kniha » Prokletí trpaslíků
v Top10 1 | chce si přečíst 3 | chce mít v knihovně 1 | má v knihovně 23
hodnotilo: 21
78%
Prokletí trpaslíků

Frank Rehfeld

Prokletí trpaslíků

série: Trpaslíci II.
díl v sérii: 1

Kategorie: fantasy

originální název: Zwergenfluch
originál vyšel: 2009

vydání: Fantom Print (web) 2011

odkazy: 1x [ukázka], 2x [recenze]


Komentáře:
Elinor  | ***** 11.11.2011 10:04

Trpaslíci II začínají především jako hrdinský epos. Takové to starosvětské vyprávění, v kterém je hrdina skutečným hrdinou a ne jenom zbabělcem, co včas nestačil utéct. Boje jsou skutečnými boji, králové se vyznačují buď totálními verzemi neschopnosti či ušlechtilosti, a záporáci jsou skety zákeřné, co škodí, kde mohou, a když dostanou možnost, pustí se do kuchání roztomilých štěňátek.

A tomu je podřízeno vše. Od tempa vyprávění a způsobu stavby jednotlivých scén, přes výběr a prezentaci hlavních protagonistů, až po popisy.

Autor si, budiž mu za to vzdáván dík, nehraje na Velkou Literaturu. Píše fantasy toho nejkonvenčnějšího stylu a dělá vše proto, aby si čtenářskou pozornost zasloužil. Prokletí trpaslíků je přesně tou knihou, nad níž kritici mumlají cosi o monotónnosti žánru, jeho zaběhlostí v reznoucích kolejích. Otázkou zůstává, komu jinému to vadí. Milovníci „klasického stylu“ si přijdou na své a budou nadšeni. Ostatní pak mohou ocenit, že při čtení není potřeba posílat logiku a mozek na exotickou dovolenou. A ti, co chovají k subžánru averzi, by se se skutečně měli spolehnout na všechna varování.

Obrovskou výhodou je především autorův styl (díky němuž se čtou trpajzlíci takřka sami), autorova schopnost uchovávat napětí, přestože je většinu knihy jasné, co asi tak bude a může býti dál, a něco, co bych popsala jako „trpaslickost“. A – samozřejmě – popisy prostředí, které jsou neobyčejně plastické.

Prokletí trpaslíků se nesnaží nijak překročit hranice subžánru, naopak je pořádně naplňuje.

KeB  | ***1/2 07.02.2015 00:56

V mnoha ohledech je to dospělejší než Heitz. Rehsfeld navíc nedělá školácké chyby jako Heitz. Čte se dobře, ale je to zoufale neoriginální. Bohužel první díl nemá žádný konec, ale plynule přechází v díl další, což vnímám jako chybu. Celkově to není zlé a kdyby Rehsfeld byl první a ne druhý, tak… :)

Strýček Biolit  | *** 02.03.2015 23:11

Dle mého názoru má Prokletí trpaslíků dva hlavní problémy: prvním z nich je těžká neoriginalita. Vše, co je v knize, už to bylo. Několikrát. To se ovšem dá odpustit (hlavně v tomto žánru), pokud – a nyní přijde druhý problém – má neoriginální příběh hrdinu či hrdiny, kteří čtenáře baví a knihu táhnou, takže ona neorignalita není zas tak patrná. Tito hrdinové tady bohužel chybí. Ani jedna z hlavnějších postav mi nepřišla zajímavá, ani mi nepřirostla k srdci. Rozjezd není taktéž nejlepší, neboť zhruba do půlky se neděje nic, co by čtenář nepředpokládal už od prvních stran, druhá polovina knihy už je celkem v pohodě.

Dost dlouho jsem váhal, zdali dát 50 nebo 60 %…ale díky docela výživnému konci jsem se přiklonil k oné vyšší hranici, jinak je kniha asi tak nějak na těch 55 %, tedy průměr až lehký nadprůměr – a to i v rámci oddechové fantasy. Prokletí trpaslíků zabaví na jedno dvě odpoledne, nic víc od něj asi nečekejte.



WebArchiv - archiv českého webu