kniha » Duna
v Top10 185 | chce si přečíst 38 | chce mít v knihovně 15 | má v knihovně 436
Duna Více vydání = více obálek.

Frank Herbert

Duna

Kniha vyšla i pod názvem:
Duna - filmové vydání
(viz informace u vydání - záložka 'další informace')

série: Duna
díl v sérii: 1
kniha patří do světa: Duna

Kategorie: sci-fi - space opera - audiobook - podle filmu/zfilmováno

originální název: Dune
originál vyšel: 12/1965

vydání: Svoboda 1988; Baronet (web) 1999; Baronet (web) 2006; Baronet (web) 2013; Baronet (web) 2014; Baronet (web) 2016; Premedia (web) 2018; Baronet (web) 2020; Baronet (web) 2021; Baronet (web) 2023; Baronet (web) 2024

odkazy: 2x [film], 2x [seriál], 3x [hra], 7x [recenze], 1x [ukázka], 1x [info]


Komentáře:
archon  | ***** 20.01.2006 23:01

Výborná úvodní kniha ke skvělé sérii. Neni to jen scifi, ale i soubor společenských vládních a filozofistických myšlenek a nápadů. Sice bude možná pro někoho otížné pochopit intriky v intrikách jiných intrik a několika vláknový příběh,ale výsledný zážitek stojí za to

firen  | ***** 18.11.2007 20:12

Dle mého názoru by si Dunu měl přečíst každý. Skvělý román Franka Herberta, na kterém se mi hlavně líbí dokonalé zpracování dalších dílů různě od sebe dalece datovaných. Někdy si říkám, že bych byl nejspokojenější, kdybych přečetl pouze první díl.

papuja  | ***** 06.06.2008 13:53

Kniha patří jasně do top 10. Film super a hra taky super. :o))

warrior.soul  | ***** 12.08.2008 15:28

Na první pohled možná trochu složitá a méně čtivá kniha, přesto naprosto strhující dílo. kdo se nebojí trochu si namáhat hlavu, neměl by s přečtením váhat.

Const.ex  | **** 22.05.2009 12:16

Rozhodně skvělá kniha. O tom není pochyb.. mám jen jednu ale o to zásadnější výtku: Paul jako hlavní hrdina mě neoslovil ani po těch cca 600 stránkách. Dalo by se říct, že jsem v celé hnize fandil skoro každému (a to hlavně vévodu Letovi a posléze dokonce i Harkonnenům) kromě Paula. A když se musíte prokousávat stránkami textu spolu s hrdinou knihy, který vás vůbec nezajíma.. tak to celkové hodnocení knihy dosti sráží. Protože vlastně celou knihu hledáte a přeskakujete z jedné postavy na druhou v domění, že už konečně naleznete tu svoji ústřední postavu knihy.. 85%

CyberMageFroll  | ***** 26.05.2009 12:14

Možná trochu obtížnější na čtení, ale pokud vás tahle kniha chytne už vás nepustí.

louza  | ***** 05.02.2010 16:08

Legenda. Dunu jsem poprvé četl asi ve dvanácti letech a připadala mi úplně geniální. Od té doby se mnohé změnilo a spousta knih z té doby už je mi dnes spíš k pousmání, ale Duna je pořád nejlepší. První kniha, první film a druhá hra kralují. Vše ostatní spojené s Dunou raději nedoporučuji.

Dext1  | *** 16.11.2010 22:17

Naprosto průměrná SF, která ve své době byla určitě výjimečným počinem, ale od doby svého vydání byla dle mého názoru několika autory výrazně překonána. Kde se vzala v první pětce na Legii je pro mě záhadou, snad je to tím, že je to prostě „kultovní věc“. Příběh je solidní, ale na několika místech zbytečně zdlouhavý a našlo se i pár částí, které mi připadaly vysloveně trapné – třeba takový „čarodějný způsob vedení boje“ – to se nehodí snad ani do pohádkové knížky pro nejmenší. Celkově to ujde, ale čekal jsem od toho výrazně víc.

Tua  | **** 15.01.2011 05:11

Herbert to má promyšlené do detailu. Ne nadarmo o něm Neff hovoří v souvislosti s Tolkienem. Pratchettovi „slabé místa“ se zde nevyskytují. Čtenář nabude dojmu, že osudy které s hrdiny sdílí, jsou jen kouskem dalekosáhlejší Historie. Ani o překvapení není nouze, ačkoliv postrugacku vám žádné z nich dech nevyrazí. k Duně jsem se obrátil skrz takové to povrchní povědomí o tom že něco podobného existuje. První jsem znal vlastně hru, a už tenkrát mi v hlavě utkvěla písečná pláň, s neuvěřitelně velkým červem na jehož zádech se vozí jacísi lidé. Bylo jen otázkou času, kdy se dozvím víc. Existuje i film od Lynche – i ten mě láká (bez knižního zasvěcení prý divákovi nic neřekne). Existují další pokračování knih z planety Arrakis, snad tři. A o co tedy jde? Ve zkratce o planetu obecně nazývanou Duna. Velice nehostinnou, přesto však obývanou a to především kvůli těžbě vzácné látky zvané koření, jež prodlužuje život a rozšiřuje vědomí. Celá nálada knihy evokuje pozdní středověk posazený do velmi vzdálené budoucnosti. V širokém spektru vesmíru nalézáme i široké spektrum lidských bytostí. Čarodějky z Bene Gesseritu se svými obřady, duševní sílou a hlavně Missionare Protectivou (jeden z nejúžasnějších Herbertových vynálezů), superinteligentní mentaty – živé počítače, tajemnou Gildu s monopolem na vesmírný transport ale i mnoho šlechtických rodin s jejich absurdním propletencem vztahů a konfliktů a konečně obyčejné lidi, poddané, fremeny. Celé je to tak nové, že vás v podstatě baví číst a dozvídat se úplně o všem. Ale je tu ještě něco navíc, a tím něčím jsou právě fremenské komunity. To je to co mě zajímalo opravdu nejvíc. Něčím připomínají Tuaregy (pardon Taskeny) ze Star Wars. Jejich úplně jiný život utvářený především drsnými životními podmínkami mi učaroval. Člověk si uvědomí, jak zhýčkaní a evropocentričtí my jsme.

minduton  | *** 06.05.2011 10:14

Výborně propracovaný románový svět, ale bohužel mě jako lehčí forma čtení „pro zábavu“ moc neoslovil. Je to trochu víc obtížněji stravitelné čtení.

juno  | ***** 25.06.2011 16:09

Skvostné dílo! Toto je skutečná lahůdka pro milovníky náročného čtení. Pro čtenáře, které hledají oddýchové čtení tato kniha absolutně není. Tak dokonale ztvárněnou politiku pro mě ještě nikdo nepřekonal a nechápu Lynche (kterého skutešně uznávám), že se vůbec pustil k natočení filmu, poněvadž to co kniha nabízí reprodukovat prostě nelze.

Martyrius  | ***** 23.08.2011 13:03

Kultovní ? Vskutku. Opravněně ? Jakbysmet. Duna je zkrátka, jak říkají naši kolegové „engláni“, groundbreaking. Někdo by řekl zeměbořící, ale já ne. Já říkám dokonalá.

Začátek příběhu (původně vydávaného časopisecky), který se rozrostl na celkem … počítám … počítám (je jich fakt dost), 6 knih od Franka Herberta a dalších 7 knih od syna. A ještě další „related“ knihy. Celkem snad 10.000 stran materiálu, což je něco. A čím je vlastně originální Duna tak zajímavá ? Tak dala vzniknout strhujícímu filmu (někomu nesedl, ale já se mezi ně neřadím). V mém životě je tato kniha velice významná. Četl jsem jí totiž jako jednu z prvních, někdy v šesté třídě základní školy, tedy v době mého začátku s knihami. V 11ti letech člověka hodně ovlivní.

Proč je vlastně tak dokonalá, sám se někdy ptám. Prostředí, určitě prostředí. A taky skrytá poselství, že technika se nakonec obrátí proti přírodě (což čtvrtý díl efektivně ničí, ale tam jde zas o jiné věci). Osobně mám techniku rád, ale příroda, stará dobrá nature má něco do sebe.

Stejně jako červi. Kombinace, tak syrové spojení techniky, daleké budoucnosti (ale zase v některých ohledech zaostalé, vždyť vzpomeňte si na Landsraad, nebo kontrolu vesmírného cestování. Uděláš problém a nikam se nedostaneš. Tedy ano, za několik let.

A tak čtěte, jen čtětě. A vnímejte. Tato kniha ukrývá ohromné bohatství a jsem rád, že je.

EDIT: Četl jsem to tedy samozřejmě s tou starou obálkou. V té době ještě nová nebyla tak se mi zákonitě líbí ta stará.

monkeyml  | ***** 02.09.2011 12:02

Duna je absolútna legenda a jeden z najpredávanejších sci-fi kníh v histórii. už len tento fakt svedčí o kvalite knihy. dostal som sa k nej pre troma rokmi a odvtedy ma tento svet nepustil. našiel som v ňom obrovský zdroj premýšľania a zábavy z čítania. Z mojej strany je každá kniha zo sveta Duny klenot, ktorý sa oplatí prečítať.

Gaarq  | ***** 05.12.2012 08:34

před čtvrt stoletím (!!) jsem se seznámil se světem duny a fascinuje mě dodnes. herbertova duna byla/je úžasně komplexní, zajímavá a doslova šokující. když si dne uvědomím, že vyšla poprvé časopisecky někdy v roce 1963, tak ho musím obdivovat.

duna je složitý román pojednávající o dramatu moci v kulisách do té doby nevídaných a okořeněných nejen melanží, ale směsí ekologie, mysticizmu a psychologie. herbert dokázal překročit stín SF jako žánru zavřeného ve vlastním ghetu, duna je něco jako válka a mír, komplexitou, vzájemnou provázaností atp. navíc ukazuje další aspekty, které tehdy ještě zdaleka autory nezajímaly. fascinující je kombinace herbertova solidního pochopení principů ekologie (pozor, neplést si s environmentální ochranou) a moci, díky kterým dokáže rozehrát úžasné představení. navíc, intuitivně dobře pochopil vztah mezi psychikou a projevy moci a dokázal to organicky zakomponovat do díla.

neff srovnává dunu se středozemí. já potkal dunu dřív než středozem a díky tomu vidím spíše rozdíly, krom jednoho společného prvku a to je úžasný konstruovaný svět. herbert šel úplně jinou cestou než tolkien, oba měli jiné zájmy a jiná východiska, oba byli schopní vymyslet životaschopné nové vesmíry. málokomu potom se povedlo něco podobného.

jistě, po asi čtvrtém čtení a s mými dnešními zkušenosti už mé nadšení mírní nelogičnosti, které je možné v duně najít, a často zbytečně ukecaný náboženský mysticizmu – viz diskuze, kvůli prozrazovačkám.

pořád si myslím, že duna je unikátní příběh, jenž mě do dnes uvádí v úžas a můj obdiv herbertu seniorovi je nelíčený.

burianek  | ***** 30.11.2013 21:39

Duna – co dodat. Kult jako blázen. Vzpomínám si, že když jsem ji četl poprvé, přišla mi těžká, ale přesto mě něco stále nutilo číst dál. Nakonec vě mě zůstal tak silný otisk, že se ho nemůžu zbavit dodnes. Koření, červi, Fremeni, boje, politika – skvělý skvělý. Pak jsme hráli hry na konzoli Sega, na PC. Film se mi ale naopak moc nelíbil. Dávám plný počet hvězdiček.

Phoenix  | ***** 06.10.2014 15:17

Dlouho mě odrazoval rozsah knihy a vědomí, že se jedná o kultovní záležitost, protože tím pádem jsem měla vysoká očekávání na daný román. Na konci knihy jsem naštěstí zklamaná nebyla a zařadila jsem se mezi fanoušky Duny s pocitem, že mám rozečtenou velmi dobrou sérii. První kniha je sice rozsáhlá, ale má čtenáři co nabídnout. Děj je rozehraný v několika liniích, které se všechny točí kolem hlavní postavy, jejíž osudy sledujeme. Zároveň tu nechybí skvělé vykreslení planety Arrakis, bez níž by příběh neměl smysl.

SONP  | ****1/2 30.08.2015 09:15

Jeden z mála literárních příběhů, které jsem měl vždy radši ve filmovém zpracování. Přesto dávám znovu a znovu šanci knižnímu zpracování a musím říci, že tentokráte jsem se do příběhu opravdu ponořil a ocenil jeho filozofickou hloubku. Nic se ale při třetím čtení nezměnilo na tom, že některé pasáže (zejména pouštní dobrodružství Paula a Jessicy) se mi zdály strašlivě rozvleklé a popisné (a to mám rád rozvleklost Tolkienovu!). Z dnešního pohledu už se Duna zdá nepříliš originální, ale pokud si uvědomíme dobu vzniku, je třeba Herbertovi uznat řadu novinek, kterými spolu s Tolkienem nakazili scifi (a nebo spíš fantasy?). Ať už jde o do nejmenších detailů propracovaný pouštní svět, mytologii a náboženství (zejména fremenský folklor má ohromnou atmosféru), citáty z neexistujících literárních děl a tak dále. A v neposlední řadě jde o dílo trochu vizionářské: stagnující technická a trochu znuděná civilizace, závislá na látce pocházející z hlubin planety, poražena divými „pouštními primitivy“ jejími vlastními zbraněmi, což má způsobit nový růst celého lidského pokolení. Nepřipomíná to snad něco z naší aktuální situace? 10% dolů za mírnou rozvleklost, ale jinak výborné! Šaj – hulúd rules!

Strider  | ***** 09.05.2016 14:17

Legendárna Duna, ktorú som dve dekády dozadu spoznával prostredníctvom stratégii od Westwoodu na počítači sa mi konečne dostala do ruky vo svojej pôvodnej – knižnej – podobe. Nebudem chodiť okolo horúcej kaše – aj polstoročie od prvého vydania je to pecka. Klasický príbeh o nezmieriteľnom nepriateľstve dvoch rodov je vyšperkovaný o fascinujúcu atmosféru neľútostného púštneho sveta Arrakisu a množstvo filozofických a náboženských presahov. Miestami mi síce prílišná spirituálnosť a obradnosť začínala prekážať, ale celá rada mimoriadne silných scén (nechcem spoilerovať) prebila akékoľvek drobné výhrady. Po dlhšom čase kniha, ktorá vo mne naplno zarezonovala. 9/10

T'Ana  | ***** 15.01.2017 08:40

Duna je moje srdeční záležitost, když jsem dostala ilustrované vydání, byla jsem nadšená. Teď už mě nadšení víceméně přešlo. Vydání je na křídovém papíře, a má slušnou váhu, ale smrdí jako některé časopisy. Ilustrace jsou od Emila Křižky, plusem je, že knihu četl, takže obrázky nejsou mimo. Nejsem výtvarník, ani umění nijak zvlášť nerozumím, takže následující berte jako poznámky naprostého laika. Zdá se mi, že ilustrátor má potíže s obličeji, proto se věnuje především zobrazování rukou, těch si užijeme dosytosti. Postavy jsou různě v kápi, v šeru, ve stínu, zezadu, aby se ten obličej nějak schoval a obešlo se jeho plné zobrazení. Jediný, kdo skutečně obličej má je baron Harkonnen, patřičně zdeformovaný. Jsou tam taky dvě jeskyně zcela bez postav, za mě zbytečné obrázky, z nichž jeden na mně působí jako fotomontáž a druhý jako kopie jiného obrázku, který jsem už někde viděla. Obecná úroveň ilustrací není špatná, ale nejsou to obrázky, ke kterým bych se vracela a kochala se jimi, ilustrované vydání bych si tedy znovu nekoupila. Bohužel.

idle  | **** 08.01.2019 10:19

Dunu jsem rozečetla kdysi dávno, před nějakými 20 lety, ale odložila – na můj vkus v ní bylo moc politiky. Ale je to klasika, která ovlivnila mnohé, takže jsem ji měla dlouhodobě v plánu na další pokus o přečtení a teď na to konečně došlo.

Politika je tam pořád, ale kromě ní i další, nepolitické vztahy, různí lidé a národy, taky víra a mysticismus, drama, a to všechno zabalené v poměrně originálně utvořeném prostředí. Takže jsem si tam nakonec našla i dost svého.

Methat  | ***** 14.10.2021 15:08

Duna je legendárna klasika od Franka Herberta, ktorú si musí prečítať každý fanúšik sci-fi. Mne už dlhšie ležala v knižnici, no s prichádzajúcim filmom som sa rozhodol si ju konečne prečítať. Musím sa priznať, že skôr som poznal prvé dve hry, ktoré z tohto sveta vyšli a knihu som prečítal až teraz. Je veľmi zložitá, prevláda skôr politika a intrigy a akcie je veľmi málo, preto sa čitateľ na knihu musí kompletne sústrediť. Jediná vec, ktorá ma nebavila bola dejová linka s Harkonenmi. Inak knihu aj tento svet odporúčam.



WebArchiv - archiv českého webu