kniha » Podívaná pro bohy
má v knihovně 1
hodnotilo:
0%
Podívaná pro bohy

Otakar Maršík

Podívaná pro bohy

Fantastické knižní drama

Kategorie: fantasy

vydání: Petr V. 1946

odkazy: 1x [e-book]


Informace / Anotace ke knize: Podívaná pro bohy - Fantastické knižní drama

Divadelní hra z roku 1946, diskuze bohů v klubovně bohů na různé otázky včetně otázky válek.

Anotace ze záložky knihy:
Kniha, kterou držíte v ruce a k níž čtete zatím jenom záložku, je pozoruhodným dílkem. Nejenom obsahem, nabitým zvláště v druhém oddíle spoustou nápadů, z nichž mnohé by stačily inspirovat samostatný román. Zajímavá je i forma, která virtuálně dovede obalit hořkou pilulku filosofických úvah sladkou glasurou dramatických scén a zábavy. Maršíkův pohled na mnohé všelidské otázky je tak svérázný a nový a přitom tak křišťálově logický, že se světový názor přemýšlivého čtenáře musí dostat do pohybu a buď prožít rozkoš z toho, že se zde jasně vyslovuji dávno tušené souvislosti a závěry, nebo naopak, nemoha souhlasit a vyrovnat se s tím, musí se naježit k bojovnému odporu.
Režisér Jernek nazval knihu nejoriginálnější, jakou kdy četl, prof. Pražák přirovnal ji k satiře G. B. Shawa a spisovatel G. Včelička označil její úvahy za tak blízké svým, že lituje, že „Podívanou" nenapsal sám. Autor přes svůj poměrné mladý věk není osobou zcela neznámou. Mnozí jej znají z jeho činnosti redaktorské, dirigentské, skladatelské (operety a hry s jeho hudbou měly v Praze přes 500 repris), nebo z úřední působnosti policejního komisaře či nejnověji referenta Zahraničního klubu.
Jeho lidský idealismus není papírový, nýbrž nese pečeť pravdy a odvahy skutků. V kritických odpoledních hodinách pátého května, kdy zprávy o amerických tancích se ukázaly lichými a místo nich táhly na Prahu tanky německé a městem projížděly německé přepadové vozy, které střelbou zaháněly každého z ulice, byl to on, jenž v uvědomění, že právě započatá revoluce – i když mu připadala předčasnou – nesmí být udušena a cítě, že každá minuta je drahá, rozhodl se projíti ostřelovanou Prahou, a pohrdaje smrtí, na vlastní pěst vyzvati německé velení, aby okamžitě kapitulovalo a složilo zločinné zbraně do rukou prof. Pražáka a gen. Kutlvašera jakožto legálních zástupců košické vlády. A i když neměl Maršíkův zásah prakticky jiného významu, než že Němci, iritováni jeho sebejistým vystoupením promarnili celou noc jednáními, takže Praha mohla zatím postaviti barikády, připomíná mi tento jeho husarský kousek Mucia Scaevolu, který navštívením nepřítele pomohl kdysi Římu z kritické situace. Po tomto činu se Maršík opět skromně vrátil do své košířské garsoniéry a věnuje se jen hudbě a literatuře. A když si dáte tu zdánlivou nesrovnalost policejního komisaře a hudebního skladatele, dobrodruha a filosofa dohromady, pochopíte lépe mnohé z „Podívané pro bohy“. J.H.

 

Externí odkazy:

[e-book] NDK.cz - licence DNNT



WebArchiv - archiv českého webu