kniha » Dračí vejce
v Top10 6 | chce si přečíst 24 | chce mít v knihovně 5 | má v knihovně 61
hodnotilo: 75
92%
Dračí vejce

Robert Lull Forward

Dračí vejce

série: Čílové
díl v sérii: 1

Kategorie: sci-fi - hard sci-fi

originální název: Dragon's Egg
originál vyšel: 1980

vydání: Polaris (web) 1999


Komentáře:
biker11  | ***** 26.04.2007 21:05

super čítanie, výborne vykreslený vývoj civilizácie s rôznimy odbočkami. jedna z naj kníh čo som čítal

irigi  | ***** 03.02.2008 21:43

Výborná kniha – koncept života na neutronové hvězdě je velice originální – stejně dobře vymyšlené mimozemšťany snad najdeme už jen v Eganově Diaspoře. Sledování rychlého vývoje civilizace Čílů je prostě úžasné, jasných 100%.

Madam Brbla  | ***** 08.02.2010 13:31

Co napsat o této knize a nevzít budoucím čtenářům požitek z objevování? Jak popsat fascinaci, kterou jsem při čtení cítila? Pro jednou budu šetřit klávesnici: pokud máte rádi sci-fi, neměli byste „Dračí vejce“ minout. Někoho může odradit nálepka „hard SF“, ale rozhodně se tím nenechte zastrašit – osobně se mohu „pyšnit“ vysvědčením se čtyřkami z fyziky a matematiky, přesto jsem si tuto knížku nesmírně užila. Připouštím, ne vše jsem dokonale pochopila (k vlastní škodě), to mi však v nejmenším nebrání litovat, že je tato kniha prakticky nesehnatelná (nemít to své blbé svědomí, byla by knihovna města Ostravy o titul chudší:-)). Pět procent strhávám za pomalejší rozjezd, jinak nemám co vytknout, civilizace čílů mi naprosto učarovala, i po letech od přečtení na ni ráda vzpomínám a jistě se k ní zase vrátím. 95%

Honzeecheck  | ***1/2 20.05.2011 09:01

Když jsem chtěl doporučit nějaký hard SF, tak jsem vlastně netušil co to hard SF je. Kniha je výborná, ale musim bohužel konstatovat že na plnohodnotný vychutnání je moje mozková kapacita příliš omezená. Často jsem vůbec nevěděl co se děje, a ke konci to ještě sílilo… vyzbrojen pouze znalostmi z knih Stephena Hawkinga jsem neměl šanci. Smekám za neskutečnou propracovanost, včetně rozkreslení magnetických polí planety, lomu světla nebo deorbiteru a kompenzační hmoty i za originální a poutavej příběh, na mě ale moc těžký čtení, který vyžadoval oode mě mnohem větší pozornsot, než jsem byl schopnej dát.

vpadysak  | **** 30.11.2013 18:47

Život na hviezde? Veď každý školák vie že hviezdy sú len plynové gule. Alebo že by to bolo predsa ináč?

Od začiatku do konca originálne a zaujímavé. Nič podobné som ešte nečítal.

ares333  | **** 18.01.2015 18:11

Je to fakt super knížka. Zaplať pán bůh to píše vědec, takže to má hlavu a patu, na druhou stranu nedokáže tak pracovat s dějem jako ostatní autoři, ale je to jinak velmi zábavné…a čtivé

Skabandari  | ***1/2 13.05.2017 14:58

Perfektní z vědeckého hlediska, ovšem co se děje týče zase docela chabé. Ze začátku mě bavila pouze lidská část, rozvoj Čílů začíná ve značně nezajímavém období, bohužel právě to je rozpracováno nejpodrobněji. Čím dál se děj posouvá tím poutavější čtení je, ke konci už se posouváme dost skokově a období jsou brána velice stručně, což mi sedí. Ovšem z mého pohledu poslední třetina knihu nedělá a proto možná pro některé jen pouhých 70%.

Dilvermoon  | ***** 22.01.2019 08:45

Robert Forward byl fyzik, jehož práce se hodně týkají výzkumu gravitace a navíc pracoval i pro NASA. Na Dračím vejci je to vidět. Jde o hard sci-fi popisující fenomén neutronové hvězdy a to způsobem, který je sice vědecký, ale díky existenci bizarního života na povrchu i dost zábavný a dobrodružný. Lidé neutronovou hvězdu vědecky studují a popisují a Čílové na povrchu to předvádí v praxi. Postavy jsou samozřejmě ploché (doslova) a děj poměrně strohý, ale to patří k věci. Účel knihy je někde jinde. V astrofyzice málo zběhlý čtenář asi vše nepobere, ale civilizace Čílů mu to vynahradí. A ten, koho toto zajímá, by si knihu přečíst určitě měl. Když už nic jiného, může porovnat své znalosti s tím, jak to Forward popisuje. Nicméně chybička se vloudí, i když se vlastně vůbec tématu románu netýká. Část před výpravou k Dračímu vejci se odehrává v roce 2020. Je řečeno, že Pioneer 10 už musí být skoro 10 000 astronomických jednotek daleko. To není ani velmi hrubý odhad. Teprve když škrtneme dvě nuly, tak se dostaneme velmi přibližně do té správné oblasti.



WebArchiv - archiv českého webu