kniha » Dvojník
chce si přečíst 3 | chce mít v knihovně 2 | má v knihovně 55
hodnotilo: 57
81%
Dvojník

Robert A. Heinlein

Dvojník

Tato kniha je částí i jiných knih: Únos na Mars

Kategorie: sci-fi

originální název: Double Star
originál vyšel: 02/1956

vydání: AFSF 1997


Komentáře:
tomts  | ***** 01.04.2009 17:43

Heinlein ve své nejlepší formě. Příběh by vůbec nemusel být SF a nic by se nestalo, měl by stejnou údernost.

stimílek  | ***** 30.11.2009 19:17

Heinleinova parádička o tom, jak snadno ošálit člověka a nechat ho vidět to, co chcete. Jak napsal tomts – scifi zápletka je tu „až“ na druhém místě. Přestože jsou tu hodně autenticky popsané cesty vesmírem a jiné klasické sf motivy. Nechybí ani Mistrova typická rekvizita – sličná a přitom inteligentní děva.

Gilbert  | ****1/2 25.09.2011 18:01

Další mistrova vynikající kniha. Jak bylo napsáno přede mnou, sci-fi je tu až na druhém místě, alfou a omegou je zde profesionální herec a jeho splynutí s osobou, kterou zastupuje. A navíc je tu zajímavé ztvárnění Marťanů a jejich smýšlení.

lamahe  | **** 21.08.2014 16:16

To, že kniha nevyužíva SF propriety dostatočne (resp., že nie sú nutné a ani zaujímavé pre použitú fabuláciu), môžem brať ako jej slabú stránku. Veď si ju beriem do rúk s tým, že idem čítať SF. Z tohto hľadiska je SF v Dvojníkovi naozaj úplne postranná. Marťania, Venušania a Zajupiterčania by kľudne mohli byť zamenení za nejaké pozemské civilizácie a Lorenzove problémy s medziplanetárnym cestovaním by mohli byť morskou nemocou na palube plachetnice. Napokon, akoby Heinlein ani nerobil žiadnu vedu z toho, že sa v našej slnečnej sústave našlo hneď niekoľko inteligentných mimozemských civilizácií. Príliš samozrejme, až takmer axiomaticky sú zaradení do spoločnej ekonomiky a politiky nás ľudí. A až príliš veľa problémov je riešiteľných všemocnou hypnózou.

Ale, pokiaľ pominieme vyššie spomenuté, dostávame veľmi zaujímavý príbeh, ktorý by mal potenciál uspieť aj u mainstreamového čitateľa. Neviem posúdiť, nakoľko je originálny, avšak ja osobne si na podobne spracovaný námet dvojníka významného politika nespomínam. Navyše, na Heinleina sú charaktery až nezvykle plasticky spracované a vo výsledku ide o zaujímavú (a veľmi čítavú) sondu do mysle dablujúceho herca a reakcií jeho okolia. A zároveň aj demonštráciu autorovho politického presvedčenia. Vo výsledku som bol teda spokojný, aj keď hranie sa na SF ma trochu rozptyľovalo.



WebArchiv - archiv českého webu