kniha » Jarda straší město
hodnotilo:
0%
Jarda straší město

Emil Posledník

Jarda straší město

Kategorie: fantasy - pro děti a mládež

vydání: Nakladatelské družstvo Máje 1947


Informace / Anotace ke knize: Jarda straší město

Při skautské výpravě najde primán Jarda na hradu starou knihu plnou kouzel. Jardu nejvíce zaujmou kouzla na proměny. Nejprve doma vyděsí proměnou ve psa a želvu jejich psa a pak služebnou. Na školním výletu vyděsí Jarda spolužáky a učitele proměnou v přízrak švédského vojáka, poté místního rybáře proměnou ve lva. Vnutí se na představení cirkusu v Karlíně a předvede řadu kouzel. Jarda se rozhodne naučit něco o zvířatech a vyrazí do Národního muzea. V něm ho zaujme sál s pravěkými ještěry. A Jardu napadne, že by se mohl proměnit v obřího dinosaura a vyrazit do města.
------------------------------------
Kniha vyšla v roce 1947 a autor v ní zmiňuje vybombardované činžáky na Vinohradech po bombardování Prahy 14. února 1945.
V závěru autor vysvětluje, že v Národním muzeu žádný diplodocus nikdy nebyl vystaven a ani tam nemají žádný sál s praještěry. Že jediný, kdo v Praze řádil, byl okupant, v knize má na mysli německé okupanty.
Autor se nedožil toho, že další okupanti, tentokráte sovětští, opět řádili v Praze v roce 1968 a dokonce rozstříleli fasádu Národního muzea, kam autor umístil část svého příběhu.
Autor si knihu ilustroval.
------------------------------------
V edici Mladý Máj vydalo v prosinci 1947 pro VI. skupinu jako 1. svazek Nakladatelské družstvo Máje v Praze.

 zobrazit spoiler - obsah / děj knihy 



WebArchiv - archiv českého webu