kniha » Bouře mečů
v Top10 24 | chce si přečíst 10 | chce mít v knihovně 9 | má v knihovně 152
Bouře mečů Více vydání = více obálek.

George R. R. Martin

Bouře mečů

série: Píseň ledu a ohně
díl v sérii: 3

Tento svazek obsahuje díla vydaná samostatně: Bouře mečů 2, Bouře mečů 1

Kategorie: fantasy

originální název: A Storm of Swords
originál vyšel: 08/2000

vydání: Talpress (web) 2011; Argo (web) 2018; Argo (web) 2018


Komentáře:
Sinloth  | ***** 18.02.2012 23:59

Zatím podle mě nejsilnější (a to co do počtu stran, tak do příběhu) kniha ságy. Zatímco ve Střetu králů bylo několik pro mě nudnějších vláken příběhu (převážně Daenerys, nějak mě její část v druhé knize prostě tolik nenadchla, ne že by byla nějak vyloženě špatná, jen jsem asi doufal ve víc), v Bouři mečů se nic podobného nekonalo. A já jsem tedy byl nucen přečíst knížku téměř jedním dechem (přeci jen 1151 stránek zabere víc než odpoledne:). Pokaždé když přišla na řadu kapitola jedné z postav, které nejsou vyloženě mými favority, měl jsem obavy. Naprosto zbytečně naštěstí, Martin mistrně zvládl všechny dějové linky a jednotlivé zvraty a to tak, že se i u takovéhle bichle nebudete ani na vteřinku nudit. Na rozdíl od Eriksonovy Malazské knihy padlých, Martin se drží stále převážně postav, které představil na začátku, takže si člověk ke každé z nich vybuduje opravdový vztah, ať už pozitivní či negativní. Budete jim fandit, budete je nenávidět, ale jedna věc je jistá, nebudete chtít, aby tahle knížka kdy skončila :)

epco55  | ****1/2 11.03.2012 22:33

Priznávam sa k tejto dlho ospevovanej ságe ma dostal až seriál. A nelutujem, seriál mi otvoril dvere do sveta ktorý ba som mal poznať, vzhľadom na to že žáner už nejaká ten piatok čítam. Ale chyb lávky, Marin nepíše ságu o jednom hrdinovi, o ceste z niekaľ niekam. On sa skrze svoje dielo stáva kronikárom sveta, ktorý stvoril. A tak ako v reálnych dejinách nie svet sa prispôsobuje hrdinovi, ale hrdinovi je dovolené chvíľu pobývať vo svete. Tak aj tu sa z nevýraznej postavičky stáva hrdina a naopak z hrdinu postavička postrádateľná. Po mierne umiernenej časti druhej prichádza časť tretia, kde sa nehľadí na záujmi čitateľa. Rozprávanie, príbeh, alebo je to história si šlapú svojou vlastnou cestou, a čitateľ je iba svedkom toho čo sa udialo

BoredSeal  | **** 27.03.2012 00:26

Ve třetím díle už vypravěčská síla GRRM slábne. Přibylo nudných linií (Danaerys, Jon Sníh, Bran…) a mám pocit, že v tomhle díle se spisovatel opájí explicitním násilím a sexem, pár postav občas změní styl jen proto, aby to bylo zajímavé pro knihu než logické (zejména Jaime Lancaster). Stejně mi to ale díky zase překvapivému závěru nezabrání sáhnout po čtvrtém díle.

Erik1131  | ***** 15.04.2012 18:44

Z troch kníh zatiaľ najlepšia. Najviac zvratov, nad ktorými som krútil hlavou a čítal som ich dva krát. Keď som čítal epilóg, hovoril som si, že kľudný koniec a opäť! Čítal som ho znova. Proste v Búrke Mečov sa Martin vytrhol z reťazou a rozsieva smrť akoby to bola zmrzlina zadarmo. O 15 dní vyjde viazaná hostina. Už sa teším a som zvedavý, aké nové postavy nám Majster predstaví :)

Tyrion Huxley  | ***** 08.05.2012 20:50

Ako sa spomína podo mnou, tak určite nebudete chcieť, aby tento kúsok tak rýchlo skončil. Jedná sa totiž o zďaleka najlepší diel série. Nieže by ostatné neboli dokonalé (s výnimkou štvorky), avšak tento vyslovene vyčnieva z radu. Samozrejmosťou pre sériu sú brilantne napísané postavy, kopec výborných dejových línii a Martinovo rozprávačské umenie a áto časť má to všetko plus niekoľko scén, ktoré vo mne zanechali taký dojem, že som musel na chvíľku zavrieť knihu a predýchať to. Ďalším plusom je to, že Martin sa zas a znova nespráva k svojim postavám dobre a v tom lepšom prípade ich čaká strata končatiny či zničené sny. Jednoducho o zvraty a prekvapenia nebude núdza. Jednoducho najlepší diel z mojej najobľúbenejšej sé­rie.

mike87  | **** 07.06.2012 21:14

Po přečtení tohoto díla nemůžete jinak než se blbě usmívat a čekat na další díl. Zatímco druhý díl byl místy statický, trojka to rozjíždí v dost velkém stylu. Po Střetu králů jsem přehodnocoval svoje názory na postavy a teď je to ještě horší. Nemůžu říct, že by mě nějaká linie zklamala, ale Dany prostě není to, co mě baví, a obvzlášť mě naštvala vyhnáním Joraha. Tyrion exceluje stejně jako obě předchozí knihy, a dopňuje se se svým otcem Tywinem(Lannisteři sou prostě nejlepší), ale na konci mě Tyrion dost nas.al – přesto stále patří mezi mé 3 nejoblíbenější postavy. Samozřejmě člověka nejvíc naštve linie s Catelyn (teď spoiler tak bacha) – to jak Freyové sundali Robba fakt člověka naštve, ale s tím už se nedá nic dělat. (konec spoileru) Linie s Jonem je stále dobrá a hlavně na konci je skvělá a doufáte že to s ním dopadne dobře. Sam mě taky potěšil ale na osvědčené postavy nemá. Arya je brilantní jako v předchozí knize, ale Sansa mě docela zklamala. A pak je tady Jaime – moje nejoblíbenější postava. Ano sice je to trochu hajzl, ale má něco do sebe. A po tomhle díle říkám – co bude příště?

Laxik  | ***** 22.04.2014 11:46

Sice tu těch mečů bouří z prvnich tří dílů nejméně (spíš tu létají šípy, jedy a fouká vítr), ale je to kniha napínavá od začátku až do konce, kde člověka baví linie všech postav, což se mi hlavně u Střetu králů nestávalo. V Bouři mečů jsou odhalena pozadí mnoha vražd z dřívějška, a to i těch, o kterých jsme si mysleli, že jsou vyřešené. Taky se nám tu objevují nové vraždy a noví vrahové. A co je hlavní, lidi, kteří se v minulé knize vydali na pochod, konečně někam došli, takže s kodrcáním se křížem krážem po okolí Trojzubce a jeho bodců je konec. Těžko říct, jestli je kniha lepší, než Hra o trůny, rozhodně je ale konzistentnější a přitom představuje další a další prvky Martinova univerza.

Polinius  | ***** 12.10.2020 22:00

Jednou je potřeba zase dát něčemu plný počet. Tenhle kolos má 1200 stránek a je to jedna z těch knih, které se dají použít jako vražedná zbraň a někoho s ní třeba umlátit. :) Musím říct, že jsem samozřejmě znal seriál a musím říct, že mi to sice vadilo, ale na druhou stranu je to velká výhoda. Jako čtenář jsem se neztrácel a mohl jsem si plně užívat popisů prostředí, charakterů a sexu. Všechno v knize funguje tak jak má a jediné co by se dalo vytknout je prostě délka ale asi to jinak nešlo.



WebArchiv - archiv českého webu