kniha » Druhý krok nikam
chce si přečíst 2 | má v knihovně 20
hodnotilo: 19
73%
Druhý krok nikam

Jiří Walker Procházka

Druhý krok nikam

Kategorie: fantasy - sci-fi - horor - povídková sbírka

vydání: Brokilon (web) 2011

odkazy: 5x [recenze]


Komentáře:
Sirius  | ***** 07.08.2011 16:00

Absolutní nářezovka, ve které JWP ukazuje, že není spisovatelským mistrem pro nic za nic. Ta knížka bavila tak moc, že jsem ji prostě musel přečíst za den, což se mi u špalku stalo naposledy ani nevím kdy. Těžko říct, zda jsem tedy větší magor já nebo autor, jehož texty jsou na hranici geniality a šílenství. Jasně, ne všechno se mi úplně zamlouvalo (Ostří času, Kroniky kosmických konstruktorů…), ale jinak panuje absolutní spokojenost. Mám menší podezření, že autor nepochází z naší planety, protože takové nápady na Zemi prostě nikdo nemůže mít. Každopádně jsem toho názoru, že každý, kdo to s psaním myslí opravdu, ale opravdu smrtelně vážně, měl by si Procházkovu tvorbu načíst, protože se z ní dá mnohému naučit. Opravdu jedinou nevýhodu knihy vidím v její tenkosti. Komu má stačit těch 550 stran, když si vezmeme fakt, že autorovy další knížky se pravděpodobně dočkáme zase někdy za pět let?

Majkl  | **** 11.02.2012 22:26

Druhý krok nikam a jeho recenzie som sledoval so zvýšeným záujmom, aj napriek tomu, že som si autora zafixoval ako autora svojráznych dielov JFK (teda, že mi hlavne vďaka šialenej jedenástke nereže). Asi za to mohli oslavné výkriky a slová chvály, moja vzrastajúca záľuba v niečím zvláštnu fantastiku a (paradoxne) aj odhováranie samotného autora od kúpy jeho vlastného diela :)), že som postupne dospel k názoru: „Tú chuťovku musím mať!“, aj keď som sa stále bál sklamania. Nuž, knihu mám, chuťovka to bola a sklamaný nie som vôbec. Ako u každej poviedkovej zbierky, aj tu platí daň za rôznorodosť, teda nesadli mi všetky poviedky (viac v jednotlivých komentároch), ale žánrový, tematický a jazykový rozsah autora nejde nepochváliť. Rovnako si pochvaľujem formát knihy (krásna tehlička), doslov a autorove komentáre ku jednotlivým poviedkam (mnohé osvetľujú okolnosti vzniku, inšpiráciu či osobný vzťah autora a napríklad Krysy by som asi hodnotil inak – mám dojem, že popri spoznaniu autorovej tvorby, som vďaka Druhému kroku nikam spoznal aj (kúsok z) autora). Rozhodne odporúčam všetkým labužníkom – nájdete tu všetko od sekanej a špekáčikov až po steak a roštenku.

Methat  | **1/2 25.10.2017 17:31

Nápady síce autorovi uprieť nemôžeme, len keby boli lepšie napísané. Jednotlivé poviedky vo Walkerovej knihe kolísajú od totálneho braku, ktoré sa nedajú ani dočítať až k 100%, kedy vás poviedka vyslovene baví a boli by ste radi aj za dlhší román. Preto som knihe dal hodnotenie 50%. Najviac ma bavili poviedky Humotronics, Válka s Goky, Balada o Minervě, Crashtest a vyslovená lahôdka a najlepšia poviedka z knihy bola Pevnosť. Nech sa na mňa autor nehnevá ale Tvorci času alebo Kroniky sa nedali vôbec čítať. V tom sa vyzná len autor sám a malé percento zasvätených. A aj posledná poviedka Krysy stála za starú bačkoru.

Walker mi viac sadol pri brutalitách a akcií než experimentoch so slovíčkami a odkazoch na knihy, ktoré normálny čitateľ nemá šancu všetky poznať. Aspoň som zistil, že pán Walker nie je autor pre mňa a jeho ďalším knihy budem prehliadať.



WebArchiv - archiv českého webu