kniha » Pod ochranou pohanského boha
chce si přečíst 4 | má v knihovně 7
hodnotilo: 7
71%
Pod ochranou pohanského boha Více vydání = více obálek.

Tim Severin

Pod ochranou pohanského boha

série: Vikingové
díl v sérii: 1

Kategorie: fantasy

originální název: Odinn's Child
originál vyšel: 01/2005

vydání: BB art (web) 2011; BB art (web) 2012


Komentáře:
gan112  | ***1/2 06.04.2014 20:08

Dalo to zabrať ale je dočítaná. Nebol som schopný prečítať viac ako kapitolu denne, a aj tak mam v Torgilsovom živote zmätok. Veru prežil toho v prvých dvadsiatich rokoch svojho života nadmieru. Literárne by som knihu hodnotil priemerne, bola taká príliš popisná, no čo do historických informácií je to bomba. Príbeh sa ku koncu zlepšuje, Torgils dospieva a stáva sa z neho uveriteľná osobnosť, nie iba suchý pozorovateľ. A ku koncu ma knižka bavila viac aj preto, lebo sa dostala ešte viac do polohy polemizovania o viere kresťanskej oproti pohanským náboženstvám. Myslím si že tie časti o presadzovaní sa kresťanstva v pohanskom svete a o jej začiatkoch, to z čoho vzišiel jej vývoj by mal poznať ehm každy :) a tak dufam že v tomto duchu pohanstvo versus kresťanstvo sa bude séria niesť aj v ďalších dieloch.

trudoš  | ***1/2 03.01.2018 22:24

Pod ochranou pohanského boha je psáno v duchu starých severských kronik. Díky tomu se připravte na minimum dialogů a spoustu popisů, ať už tradic, krajů či historických událostí. Samotný děj pak připomíná odyseu prostého Vikinga, který měl to štěstí/smůlu, že mu bohové dali do vínku drobné magické nadání.
Kronikářský styl vyprávění ovšem nemusí sednout každému, ač je pro podobné romány jako dělaný. Bezdějové putování napříč severským územím postrádá konkrétní cíl, vyvažuje to však informační hodnota. V porovnání se synchronně vydávanými řadami Havran a Přísežné bratrstvo nejsou sice Vikingové Tima Severina taková řezničina, laděním se nicméně blíží autentické dobové atmosféře zdaleka nejvíc. Hrdina navíc působí dojmem skutečné lidské postavy a ne jako neporazitelný hrdina z legend. Něco jako Malý velký muž na drakkaru, čemuž odpovídá i jazyková stylistika. Paradoxně tak knihu oceňuji víc až po jejím dočtení, kdy i přes zdlouhavou popisnost musím uznat, že něco na tom Thorgilsovi je.



WebArchiv - archiv českého webu