kniha » Ďáblova pevnost
v Top10 1 | chce si přečíst 2 | chce mít v knihovně 1 | má v knihovně 70
hodnotilo: 83
86%
Koupit knihu:
Fantasya.cz
Ďáblova pevnost Více vydání = více obálek.

Juraj Červenák

Ďáblova pevnost

Kniha vyšla i pod názvem:
Diablova pevnosť
(viz informace u vydání - záložka 'další informace')

série: Dobrodružství kapitána Báthoryho
díl v sérii: 3

Kategorie: fantasy - historická

vydání: Slovart (CZ) 2011; Brokilon (web) 2011

odkazy: 5x [recenze]


Komentáře:
Svarec  | **** 25.12.2011 15:52

Červenák si drží svou laťku, takže třetí Báthory není ani horší, ani lepší než jednička nebo dvojka. Určitě je ale jiný. Oproti předchozím dílům je trojka méně dobrodružná, více krvavá a více epická. Z pouští blízkého východu se vracíme zpět do neklidné Evropy (za což jsem rád), hrdinové se také méně nacestují (celý příběh se odehrává na relativně malém uzemí v Chorvatsku). Něco přes čtyři stovky stran mi uteklo jako voda, Červenák mě ke knize doslova přikoval, takže jsem ji dočetl ani ne za den. Autorův styl psaní mi dokonale sedí, velmi věrohodně a poutavě se mu povedlo vykreslit obraz té doby. No, kniha je tedy sice výborná, ale musím zopakovat: Báthory je zatím můj nejméně oblíbený Červenákův hrdina. Iljovi se prostě nevyrovná, Roganovi už vůbec ne.

Sirius  | ***** 27.01.2012 00:59

Panečku, to byla jízda. Červenákovi se povedl husarský kousek, protože tenhle díl obsahuje několik vzájemně propletených příběhů, které by sami o sobě posloužily jako základ pro několik knih, a které takto fungují velice dobře___ hrdina: pokud mi byla hlavní postava v prvním díle nesympatická a nemohl jsem se s ní ztotožnit, ve dvojce se to už zlepšilo, pak tady jsme byli parťáci od začátku až do konce a každou stránku jeho příběhu jsem s ním prožíval. A tenhle skvělý pocit jsem nezažil už hodně dlouho. Musím ocenit a perfektní chemii, která funguje mezi Štěpánem a hlavním hrdinou___o per­fektně provedené práci s akčními scénami je asi netřeba se zmiňovat, ale příjdeme, že čím je Červenák vypsanější, tím víc se soustředí především na postavy a vztahy mezi nimi a akční pasáže, ač stále kvalitní, nejsou už to hlavní. Stejně tak milostná linka mezi Kornelem a nejmenovanou děvou je mnohem propracovanější a „jemnější“ než tomu bylo u Černokněžníka. A stejně tak není potřeba se zmiňovat o perfektní realnosti a historických detailech, které hrají v příběhu svou velkou roli a jsem zvědavý, jak budou dál postupovat neuzavřené dějové linie, které pokračují do dalšího dílu, který snad bude brzy, jelikož se u konce povedl autorovi další husarský kousek a čekání tak bude představovat utrpení. ___ možná to bude tím, že mám Červenáka načteného prakticky komplet, ale přesto si dovolím říct, že tohle je nejlepší díl z celé série – to zaprvé a druhak pak (pro mě) nejlepší kniha, kterou autor zatím napsal – je nejepičtější, nepropracovanější a nejemocionálnější a už chápu, proč by se měl další díl nést v jiném duchu a být víc historickým románem

KainIX  | **** 16.03.2012 10:40

I třetí díl Dobrodružství kapitána Báthoryho se čte velmi dobře, děj pěkně odsýpá a vše rychle spěje k vítězství dobra nad zlem (jak jinak, že). Musím říct, že mi tento díl nesedl tak, jako předchozí, kde to vypadalo, že se vše schyluje k epickému vyvrcholení. To se, bohužel, nekoná a celý příběh na mně teď po přečtení působí jen jako jedna menší šarvátka během Kornelova putování. Ano, sice jde o hodně, ale stejně jsem si 3. díl a konec představoval jinak. A ještě jedna věc mi vadila opravdu hodně, tedy, že prvotní zápletka se vůbec nevyřeší, což nechává otevřená vrata pro další díly. Abych ale jen nebrblal, kniha je to velmi dobrá, rozhodně nadprůměrná, velmi se mi líbí ta kombinace historické fikce, okořeněná fantasy prvky. 85%

hivar  | ***** 07.02.2013 11:36

Červenák je pre mňa príjemným osviežením fantastiky. Práve jej skĺbenie s historickým aspektom si ma získalo. Na rozdiel od jeho predošlých diel (séria o Černokňažníkovi) nie je fantasy v knihách s Bátorym základ, skôr akési vylepšenie historických udalostí. Táto tretia časť ma nesklamala ako dejom ani prostredím. Z exotickeho turecka sa hrdinovia presunuli na chorvátsko-turecké pohraničie, kde zasekávajú svoje meče nielen do mohamedánskych hláv. Bojujú so skupinami nepriateľov, ale aj v otvorenej vojne s turkom. Diablova pevnosť sa dobre číta a dej graduje až do konca. Už sa teším na ďalšiu časť, ktorá dúfam vyjde čoskoro.

samuelk  | ***** 16.06.2013 16:38

Čo som od knihy čakal, to sa aj sčasti viac-menej vyplnilo, príbeh mal ako aj výborné chvíle, tak aj mnoho celkovo slabších okamžikov, nechýbali bojové ani romantické scény, dej bol až neskutočne prepracovaný a naozaj výborne vymyslený, jednotlivé scény na seba nadväzovali a bez niektorých by si knižka určite bola aj vystačila, hlavný hrdina neprešiel od Brány Irkally príliš veľkou zmenou, začiatok bol možno trochu neprehľadný a pre mňa mätúci, ale potom to šlo ako „po vode“, zároveň sa v príbehu vyskytuje naozaj veľké množstvo rôznych postáv, kapitán Báthory sa zhodou okolností dostáva do Chorvátska, kde významný rod Gradovičovcov ohrozuje nebezpečný turecký prízrak pod menom Čierny Arab. Práve táto neblahá skutočnosť vedie Kornela a jeho druhov Stepana Voronina a Bojana Gradoviča do nebezpečnej a hrôzostrašnej Diablovej pevnosti, kde budú znovu musieť čeliť tureckej hrozbe, vyslancovi od samotného Diabla a postaví sa im dokonca aj jedno naozaj pekelné duo.

Laxik  | **** 08.03.2014 14:14

Potřetí a opět úplně jinak. To se mi na téhle sérii líbí ze všeho nejvíc, dějová schémata vždy jedou podle jiného vzoru, což spolu s jiným prostředím, jiným typem záporáků, a postupným vývojem vztahu Kornel – Sv. Jiří zajišťuje, že každé další pokračování není jen „dalším pokračováním“. Po Bráně Irkally, která mě skutečně dostala a považuju ji za jeden z vrcholů dobrodružné fantasy, sice kvalita Ďáblovy pevnosti o něco klesla, pořád ji ale považuju za vrchol české dobrodružné fantasy a těším se na čtvrtý díl, na který snad nebudeme muset čekat dlouho. Stjepan!

Madam Brbla  | ***1/2 06.04.2016 20:52

Kapitán Báthory se vrátil do zalesněných křesťanských končin, kde poznává nového parťáka – mladého chorvatského šlechtice, zaplétá se do osudů jeho rodiny, stíná hlavy zlosynů a za asistence svého tajemného pomocníka čelí starým známým i pár novým démonům. Procenta odebírám za slabé nepřátele, odsouzené do rolí umírajících komparzistů, a také za hlavního hrdinu, který pro mě není po stránce charakteru dostatečně zajímavý. „Ďáblova pevnost“ je svižné, dobře napsané (a dokonale neuzavřené) fantasy dobrodružství s atraktivním historickým pozadím. Nic víc, nic míň. 74%

Strider  | **** 07.07.2016 10:30

Zavŕšenie trilógie privádza našich hrdinov späť na hranice Uhorska a opäť je z toho čtivá rubanica s fantasy nádychom, akou bol prvý diel. Väčšie ambície než baviť čitateľa stínaním mohamedánskych kotŕb Ďuro ani tentokrát nemal, čo je s ohľadom na úžasnú prácu s historickými reáliami možno aj trochu škoda. Dej už tradične nepatrí k najkompliko­vanejším, ale odsýpa vo vysokom tempe a neraz sa vytiahne s parádnou scénou. Nové postavy sa tiež vydarili a oproti Bráne Irkally som sa dočkal aj plnotučných záporákov. V mojich očiach teda najlepšia časť série, uvidíme čo na to Železný polmesiac. 8/10 PS: Tá porno vložka už ale bola trochu moc, do knihy mi nepasovala.

trudoš  | **** 17.10.2017 19:57

Po lehkém roztrpčení z nudně lineární Brány Irkally si třetí kniha dobrodružných příhod kapitána Báthoryho opět získala mé sympatie. Sice nadále nebyly překonány kvality Strážců Varadínu, ale co, nemůže být posvícení každý den. První dobrou získala Ďáblova pevnost za návrat do končin mně známých a krajina Dálného východu byla úspěšně opuštěna. Druhá dobrá je za postavy, které pro jednou přestaly být křečovitě ploché a hlavně vzájemně si dost podobné. No a třetí dobrá je za zápletku, jež tentokrát nesklouzává do série eskapád, ale má celistvější formu, přestože víceméně otevřenou.
Má to ale svá hluchá místa, především v absenci Báthoryho motivace. Ten přestal pátrat po svém synovi v domnění, že je mrtev a díky tomu ztratil vnitřní energii, která by ho poháněla dál, navzdory všem nebezpečenstvím. Nečekaně tak převzal roli okresního hrdiny, který páchá hrdinství na potkání, ale spíš než aby naplnil nějaké životní poslání, vypadá to, jako by se jen snažil vyhovět čtenářovým očekáváním.



WebArchiv - archiv českého webu