čekání stálo zato. Opět velmi čtivě podaná, dynamická, autorské duo si rozhodně nebralo servítky – což je vlastně samozřejmost, ještě jsem nečetl military scifi, ve které by se autoři nějak cenzurovali :) Celkově vzato se nejedná o žádné převratné dílo, na pokračování se však celkem těším – ještě štěstí, že mi leží na nočním stolku :) 75% Edit po měsíci a půl: Druhý díl jsem ani nedočetl, fakt neuvěřitelný, jak je možné se propadnout s kvalitou…

Vlask  | **1/2 06.08.2012 00:07

Velká slabota – dá se to přirovnat k béčkovému filmu US produkce. Scifi část spočívá ve zbraních a ději na jiné planetě. Jinak by se to klidně mohlo odehrávat v afganistánu – armádní agitka nacpaná jako vždy výcvikem a ideály dokonalých mariňáků. Nepřátelé jsou bohužel značně zdegenerovaní lidé – jinak si nedovedu vysvětlit jízdní útok na bajonety, když mají střelné zbraně a evidentně neznají nic podobného ručnímu granátu. Abych to shrnul – primitivní armádní pohádka s mizerně zpracovaným bojem a nepřítelem.

trudoš  | *** 24.01.2017 22:51

Přímočará military SF, která si na nic nehraje a vystačí si se základním – armáda, to je prima věc, a hvězdná pěchota, ta je vůbec nejlepší. Což byl pro mě kámen úrazu. Všechna ta žoviální atmosféra „To nejlepší, co vás může potkat, je vojákování“ byla až moc v duchu klasické verbířské propagandy. V očích Davida Shermana a Dana Cragga je totiž život v armádě plný skvělých lidí, cizokrajných dobrodružství a rodinného zázemí. Naneštěstí pozitivní přístup k zabíjení byl na můj vkus až moc kýčovitý a nějak jsem mu nedokázal přijít na chuť, o to spíš, že ději chybí sebereflexe i nadsázka. Ne že by tu nebyl humor, ale je to takový ten bodře chlapácký styl, který vám buď sedne anebo zcela mine. Na druhou stranu, vojáci píšou oddechovku pro vojáky a to vcelku určuje pravidla. Mladík nastoupí k vesmírným mariňákům, projde výcvikem a zažije první akci. O moc víc k příběhu vlastně říct nejde. Zábava to tak sice velká není, ale mozek si u toho odpočine optimálně. Není-li tedy růžovějšího ražení.



WebArchiv - archiv českého webu