kniha » Ztracena v dobré knize
chce si přečíst 2 | chce mít v knihovně 1 | má v knihovně 15
hodnotilo: 11
85%
Ztracena v dobré knize

Jasper Fforde

Ztracena v dobré knize

série: Středa Další
díl v sérii: 2

Kategorie: fantasy

originální název: Lost in a Good Book
originál vyšel: 2002

vydání: Plus (Albatros Media) (web) 2011

odkazy: 1x [recenze]


Komentáře:
Dilvermoon  | ****1/2 14.08.2012 08:05

Další Středa Další. Příběh relativně samostatný, ovšem znalost prvního dílu není vůbec od věci.
Stejné postavy i prostředí, odkazy na minulý díl, lecos nakousnuté minule se dořeší až teď. Nicméně ano, není to tak markantní, aby byl první díl podmínkou, i když občas asi něco unikat bude, to ano.
Pořád je to svět, kde hlavní hodnotou je literatura a lidé jsou schopni vraždit, jen aby si přečetli nově objevené dílo Shakespeara, které navíc cloumá politikou, v knihkupectvích zuří boje doslova o život, dostaneme se do Poeova Havrana i do Kafkova Procesu, náhody jako vražedný nástroj (s čímž souvisí tzv. entroposkop) a tak dále a tak pořád, prostě halda nápadů a absurdních situací a celé to samozřejmě opět zastřešuje detektivní příběh.
Někdy se ovšem autor rozjede příliš a pak hází odkazy na knihy, o kterých jsem v životě neslyšel a zmiňuje se o postavách, u kterých naprosto netuším, zda jsou skutečně v tom kterém díle nebo je některý agent odcestoval do konkrétní knihy nějak ovlivnit.
Což ovšem není problém překousnout, protože se jedná prostě o zábavnou jízdu, která si nedělá ambice něco předpovídat nebo před něčím varovat. Dobře jsem se pobavil a pokud někdy vyjde další díl, tak mě má jako čtenáře jistého.

idle  | **** 23.12.2012 18:50

Další (:)) bláznivina, ve které se cestuje knihami i časem a jen tak mimochodem zachraňuje svět. Stejně jako u předchozího dílu oceňuju literární prostředí, kde se prostě každý zasloužilý čtenář musí cítit jako doma, a ujeté nápady (například kreativní využití poznámek pod čarou, i když je ti lumpové nemuseli dávat až na konec kapitoly).

A stejně jako u předchozího dílu mě trochu mrzela určitá… ukecanost, tříštění děje do epizodek a odboček, v nichž o moc nešlo, takže jsem byla schopná knihu kdykoliv odložit. Zvlášť zezačátku se mi začítalo dost pomalu, pak už jsem si asi zvykla, takže nakonec zase dobrý dojem. 75 %

avatar2  | ****1/2 07.01.2013 18:19

Dost mně mrzí, že další díly Středy Další zatím v češtině nevyšly, protože druhý díl jsem si vyloženě užil. Děj je sice živější než v prvním dílu, ale buď je přehlednější, nebo jsem si já na nestadardní reálie a události už zvykl. Skutečná lahůdka pro mílovníky literatury, zvláště anglické romantiky, detektivky, fantastiky a E. A. Poea.



WebArchiv - archiv českého webu