kniha » Malý, velký
v Top10 2 | chce si přečíst 10 | chce mít v knihovně 1 | má v knihovně 30
hodnotilo: 23
75%
Koupit knihu:
Fantasya.cz
Malý, velký

John Crowley

Malý, velký

Kategorie: fantasy

originální název: Little, Big
originál vyšel: 09/1981

vydání: Triton (web), Argo (web) 2011

odkazy: 7x [recenze]


Komentáře:
Majkl  | **** 23.11.2011 21:57

Smoky Barnable sa ide ženiť, preto sa vydáva na cestu do Hvozdného, do neobyčajného domu, v ktorom býva neobyčajná rodina s jeho neobyčajnou nevestou. Smoky je do rodiny vrelo prijatý, ale už od prvého okamihu si všíma zvláštne správanie obyvateľov domu či narážky na predurčenosť alebo Príbeh. Kniha má šesť oddelených častí, ja som si ju ale rozdelil na tri, ktoré tvoria (trochu nesúrodý) celok. V tej prvej vás autor dôkladne zoznámi s viacerými členmi osobitej rodiny, ich charaktermi, osudmi a príbehmi, ktoré sú súčasťou Príbehu. Crowley sa vráti do minulosti či skočí o 25 rokov do budúcnosti, len aby opísal ďalšiu postavu, doplnil detaily iného príbehu či opísal niektoré udalosti z iného uhla pohľadu. Osobne túto časť pokladám za najlepšiu časť knihy. Jednotlivé charaktery a ich príbehy sú jedinečné a prostredníctvom nich Crowley často opisuje udalosti či problémy, ktoré sú súčasťou ľudského života. Neraz sa stalo, že obyčajnú vec Crowley opísal tak čarovne, až som zistil, že autor dokáže rozpoznať a čitateľovi ukázať mágiu, mágiu, ktorú ľudia môžu zažiť denne – mágiu okamihu.

Druhou časťou je príbeh Auberona, syna Smokyho a Voľnej Alice, ktorý sa o dvadsaťpäť rokov neskôr rozhodne ísť do Mesta a opustiť svoju rodinu, v ktorej sa často cítil, akoby do nej nepatril. Krása a harmónia Hvozdného je vystriedaná špinou, nezamestnanosťou, stratenými ideálmi, ale aj nájdením osudovej ženy. Ani v tejto časti sa príbeh veľmi nepohýna a stále postupuje slimačím tempom, tu už mi to však začalo vadiť, vystupujúce postavy už nie sú tak zaujímavé, navyše sa príbeh na istý čas premenil na lovestory.

Tretia časť je pre mňa tak trochu čiernym Petrom knihy – dominuje tu postava Ariel Hawksquillovej, ktorá bola najatá Streleckým a loveckým klubom Rušný most, aby odhalila identitu a zámery nového hráča na scéne moci, Russella Eigenblicka, Učiteľa. Žiaľ, táto súčasť knihy ma nudila, postavy mi neboli sympatické, ani ma nezaujali. V záverečných kapitolách sa síce niektoré tajomstvá odhalia, malá konkrétnosť však aj naďalej ostáva.

Malý, velký je kvalitnou knihou (a pre typického čitateľa fantastiky aj veľmi neotrelou), pri ktorej vám však musí byť od začiatku jasné, čím je. Podľa Andrzeja Sapkowského patrí Crowleyho dielo do magického realizmu, po prečítaní niektorých definícií môžem súhlasiť. Malý, velký nie je najjednoduchším čítaním a je nutné si uvedomiť, že tu nenájdete „hmatateľné fantastično“, silnú dejovú líniu plnú zvratov (dôraz je kladený na vnútorné prežívanie postáv) či dôkladne vykreslený fantazijný svet. Naopak, často budete premýšľať, či ste natrafili na fantastický prvok alebo vydarenú metaforu (malá rada, dochádza tu k prelínaniu, resp. nerozlišovaniu fantastického a reálneho, postavy sa často ani nad tým nezamýšľajú, berú to ako fakt), občas natrafíte na dej, ktorý vám pripomína rozprávku, či rovno ňou je, a časom sa vám budú hromadiť nezodpovedané otázky. Malý, velký sa tiež vyznačuje vysokou obraznosťou, (krásnych) opisov a prirovnaní je tu množstvo.

Najväčší problém som mal s nejasnosťami, ako čitateľovi zvyknutému na obvyklejšie druhy rozprávania mi to spočiatku nebolo po chuti, avšak po čase som sa rozhodol nad tajomstvami príliš nepremýšľať, s tým, že mi ich autor snáď časom odhalí. Stále však pamätajte, že veci, ktoré by ste v prípade knihy iného druhu ostro vyčítali, sú zámerné. Ak prekonáte túto prekážku, začnete si knihu vychutnávať. Knihu odporúčam skúsenejším čitateľom, ktorí sa nezľaknú výzvy a majú chuť na niečo netradičné, neobyčajné… magické, čarovné a neraz očarujúce. (75–80%)

louza  | *1/2 11.12.2013 14:39

Avantgardní fantasy verze Roku na vsi od bratří Mršťíků. Dílo má určitou neoddiskutovatelnou poetiku i jazykový půvab, který by se snad dal vzdáleně přirovnat ke křížení Gaimana s Clarkovou. Kámenem úrazu je však naprosto nečitelné pojetí dějových linií, které se stane výzvou otrlým čtenářům a soubojem na život a na smrt všem ostatním. Kniha se jistě stane biblí několika vyvolených, doporučit jí plošně bohužel nelze, protože jde v podstatě o slátaninu. Byť vykreslenou v krásně pestrobarevných barvách.

Vezna  | **1/2 19.07.2014 11:17

Ta obálka je zrádně krásná. A louzův komentář ji dobře vystihuje. Autor je velký poeta, který básní na 500 stranách víceméně o ničem.



WebArchiv - archiv českého webu