kniha » Bouře křídel
hodnotilo: 5
78%
obal_knihy

M. John Harrison

Bouře křídel

Tato kniha je jen součástí jiných knih: Viriconium

Kategorie: fantasy - sci-fi - New Weird

originální název: A Storm of Wings
originál vyšel: 1980


Komentáře:
Gaarq  | *** 07.09.2011 13:14

natěšen z prvního příběhu, vrhl jsem se na druhý, ale hned od začátku mi začal skřípat mezi zubama jako písek prachové bouře. většina toho, co se mi líbilo na pastelovém městě tady nabylo groteskních rozměrů. příběh jsem dočetl jsem s velkým sebezapřením, protože jsem se v něm stále snažil najít něco, něco jiného, něco, co by blížilo poetice pastelového města. a nenašel. jistě, je tam pár dobrých nápadů (a přijde mi, že je jich podstatně méně než v prvním románu), zajímavý jazyk (ale přijde mi už samoúčelný), ale celkově dosti zklamání.

louza  | **** 24.03.2020 12:51

Nezdá se to. Ale příběh tam je. Harrison se ale evidentně pokládá za lepšího básníka, než spisovatele. Pokud máte rádi formu, tak si tuhle knihu užijete vrchovatě. Poetično co bylo občas v Pastelovém městě znát v popisech, nebo problesklo sem tam během děje románu je v Bouři křídel užito měrou vrchovatou. Autor ušlapává půdu až do půlky knihy, a už už se zdá, že příběh snad nikdy nezačne. V půlce se mu však konečně podaří nastínit tajemné hmyzí zlo, které patrně uchvacuje zemi a postaví i vypečenou partičku hrdinů jejíž základ tvoří geronto borci z první knihy, psychopati, blázni a vrazi. A pak pomalu v básnických kličkách začne příběh. Ale jaký příběh! Harrison popírá a převrací snad všechny klišé, které můžou na fantasy výpravě za zlem nastat. Ačkoli se nevzdává táhlé slovní linky protkané surreálnem, ve světlých chvilkách umí vytvořit hodně sugestivní situace, používá skvělé nápady a i celkové vypointování knihy a finální boj na dvou frontách je prostě dech beroucí. Ať už jste četli v minulosti cokoli včetně Harrisona samého, tak tohle vás asi překvapí. Horší stravitelnost na první dobrou možná není až tak na překážku, protože v téhle útlé novelce se díky ní můžete hrabat roky. Dobrá kniha, která ale chce dávkovat po troškách.

jirikk  | **** 01.04.2020 19:28

Oproti Pastelovému městu Harrison přitvrdil, a to směrem k poezii. Rozbujelý jazyk (překlad musel být opravdu zběsilá fuška) vykresluje šílené město i svět okolo, opět se dočkáme i SF rekvizit a dalších poznatků ze světa Odpoledne / Večera. Zprvu jsem byl nadšen, nakonec však té samoúčelné obraznosti na mě bylo až příliš.



WebArchiv - archiv českého webu