kniha » Temnota kovaná v ohni
chce si přečíst 4 | má v knihovně 24
hodnotilo: 19
69%
Koupit knihu:
Minotaur
Fantasya.cz
Temnota kovaná v ohni Více vydání = více obálek.

Chris Evans

Temnota kovaná v ohni

série: Železní elfové
díl v sérii: 1

Kategorie: fantasy

originální název: A Darkness Forged in Fire
originál vyšel: 2008

vydání: Fantom Print (web) 2011

odkazy: 1x [ukázka], 2x [recenze]


Komentáře:
Caderly  | **** 17.11.2011 15:25

Zajímavá, poměrně čtivá, ale možná až příliš ambiciózní románová prvotina kanadského autora. Kniha představuje kombinaci military a epické fantasy se zajímavými a celkem sympatickými hrdiny odehrávající se ve světě, který se z hlediska technologií podobá našemu 18. století (z hlediska politického uspořádání se zase nabízejí určité paralely s britskou koloniální říší v Indii na konci 18. a v první polovině 19. století). Na rozdíl od mnoha fantasy ság proto na bojišti dominují střelné zbraně, věk feudálních rytířů zakutých v brnění je dávno minulosti (jinak působivá Kýbusova obálka je v tomto směru mimo) a armáda říše je složená z profesionálních vojáků naverbovaných ze ve všech koutů říše, jejímiž obvateli jsou vedle lidí i elfové, trpaslíci a podrobení elfkyni. Používané technologie nepředstavují zdaleka jediný aspekt v němž autor nabízí originální variaci na tradiční fantasy ságy. Například hlavní hrdina je sice elf, ale nesnáší les a příliš si nerozumí s většinou jeho obyvatel, a jako důstojník imperiální arrmády místo péče o stromy párá břicha a dělá díry do hrudí nepřátel jejího veličenstva. Jeho loajalita pak směřuje především k jeho pluku Železných elfů, který je ovšem po svém obnovení tvořen z drtivé většiny lidmi a do svých řad dokonce přijal i trpaslíka (uniformou pluku je navíc kilt).

Na možná až přehnanou ambicióznost autora narážím z toho důvodu, že je čtenář téměř ihned vržen do středu dění, bez nějakého úvodu, který by umožnil více poznat hrdiny a svět v němž žijí. Železní elfové se už po několika desítkách stránek ocitají v soukolí nejasného, ale pravděpodobně mimořádně děsivého plánu legendární Stínové vládkyně – hrůzostrašné elfské čarodějky, která je pro většinu obyvatel říše pouhou legendou. Setkávají se přitom hned s několika osobami, které o jejím plánu možná vědí více, avšak mají svou vlastní agendu a informace nejenom hrdinům, ale i čtenáři, odkrývají v pouhých náznacích, což alespoň mne hodně frustrovalo. Na několika místech to pak také vyvolávalo dojem, zda má autor děj skutečně promyšlený, nebo jen „vytáhl bůžka ze stroje“.

Svarec  | *** 18.12.2011 11:02

Pohodová military fantasy se sympatickými hrdiny. Bohužel však mohla být mnohem lepší – samotný příběh dost skřípe, nejde ani tak o to, že by byl jednoduchý (co taky od podobné knihy čekat), spíše mi chvílemi přišel… jak to napsat… dost podivný a zmatený. Co je vlastně zač ta hvězda, kde se vzala? A podobných otázek mám víc. Možná se odpověď v knize skrývá, ale pokud jsem si toho v tak jednoduchém textu nevšimnul, taky to o něčem dost vypovídá (a rozhodně ne o mé všímavosti). Čímž se dostáváme k tomu, co říká Kostelník, totiž že – hlavně ze začátku – se autor dost zamotává v popisech, takže nějakou chvíli trvalo, než jsem se v tom světě zorientoval. Abych to shrnul, Temnota kovaná v ohni není špatná kniha, koneckonců mě celkem bavila, jen je v ní trochu poznat autorova nevypsanost. Zpracovat danou látku zkušenější autor, mohlo to dopadnout mnohem lépe.

trudoš  | ***1/2 02.11.2018 23:04

„Mám znovu zabít mrtvého elfa a najít mýtický magický artefakt. Ještě něco?“
Tak tu máme zase jednu z těch (ne)tradičních fantasy trilogií, která sice nejede podle klasických pravidel „my jsme ti hodní a támhleto ti špatní", ale jinak je u ní všechno při starém. Tím nechci říct, že by se Chris Evans nesnažil. Spousta věcí mu funguje, ať už jde o svět, postavy či zápletku. Jenže i tak jsem po chvilce zjistil, že mě vlastně nemá čím překvapit. A ani se o to nesnaží. Přestože je hlavní hrdina typickou černou ovcí, se kterou nikdo nechce nic mít, osud tomu chce, aby právě on byl tím, kdo bude stát mezi záchranou světa a propadem do chaosu. Což v praxi znamená vydat se na výpravu se svou jednotkou a spáchat hrdinský čin, jenž ostatní dopředu považují za jistou sebevraždu. No, jako bych otevřel další z mnoha cyklů ze světa Warhammeru, jen maličko osobitější, se zábavnějšími protagonisty (obzvláště trpaslík veterán a člověk nováček) a vůní střelného prachu. Ale jinak nic nového pod sluncem.



WebArchiv - archiv českého webu