kniha » Druhá Nadace
v Top10 1 | chce si přečíst 6 | chce mít v knihovně 3 | má v knihovně 248
hodnotilo: 235
88%
Koupit knihu:
FantasyShop.cz
Druhá Nadace Více vydání = více obálek.

Isaac Asimov

Druhá Nadace

Kniha vyšla i pod názvem:
Druhá nadácia
(viz informace u vydání - záložka 'další informace')

série: Nadace
díl v sérii: 3
kniha patří do světa: Nadace

Tato kniha je částí i jiných knih: Poutník č. 18

Kategorie: sci-fi

originální název: Second Foundation
originál vyšel: 1953

vydání: AG kult 1991; Mladá fronta (web) 2005; Triton (web), Argo (web) 2010; Lindeni (web) 2020; Triton (web), Argo (web) 2021; Lindeni (web) 2022; Lindeni (web) 2024

odkazy: 1x [recenze]


Komentáře:
stimílek  | ***** 10.04.2010 20:25

Mezek pátrá po Druhé Nadaci a ta má co dělat, aby se mu ubránila. Asi tušíte, že se to povede :)

louza  | *** 16.06.2010 12:57

Degenerativní romanizace série Nadace je v plném proudu. Kniha úzce navazuje na knihu druhou a jedinou pointou je detektivní rozplétání otázky „Kdo je kdo?“ případně „Kde je kdo?“. Celková zápletka je bohužel postavena na chatrně vykonstruovaných překážkách z předchozí knihy. Šokující odhalení jsou zcela jasné už od začátku a ty které jasné nejsou nebudou z důvodu chybějící logiky jasné ani poté, co autor vyloží karty na stůl. Je zcela evidentní, že téma Nadace je vyčerpáno. Autor naprosto správně vyhlásil sérii stop stav dokud měl ještě sílu udržet dílo nad laťkou průměru a uvědomělý čtenář sám vycítí riziko navazujícího čtení. Nebýt stařecké ješitnosti, mohla být série Nadace velmi ucházející dílo.

Edit 2023 : Ani druhé čtení nepomohlo. Autor se v tom prostě už moc hrabe. Není úplně jasné proč vlastně mezkova dějová linii končí zde a ne už v předchozí knize. Ale končí dost fádně. I když možná realisticky. Arkádiino románové pátrání po druhé nadaci je spíš příběhem několika charakterů v nadačním pozadí. Což má dost daleko původním povídkám, které byly skutečně O nadaci. Tohle je jen hledání druhé nadace na pozadí mocenských bojů a snaha vytvořit kauzu tam kde není. Globální přitažlivost a dlouhodobá podstata nadace se tu ztrácí za nepodstatnými osudy a žabomyšími válkami. Autor se moc ponořil do svého vesmíru a pro stromy už nevidí les.

Phoenix  | ***** 25.10.2011 17:28

Teprve třetí díl mě přesvědčil o kvalitách série. První dva díly se mi velice líbily, ale až tento mě konečně vtáhl do děje. Na prvních dvou mi vadily velké časové rozdíly mezi jednotlivými událostmi, které se tady snížily a tím pádem na předchozí díl navázal další příběh, překvapivě velice celistvý. Rádoby detektivní zápletka mi trochu připomněla Romány o robotech, kde Asimov dokázal, že ani tento žánr mu není cizí a umí ho perfektně zakomponovat do velkého příběhu. Je tu spousta zápletek, některé dávají tušit, jak to s Nadacemi je nebo není, jiné tu jsou spíše, aby mátly nepřítele (čtenáře). I když některé dějové zvraty byly celkem snadno odhadnutelné, já si užila zajímavý „kdo s koho“ příběh zasazený vesmírného prostředí.

Speedemon  | **1/2 04.02.2012 10:36

Už je to opravdu zbytečně překombinované a četl jsem to bez zájmu, jak to vlastně celé dopadne. Autorův vypravěčský styl je prostě příliš neosobní a tím pádem mě jeho postavy ani děj asi nikdy pořádně nechytnou.

Dilvermoon  | ***** 21.08.2016 16:28

Asi nejlepší z úvodní trilogie. Po tomto dílu si dal autor 30 let pauzu. Závěr už trochu v duchu Asimovových detektivek. Sice dohnáno na hranu věrohodnosti, ale ne až úplně za ni. Nikdo nic neví, ale všichni to vědí přesně. Není to velká literatura, jako u Asimova asi nikde, ale dobře sestrojený příběh. Kniha je to už vousatá (1953), což je i jeden z důvodů, proč zamhouřím oko a dám klidně plný počet hvězd.

Methat  | ****1/2 16.12.2017 16:17

Druhá nadácia bola pre mňa podstatne lepším dielom než predchádzajúce. Je rozdelená na dva príbehy, v prvom hľadá Mezek druhú Nadáciu a druhá je oveľa zamotanejšia a nikto nikomu neverí. Aj keď v Izákovej knihe stále ide väčšinou o Nadácie, viac priestoru tu dostávajú postavy a dej nie je rozťahaný cez niekoľko storočí.

Gaarq  | ***** 31.12.2021 13:10

druhá nadace zakončuji první nadační trilogii. asimov patrně původně o pokračování neuvažoval (můj dohad), domnívám se, že to hlavní považoval za odvyprávěné a další detaily vzniku druhé říše nepovažoval za podstatné.

třetí kniha je opět napsaná docela čtivě, oproti té druhé určitě, dokonce se autor pokusil o stylistické zpestření. sice tu máme minimálně v její druhé půlce více týnské příchutě, ale snesitelně. asimov se docela slušně vypořádal jak s mezkem, tak i se vztahem první a druhé nadace, klobouk dolů. opět tu pěkně vykrádá dějiny našeho světa (nemohlo mi uniknout, jak moc se rozvoj první nadace podobá americké expanzi, i když bez těch ošklivých mordování domorodců), píše roztomile anachronicky (v předtranzis­torové době tu máme hyperrelé), ale i mírně předvídavě (elektronické knihy a filmy, byť taxi si je třeba přivolat z budky na ulici). autorovi také odpouštím pseudovědecké blábolení, např. o špatné praktické využitelnosti kognitivní psychologie, protože to se dalo jen opravdu velmi obtížně předpovídat.

za první tři nadace jako sérii bych dal určitě pět aster. originální, spektakulární, leč uměřené, dobře napsané (nezapře v sobě tehdejšího autora povídek, spíše než románů). a na závěr si dovolím jedovatou slinu na autory stejnojmenného seriálu, mor aby je schvátil za to, jak toto dílo poprznili :)



WebArchiv - archiv českého webu