kniha » Zemětřas
chce si přečíst 11 | chce mít v knihovně 1 | má v knihovně 35
hodnotilo: 26
71%
Zemětřas

Cherie Priest

Zemětřas

série: Mechanické století
díl v sérii: 1

Kategorie: sci-fi - steampunk

originální název: Boneshaker
originál vyšel: 10/2009

vydání: Triton (web) 2011

odkazy: 7x [recenze], 1x [ukázka]


Komentáře:
Alfi  | *1/2 23.06.2012 00:45

Hodnotiť Zemětřas je náročné – mnohí ho pokladajú za skvelé dielo modernej steampunkovej literatúry (a sú tam zombie!), ja som ho napriek tomu čítal s odporom. OK, je to číročistá fantasy bez akéhokoľvek náznaku vedeckého riešenia problému, ale napriek tomu mi príde svet v ktorom sa Zemětřas odohráva málo uveriteľný.

To, že každý fanaticky pomáha hlavnej hrdinke len kvôli jednému činu jej otca, otravná postava jej syna, fakt, že zombie sa ani po pätnástich rokoch po dni D nerozpadli… zato keby Ezekiel zomrel, stal sa zombiou a v závere knihy šiel po matke, hm, možno by sa mi to aj páčilo.

Jajoch  | *1/2 12.11.2013 13:55

Čím si TOHLE vysloužilo nominaci na Huga, Nebulu a Locus, to by mě teda zatraceně zajímalo. Nevím, kolik se z toho ztratilo v překladu, ale kromě jakž takž obstojného nápadu tam není prostě nic. Dialogy postav jsou, s odpuštěním, naprosto debilní, motivace hrdinů je nejasná a závěrečné vysvětlení kulhá jako poutník Josefa Čapka. Prostě to celé nedává smysl. Mohlo by to snad být vysvětleno tím, že jde o knihu určenou mládeži, ale… mládež přece není takhle hloupá! :/

IvoHury  | *** 16.12.2017 23:18

Kniha se hrozně táhne. Má v sobě jisté kouzlo, ale děj je tak natahovaný o nezajímavé a mnohdy se opakující kosntrukty, jako příprava hrstkové polívky, že jsem to nedal a knihu odložil. Pokud máte moře času, pak si ji přečtěte. Já bohužel žiji dosti uspěchaný život a tak hlemíždí tempo knihy pro mne byla smrt.

trudoš  | *** 16.07.2018 23:05

Když někdo slibuje parní stroje, zombíky a alternativní dějiny americké občanské války, srdce dobrodruha má chuť radostí se roztleskat. A když pak dostane komorní rodinné drama o rozpadu jedné šťastné rodiny, srdce dobrodruha má chuť se rozplakat.
Nechci tvrdit, že je Zemětřas špatný – jen se podle anotace tváří navenek jinak, než co skrývá ve skutečnosti. Nic to nemění na faktu, že Cherie Priestová představuje čtenářům zajímavý svět, obydlený pestrou paletou různorodých postav. Také zápletka má atraktivní rozjezd, kdy hrdina pronikne na „zakázané“ místo a následná záchranná akce spustí řetězec nepěkných událostí, které mají osvětlit prazvláštní stav světa. Naneštěstí je autorka ve svém vyprávění trochu průhledná a zvraty, kterými se snaží čtenáře udržet v napětí, jsou očekávatelné. Navíc mi vysloveně vadilo umělé oddalování propojení dvou dějových linií, které se zákonitě spojit musí, jenže kdyby se to stalo moc brzo, byl by příběh poloviční. I okecávání jednoznačného se musí umět.



WebArchiv - archiv českého webu