kniha » Hledání úradku
hodnotilo: 1
90%
obal_knihy

S. Vitickij

Hledání úradku

Tato kniha je jen součástí jiných knih: Ďábel mezi lidmi

Kategorie: sci-fi - dark

originální název: Poisk prednaznačenija, ili Dvadcať sedmaja teorema etiky
originál vyšel: 1995


Komentáře:
Dilvermoon  | ****1/2 28.11.2011 10:40

Román (pravděpodobně jen od Borise Strugackého) má podtitul „27 teorémů z oblasti etiky“, což zní hrůzostrašně a mohlo by i leckoho odradit. Ale klid – je to normální dějový příběh, i když prošpikovaný úvahami o ruské a sovětské společnosti a povaze, o potřebě a touze mít nad sebou bič, o metodách ovládání společnosti stranou a vládou atd… Ale není úplně jednoduchý.

Sledujeme život hlavního hrdiny od dětství při blokádě Leningradu (což je podle mě částečná autobiografie Borise Strugackého, který tam dětství opravdu strávil), přes další osudy až do pozdního věku. Kolem něj umírají lidé a on sám proplouvá celkem v pohodě. Proč?

Román, i přes myšlenkovou nabitost, se mi četl velmi dobře a rád jsem zabrzdil u výše zmíněných hlubších úvah, které jsou velmi výstižné. Byl dopsán těsně po ozbrojeném konfliktu Borise Jelcina a parlamentu v roce 1993 a jeho konec se odehrává (dle souvislostí) tedy již ve fiktivní době cca 10 let poté. Tato poslední část je proto nejvíce sci-fi a jsou zde i některé technické vychytávky z budoucnosti. Trochu mi na tomto konci nesedělo, že autor několikrát jakoby vytáhl postavy z klobouku a vrhl je na scénu bez úvodu. Ale jinak – vymakaný román od ruských klasiků (vlastně asi jen od jednoho z nich), který bych ovšem nedoporučoval k rozjezdu do čtení jejich díla.

Ale co je podivné (ovšem na vrub překladatele), je termín „estébáci“, což mají být příslušníci KGB. Moc nechápu, proč Libor Dvořák tento termín použil. Sice nevím, jestli třeba „kágébáci“ jsou ideální, ale „estébáci“ jsou každopádně naprosto absurdní.



WebArchiv - archiv českého webu