kniha » Léčba ostrou břitvou
chce si přečíst 2 | má v knihovně 12
hodnotilo: 15
61%
Léčba ostrou břitvou

Daniel Polansky

Léčba ostrou břitvou

série: Dolní město
díl v sérii: 1

Kategorie: fantasy

originální název: The Straight Razor Cure

vydání: Knižní klub (web) 2012


Komentáře:
jirikk  | *** 24.03.2012 09:22

Svižné a zábavné, ovšem nic víc. Svět Dolního města je zoufale neoriginální, zápletka přitažená za vlasy a děravá jak cedník a nepustí hodnocení výš než do lehkého nadprůměru. Autor to napsal dost mladý, takže je možná brzo ho zatracovat, nicméně další díly již oželím.

Sirius  | *** 02.05.2012 22:26

Asi už jsem zhýčkanej detektivkou, ale tohle u mě moc neobstálo. Hrdina je lehce zajímavej, svět nudnej a příběh řídkej jako nedělní polívka. Kdybych to měl srovnat třeba s Bez slitování, tak starej dobrej Mirek Žamboch by z ringu vylezl jako 100% vítěz a tenhle zahraniční bambula by se nezmohl ani na jednu ránu. Na druhou stranu ale chápu, že je to autorova prvotina a každý nějak začínal. Jako start kariéry to rozhodně není špatný. Akorát by to chtělo příště trochu víc přitlačit a vyhrát si víc s postavami a univerzem.

SONP  | *** 15.02.2014 19:38

Jakási noirová detektivka s mečem a magií. Jako doprovodný příběh počítačové hry by to snad obstálo, ale kniha je to veskrze průměrná. Postavy jsou buď nepříliš zajímavé nebo jakoby zkopírované odjinud, akce je nezáživná a detektivní zápletka místy nedává smysl. A tak jsem si z celé knihy asi nejvíce užil diskuse hrdiny s hlavou „čínské“ mafie v asijsky květnatém slohu. Místy jsem se ale opravdu nudil. Třeba se autor v budoucnu ještě vyšvihne, zda mne ale přesvědčí k četbě dalších dílů, to se uvidí.

trudoš  | ***1/2 22.08.2016 23:38

Kdyby Daniel Polansky nebyl prokazatelně žijícím spisovatelem z Baltimoru, považoval bych Léčbu ostrou břitvou za další román Miroslava Žambocha. Sice nemá takový drive, ale jinak je tam vše co si od fantaskní noirovky přát. Autorovi se navíc nedá upřít správně cynický podtón, snad jen, že v jeho podání nezní vždy přesvědčivě a to i přes podporu ich-formy a rychlého spádu. Možná by neuškodilo se míň soustředit na cool hlášky a spíš si nechat zápletku ještě jednou projít hlavou. Výsledek mohl být o dost lepší. Takhle jsem si sice užil různorodé figury, ale děj už příliš nevnímal. On totiž vývoj událostí je snadno odhadnutelný, nehledě na to, že finální demaskování padoucha působí, jakoby nezbyl už nikdo jiný, kým by šlo čtenáře překvapit.
Asi bych nakonec hodnotil lépe, nejít o násilnou kombinaci fantasy s detektivkou. V prvním případě chybí lépe rozehraná epika, v druhém zas magie znemožňuje rozumné pátrání. Mimoto ale lepší standard pro ukrácení dlouhé chvíle při čekání na konec světa.



WebArchiv - archiv českého webu