kniha » Pastelové město
chce si přečíst 1
hodnotilo: 7
91%
obal_knihy

M. John Harrison

Pastelové město

Tato kniha je jen součástí jiných knih: Viriconium

Kategorie: sci-fi - fantasy - New Weird

originální název: The Pastel City
originál vyšel: 1971


Komentáře:
Gaarq  | ***** 07.09.2011 13:14

velmi zajímavý příběh. nostalgický, vtipný, mírně parodický, poetický, sršící bizarními nápady (např. rezavá poušť; už vím, odkud miéville opisuje ;), s pár skutečně pěknými hlavními postavami (teagus-cromis vede) a zajímavým fikčním světem. samotná kostra příběhu je dosti schematická a autor je notně ukecaný, ale kombinace všech faktorů dohromady je okouzlující. doslova.

louza  | ***** 03.03.2020 15:10

První kniha cyklu Viriconia obsahuje několik vrstev. Na pozadí běží hodně unikátní sonda do světa, který není výrazně žánrově vyhraněný, ale obsahuje snad všechny žánrové ingredience bez toho, aby šlo o nějaký překombinovaný konglomerát. Naopak. Jde o plně funkční, vyvážený, živoucí a logický svět stojící na mnoha vrstvách technologických civilizací, kde zbytky technologického pokroku budoucna v podstatě nahrazují magii. Druhá linie je celkem lineární dobrodružný příběh skupiny bývalých hrdinů hájících svoji královnu a její město proti uchvatiteli ze severu. Politická situace je přehledná a děj hlavní linie takřka triviální, kdyby. Kdyby nebyl zasazen do tak zajímavě navrženého světa. A kdyby v textu občas neprosvítaly hodně zajímavě formulované až skoro lyrické pasáže, kterými autor svou knihu podbarvuje a které jí v kombinaci s prostředím neuvěřitelně nakopávají. Proto mu pak s klidem opustíte i tu cestu tam a zase zpátky o kterou tu v podstatě jde. Pastelové město je rozhodně pozoruhodná kniha, která se vzhledem k datu vzniku dá klidně pokládat za jeden z milníků fantastiky.

jirikk  | ****1/2 28.03.2020 17:01

Z dnešního pohledu nejde o převratnou událost, fantasy příběh a SF prvky v pozadí není nic nového (namátkou Mieville, Jemisinová a jistě řada dalších), i literárnější zpracování není v dnešním žánru nijak ojedinělé. Nicméně v roce 1971 to musel být skutečně originální počin. Harrison jistě nebyl ve své době jediný, kdo se pokusil fantasy uchopit literárním jazykem, napadá mě Moorcock nebo možná trochu později Donaldson (Kletba pána Zlora), avšak první pozvánka do světa Viriconia – Pastelové město – stojí dle mého nad nimi.



WebArchiv - archiv českého webu