kniha » Cesta králů
v Top10 5 | chce si přečíst 22 | chce mít v knihovně 6 | má v knihovně 53
Cesta králů

Brandon Sanderson

Cesta králů

série: Archiv Bouřné záře
díl v sérii: 1

Kategorie: fantasy

originální název: The Way of Kings
originál vyšel: 09/2010

vydání: Talpress (web) 2012; Talpress (web) 2012

odkazy: 2x [recenze]


Přispívat do diskuze mohou jen registrovaní uživatelé


1poslední 263 příspěvků celkem

Výpis příspěvků obsahuje skryté texty. Zobrazit příspěvky: spoilery

 [67] chromy boh 04.09.2014 15:08  

pre mna najlepsia fantasy saga je malaz , pre tych ktorym sa to zda byt zlozite teraz citam drenajsku sagu od gemmella velmi dobra fantasy dobre sa to cita vela bojov, prepracovany svet pre koho je malaz tazke citanie tak mozem odporucit drenajsku sagu

 [65] Sir Artorias 02.09.2014 23:38  

@Skarbax[64]: Takže nakonec jsme tam, kde před chvíli, máš rád lehkou četbu, proto máš výš autory, kteří jí píší, samozřejmě jsou to top autoři fantasy, ale já potřebuji nastavbu a tu v součanosti dodáva jen SE.

 [64] Skarbax 02.09.2014 23:28  

@Sir Artorias[63]: Upřímně, od Lynche jsem viděl jenom Dunu a ta byla super.

Martin to nedopíše, ale někdo ano. Třeba tomu nakonec nová krev i prospěje. Jako v Kole času, Sanderson.

Podle mě ne, já si chci u knížek odpočinout. Stačí trochu, nepotřebuji mít zápletky v zápletkách a všechny postavy dvojsmyslné, každá s jedním převratným pohledem na svět. Imaginaci mám dost provětranou při zkouškovém a odborné četby.

 [63] Sir Artorias 02.09.2014 23:19  

@Skarbax[62]: Ty asi nemáš rád filmy D. Lynche co? Mám pocit, že poslední dobou lidi tak neradi zapojují mozek, že to není až hezké. BTW o tom by fantasy primárně mělo být ne? Trochu provětrat čtenářovu imaginaci a ne mu všechno servírovat.

Daenerys je typická cool postava. Kunda s draky a milionovou armádou. Problém je, že je špatně napsána a skoro se nevývíjí a ono číst stovky stránek, jak se vyvíjí její sexualita, je prostě nuda. Osobně Martina a jeho Ice and Fire mám jako odepsenou sérii, TV show narušila kompletně děj, autor nestíhá TV show navíc knihy jdou kvalitativně nehorázně dolů.

 [62] Skarbax 02.09.2014 23:08  

@Sir Artorias[60]: Jako zase, jednodušší a přímočařejší fantasy, dá se to tak říci, když považuješ Sandersona, Bakkera, Martina, Tolkiena atd… za jednodušší a přímočaré. To snad pak jediná nejednoduchá fantasy je SE a nic jiného :D

Ale zase vždyt o tom Malaz je. Tam je strašně věcí nevyřčených a jen si je domýšlíš. Už někdo tu psal, že SE dává strašně otázek a skoro žádné odpovědi. Sami čtenáři si dělají závěry. Já si z jeho myšlenkových pochodů, které tam autor popisoval vyvodil, že ten svět zachránit chtěl, ne Malaz, ale svět ano. Nechtěl ho nechat pohltit chaosem. Ano, nemůžu jistě vědět jestli neměl postranní úmysly, ale to nikdo. Takže já si řekl, že neměl. Autor to nenapsal.

Ano Jamie je super, o tom žádná. Já naopak v Daenerys vidím mnohem víc. Dítě zrozené k vládnutí, ale jak na ní vláda padla brzo, tak se musela ještě najít. A proto se usadila v tom městě. Proto o sobě pochybovala. Zpochybňovala své rozhodnutí i draky. Tvořila svůj charakter. Přesně jak jsi napsal ona je patnáctileté, jednoduché dítě. Zajímavý charakter si teprve utváří, tím jak roste :) …ale to je můj pohled na věc.

 [61] Strýček Biolit 02.09.2014 22:58  

@Sir Artorias[58]: No to ti tedy pěkně děkuji :D

 [60] Sir Artorias 02.09.2014 22:56  

@Skarbax[59]: Ty vidíš všechno moc jednoduše a to v Malazu neplatí, jak proboha můžeš vědět, že Tay neměl postraní úmysly? Nevíš, hádáš a to je ten rozdíl mezi ním a Gandalfem(který je prostě jen ve skrze dobrý) snad chápeš?

Vidíš kolik toho jsi napsal o Cersei, co já mám napsat o Daenerys? Zamrzlá patnáctka, která objevuje svoji kundu a dál už mě nic jaksi nenapadá. Ono obecně ty dětské postavy u GoT jsou docela k smíchu. Ne panu R. Boltonovi nefandním. Jak jsem psal, fandím incestní dvojici Cersei a Jaime – jsou to originální postavy, snad zaberou Železný trůn a splodí nějakého dalšího incestního zmetka.

 [59] Skarbax 02.09.2014 22:37  

@Sir Artorias[58]: Napodobenina je dle mého například Guy Gavriel Kay – Tolkiena a nebo Terry Brooks to samé se Shannarou. To co uvádíš ty, jsou podobnosti. A ty ve fantasy žánru, najdeš skoro všude, s tolika knížkami a autory. Aby to byla napodobenina, muselo by tam toho být trochu víc .)

Kde jsem se dočetl, že chtěl zachránit svět? Asi tam když ho v návratu rudé gardy chtěl zachránit a zachránil na úkor sama sebe :D

Cersei je mi to jasný, presně ta mi vždy absolutně sra.a. Daenerys tě přišla jednoduchá, to neberu, ale Cersei je ještě asi tak 10× jednoduší. Vždyt celý její charakter by se dal definovat čtyřmi pojmy – mé děti jsou nedotknutelné, já jsem nejlepší, mám vždy pravdu, jsem sociopat. Poslední díly tam měla jen neustálé záchvaty kvůli smrti J, nebo popřípadně naprosto předvídatelně intrikovala proti malé Tyrellce.

Podle mě tedy alespoň jednu postavu oblíbenou mít musíš, když tě budou všechny srá* a nudit, tak na co se tam budeš těšit?

Ne, jako neberu ti to. Jak jsem psal, každému se líbí něco jiného. Typuji, že mi si v tom čtení hledáme a máme rádi úplně jiné věci. V písni ledu a ohně bych řekl naprosté protiklady .) Že fandíš i Ramsaymu? :D

 [58] Sir Artorias 02.09.2014 22:09  

@Strýček Biolit[56]: Ta Kiska byla pro tebe .)

@Skarbax[57]: Ty znáš motivy Taye? Kde si se dočetl, že chtěl zachránit svět? Srovnávat to s Gandalfem= blbost nejvyššího kalibru, o tom se dál nebudem bavit, tak on obecně Tolkien to řešil jen na dobro a zlo, takže Gandalf je ta úplně kladná persona, to Tay ani náhodu.

Bakker nemá v podstatě žádný svět, je to jen kopírka našeho světa, čili už za to několik bludištáku dolů stejně jako u Martina. Takže bych to uzavřel, že tě prostě baví jednodušší a přimočařejší fantasy, u které nemusíš tolik přemýšlet, tohle beru.

Kde jsem napsal, že nemám oblíbenou postavu v Ice and Fire? Navíc ono je potřeba mít oblíbenou postavu, aby tě kniha bavila? To si nymyslím, jinak fandím Cersei ,)

 [57] Skarbax 02.09.2014 21:56  

@Sir Artorias[55]: No tak jasně, Bakker hází čtenáře do světa podobně jako SE. Ale to je asi tak všechno. Můžeš tedy říci, že i ten pád dávné lodi, připomíná pád Chromého boha atd…ale stejně tyto věci, z toho nedělají žádnou napodobeninu, o nic víc než níže vypsané věci nedělají napodobeninu Tolkiena ze SE.

Ano, jestli tě ty písmenka tak iritovali, píše se opravdu Tayschrenn, promiň. A ten například v návratu rudé gardy, kde jsme ho poznali o něco více, byl zatraceně kladná postava. Než napíšeš, že to psal Esslemont, ano psal to on a ne SE, ale se SE to určitě celé konzultoval než to vydal a vycházel ze SE podkladu o Tayschrenno­vi.(koumavý, nadaný vědmák co chce zachránit svět) To už zní trochu povědomě ne?

A argument, že svět není tak „komplexní“ je u mě plus k Bakkerovi. Protože mě to zní jako, „svět není tak přecpaný“, a mnohem snáze a lépe se do toho člověk začte než u SE, který jak jsi sám napsal, hází čtenáře do světa stejně, at se s tím poperou sami a k tomu má ten svět ještě „komplexní“. Čili ano, v promakanosti vítězí SE na plné čáře, ale v čtivosti? To je hodný kus za Bakkerem. Jestli u tebe promakanější=lepší, pak to je tvůj názor. Ale já to vidím jinak. Bakkerův 2. díl byl dle mého stejně skvělý jako první, až 3 byl slabší a to rozhodně ne průměr s ostatními fantasy.

Proč teda čteš píseň ledu a ohně, když tam nemáš žádnou oblíbenou postavu?

 [56] Strýček Biolit 02.09.2014 18:57  

@Sir Artorias[55]: Ty vole…neházej tu Kisku…zas celý den zkažený :(

 [55] Sir Artorias 02.09.2014 17:58  

@Skarbax[54]: Snad nepotřebuješ radit, kde Bakker kopíruje SE ne? .) Takový čtenář by to měl pochytit hned. Ok, tak poradím, stejně jako SE Bakker háže autor čtenáře do světa a moc to nevysvětluje, prostě jen sleduješ jak se děj odvíjí, jenže svět tady není tak komplexní jak u MKP, čili nemusíš ani přemýšlet.

Bakker nemůže být objektivně kvalitnější autor než SE, ani kdybys moc chtěl, jelikož top kvalitu si udržel jen u první knihy, dvojka je slabší a trojka je pak průměr. Druhá trilogie pak nedosáhla kvality První přichází tma, natož u SE je v jeho sáze několik vrcholů.

„Tyschrenovi“ myslíš asi Tayschrenna? Rád si teda přečtu v čem je podobný Gandalfovi. Podle mě sis to vycucal z prstu u nohy, jelikož Gandalf je ultra-mega klaďas, to se u Taye nedá říct ani náhodou a popravdě moc toho čtenář o něm neví.

Oblíbená postava? To musí být Kiska…

 [54] Skarbax 02.09.2014 13:43  

@Sir Artorias[52]: Ano máš pravdu Jon a Daenerys se celkem zasekly, i když u Jona, ten děj dle mého(sever) stejně dost jel, a poslední knížka s nimi byla slabší, ale přesto jsem se na ně těšil, protože z předchozích dílů byly pro mě vždy velice zajímavý. A navíc bych řekl, dle konce Tance, že se zase konečně obě postavy rozpohybují. Proč konkrétně se mi libí, vypisovat nebudu, protože by to bylo opravdu na dlouho. Řekni mi tedy z kuriozity, které postavy baví tebe?

Je mi teď 22, a jak jsem psal, poslední knížky SE jsem vyloženě trpěl. V 17 jsem ovšem, od druhého do 6–7 dílu, všechny celkem hltal. A nepsal jsem, že ostatní autorové jsou lepší, ale, že jsou lepší podle mě. Celkově hodnotit autory, který je lepší, dost dobře nejde, když jsou všichni ze zmíněných opravdu dobří, jen je každý jiný.

Pro mě a i pro jiné lidi, je určitě prostě Bakker lepší. Druhou trilogii jsem nečetl, ale podle první nevím, kde vidíš napodobeninu SE. Všude ve fantasy žánru, můžeš vidět napodobeninu něčeho, když jí chceš vidět a dost se snažíš. To je asi stejné, jako kdybych hledal napodobeniny Tiste-… s různými elfy z Tolkiena. V Tyschrenovi bych viděl Gandalfa..atd. Ale napodobenina to není, a to samé si myslím o Bakkerovi.

Věřím, že třeba pro tebe, je SE vrchol. Pro mě ale ne. Já mám spousty autorů na lepších příčkách.

 [53] Strýček Biolit 01.09.2014 18:26  

@Sir Artorias[52]: Hrál jsem zatím jen jedničku (na dvojku holt nebylo železno…no a když jsem se doslechl, že bude i trojka, tak nemělo cenu něco pořizovat), tudíž celkově to posoudím až po dohrání třetího dílu, nicméně čtvrtá kapitola v první hře…to byla pastva pro duši. Naprosto přesně vystihnutá atmosféra jedné z povídek…

Ad GoT…Jon mě nebavil nikdy, Daenerys ve druhé a částečně třetí knize…v Tanci naprosto vyhořela…jako kdyby převládla lenivá nerozhodná puberťačka – a zcela vytlačila pomstychtivou brutální děvku.

 [52] Sir Artorias 01.09.2014 16:11  

@Strýček Biolit[51]: Mají příběh nový a doslova o ničem. Podle mě to moc dobře neuchopili a ty jejich premisy jsou podle mě zcela mimo.

@Skarbax[40]: Kolik ti je let, že tě SE bavil, když si byl mladší, tohle slyším teda prvně a ty spisovatelé, co jsi uvedl, že jsou lepší než SE, jsou o hodně horší, např. Bakker mám načtenýho včetně druhé trilogie a na SE se dost nechytá a v mnoha případech je to taková napodobenia SE. Abercrombie ten podle mě vybrakovává sám sebe.

@Skarbax[50]: Můžeš mi říct, co se ti líbí na Daenerys? Ta doslova p..a sedí stovky stránek na trůně a děj zamrzl, jedna z nejhorších postav novodobé fantasy a něco podobného bych mohl říct o Jonovi – naprosto předvídatelná a nudná postava.

 [51] Strýček Biolit 29.08.2014 18:07  

@Skarbax[50]: Byl by hřích jej nezkusit. Ale připrav se na to, že to má úplně jiný střih než většina fantasy knih. Osobně mi Vědmák přišel takový komornější. Co se týče her…ony mají v podstatě příběh nový.

 [50] Skarbax 28.08.2014 23:03  

@Romison[46]: @Gaarq[47]: Jak jsem psal, každého asi baví něco jiného, ale Bakker je opravdu také PAN spisovatel. Já jsem hodně na ty nabušený hlavní hrdiny, na postupný vývoj postav, jak se zlepšují atd… Takže Kellhus u mě jasná věc. Rand al'Thor(Kolo času) taky. Nebo samozřejmě Kaladin v cestě králů. Gandalf, to samé…naopak postavy jako Frodo a Sam mě neuvěřitelně rozčilují.

Například lidi, kteří psali, že v Tanci s draky mají samé neoblíbené postavy a jejich dějové linky, absolutně nechápu, viz. Tyrion, Jon a Daenerys, které mám snad nejraději. Já naopak trpěl v Hostině pro vrány, kterou mi oživila jen linka se Sansou a Malíčkem.

Jo jo s Abercrombiem máte pravdu, už je to hrozně statické. První trilogie super, ale mohl by tomu dát trochu novoty a nějakého nápadu. Aby se z něj nestal druhý Feist. Ale pravda je, že Feista stále z nostalgie čtu. Dá se říct, že Mág byla moje první opravdu pořádná epická sága.

Sapkowskiho jsem ještě nečetl, jeden z mála co mi schází a přemýšlím, jestli ho mám zkusit. Hlavně to zvažuji i kvůli hře, která má vyjít a celý příběh uzavřít jak jsem slyšel.

 [48] lamahe (editor) 28.08.2014 10:50  

@Honzeecheck[42]: Som na tom podobne, aj keď ja to skôr beriem z hľadiska „ušlého zisku“. Vysvetlím: totiž mám pocit, že tých 30 kníh od xy rôznych autorov s ich vlastným štýlom, postojmi a nápadmi ma obohatí určite viac ako Malaz, ktorý by som za ten čas lúskal. Aj keď je nepochybne kvalitnou sériou.

 [47] Gaarq (editor) 28.08.2014 09:57  

@Skarbax[45]: prince ničeho jsem četl a žádnou úžasnou filozofii jsem v něm nenašel ;) ale asi jsem špatně hledal. jinak jsem docela konzerva, člověk si zvykne na určité styly psaní (ve fantasy; sapkowski, martin, erikson) a pak spíš hledá je, než něco nového. třeba abercrombie mi přišel moc na jedno brdo, esslemont zoufale nevypsaný a na nic jiného jsem zatím odvahu nesebral.

 [46] Romison 28.08.2014 09:37  

@Skarbax[45]: ty jsi docetl to kolo casu dopsany tim Sandersonem? Se do toho chci taky nekdy pustit, ale musel bych si osvezit dej na konci, uz me to moc nebavilo a cist znova to urcite nebudu uz :)

akorat jsem rozecetl treti dil toho arcimaga, vysel predevcirem zrovna ;)

a Princ niceho me teda nebavil, zajimalo by me jak to dopadlo, ale nebyl jsem schopny na trikrat docist druhej dil, moc zdlouhavy a bez niceho mi to prislo, Chystam se precist aspon zkracenej vytah, abych vedel jak to Kellhus dotahl do konce :)

 [45] Skarbax 27.08.2014 20:19  

@Romison[43] Doufám, že to nevyznělo nějak špatně, protože Erikson je skvělý autor, jen prostě někdy úplně nesedne. Jak jsem psal je to o chuti, i možná trochu o tom věku, o tom jestli to člověk čte najednou nebo ne…osobní dojem ovlivňuje mnoho faktorů.

Brent je super no, jeden z mála nových autorů, co má dobré nápady a celkem šťávu. Černý arcimág mile překvapil.

Četl jsem i návrat rudé gardy, ale přišlo mi, že Esslemont tam má hodně nesrovnalostí ve světě. Jako kdyby se něco mermomocí snažil předělat, co už Erikson naznačil a vypadalo to úplně jinak.

Jestli Martin napíše, alespoň ještě jeden díl, před tím, než zaklepe bačkorami, tak to bude zázrak. Snad se pak dopsání chytí někdo schopný, jako třeba Sanderson, který dopsal Kolo času.

Nevím jestli to někdo četl, ale například skvělá sága je dle mého Princ ničeho, První přichází tma se jmenovala první kniha. Je to trilogie na kterou navazuje druhá, bohužel u nás druhou asi nebudou vydávat v češtině. Každopádně je to velice propracované dílo, s úžasnou filozofií a příběhem.

 [44] Lucc 27.08.2014 17:38  

@Honzeecheck[42]: Pche, Silmarillion je proti MKP čajíček. Já nechtěl ságu rozečítat z podobných pohnutek jako ty, ale nakonec jsem ji za rok přelouskal. Nelituji toho, ale nechci to opakovat, leda snad na důchod.

 [43] Romison 27.08.2014 15:57  

@Honzeecheck[42]: @Skarbax[40]: Kazdej at si cte, co chce ze jo :) nekdo ma rad jednoduchy ctivy pohadky, nekdo slozitejsi epictejsi pribeh :) Erikson me bavil nejvic proste, co jsem za ty roky cetl a cetl jsem ho postupne jak vychazel a nemel jsem problem se zacist nikdy. Abercrombie me bavi svym humorem a cynismem, ale pise nejak tak porad stejne. Rothfuss mi prijde takova pohadka spis, trochu lip odvypraveny prumer, ale cte se to dobre vcelku. Sanderson ma zas zajimavy napady posledni dobou. Jinak mam uz ve fantasy problem, aby me ted nekdo opravdu zabavil necim novym nebo zabavnym, aby to nebylo stokrat prezvykana kase. Jeste me trosku zaujal Brent Weeks, ze byl trosku jinej a pak uz asi nikdo. A pockam si na Martina jestli to nekdy dopise.

 [42] Honzeecheck 27.08.2014 15:19  

@Skarbax[40]: díky, po přečtení tvýho příspěvku mam jasno, že Eriksona nikdy číst nemam (i když občas po tom v prodejně Talpressu pošilhávam). Nic proti náročnejm knížkám, ale v dnešní době prostě nemám na to věnovat tolik času najendou jedný sérii, i když tam třeba bude někde hluboko skrytá genialita. Tady se všichni tvářej, jako by to byla bible a komu se to nelíbí je moc tupej a vůbec, není toho hodnej. Pochopil jsem spíš, že to je něco jako Silmarillon… že o postavě neuslyším 6 knížek a pak se ode mě očekává, že bych si měl pamatovat kdo to je a jakou má motivaci fakt neni zábava, spíš mi to připomíná učení na zkoušku. Jsem rád, že tu zazněl i takovejdle názor, na kterej jsem kápl uplně náhodou…

 [41] idle (editor) 27.08.2014 14:48  

@Skarbax[40]: Nevím, jestli je to věkem, většina fanoušků Eriksona, které znám, je o pár let či dekád starší. Zkus to zase za 10 let a uvidíš. Třeba tě na tom zaujme něco úplně jiného než předtím.

 [40] Skarbax 27.08.2014 14:45  

@Romison[39]: Složitý on není, je moc komplexní, je tam toho moc nacpáno, a málo vysvětleno. Čtenář se v prvním dílu topí v pojmech které nikdy neslyšel, a postavy je ze sebe sypou s úplnou samozřejmostí. Po prvním dílu když jsem se zorientoval, a četl pak všechny až do 6 dílu najednou, který byl poslední v oné době, jsem to zvládl jedním dechem, i 7, který vyšel brzy potom. Ale pak ta prodleva do 8, a já půlku postav, které mě nezajímaly, naprosto zapomněl a on ještě přidal další. A několik set stránek, si pak člověk vyloženě hryže prsty nudou, než se dostane k postavě, která ho alespoň trochu zajímá.

SPOILER: Například mojí nejoblíbenější postavu Gaenose Parana, naprosto vypustil na 6 knížek a vrátil se k ní, pár kapitolami, v poslední knize. Místo toho jsem tam četl pohledy na válku nějakých vojínů z čet, kteří tam přibyli v 7–9 díle a absolutně mi nezajímaly. Většina z nich nakonec stejně zdechla v bitvě v posledním díle u CH boha. Naprosto zbytečně nacpané postavy.

Kdyby ho člověk možná louskal najednou tak by to bylo jiné. Problém je ale, že Erikson to nevydal najednou a já se po 7 díle, už nikdy nezačetl.

Čili složité to opravdu není, jen přecpané, přičemž autor vysvětluje minimum a to je rozdíl. Cpe tam neustále hrozné množství nových postav a staré se ani neobtěžuje zabít, ale prostě je odstaví. Ano tajemno je krásné, ale musí být v nějaké přiměřené míře. Nechci mít tajemného 80% a všechno si domýšlet.

Každý čtenář má asi jinou chuť, hlavní část knížek do 7 dílu jsem četl v cca 17 letech, a čím jsem starší a čtu víc a víc fantasy, tím více objevuji, spousty lepších autorů. Erikson mě právě spíše bavil, když jsem byl mladší. Nebo jsem možná už moc zmlsaný Abercrombiem, Sandersonem, Rothfussem atd..a jejich skvělou čtivostí.

 [39] Romison 26.08.2014 15:44  

@Gaarq[37]: Pekne sepsano. Pro me je Erikson top ve fantasy zanru, kazdej ostatni mi proti nemu prijde jednoduchej a detskej skoro. Me to chytlo hned od prvniho dilu, zas tolik slozity mi to nikdy neprislo a to tajemno a postupny obevovani me fascinovalo. Presne jak pise Gaarq. Sanderson me ted bavi z tech ostatni, ze se snazi vzdy vymyslet trosku neco noveho a novej system magie, ale oproti Eriksonovi je to jednodussi ;) a cestu kralu a druhou knihu beru jako lehce nadprumernou fantasy, Erikson je top, takovy emoce mi Sanderson zatim nedal.

 [38] Skarbax 23.08.2014 16:00  

@Gaarq[37]: Já souhlasím s johnytopinka, nelituji toho, že jsem Malaz přelouskal, ale už bych na to neměl podruhé trpělivost. Erikson opravdu napsal dílo tak komplexní, že z toho pomálu vzniká, reálně možný kontext společností inteligentních bytostí. Ale dle mého je to na beletrii moc …je toho prostě moc a je to mišmaš.

Pak už to opravdu připomíná spíš rozbor historie dávné civilizace než klasickou beletrii, u které si chci odpočinout a užít si jí. Nejlepší díl dle mého byl druhý, následující byly taky hodně dobré. Šestý a sedmý taky jedny z nejlepších. Ale například 1 byla dost slabá a 8 díl zachránil jen onen úžasný konec s Anomanderem a Poutníkem. 9 a 10 na konec celé ságy nic moc a pro mě také zklamání. Je to rozhodně PAN spisovatel, ale typ čtenáře jako jsem já baví mnohem víc Tetovaný či Jméno větru a například Rothfusse považuji za lepšího spisovatele, který umí příběh podat víc čtivě než Erikson. A Sanderson už tuplem.

 [37] Gaarq (editor) 21.08.2014 08:47  

@johnytopinka[32]: přidám se k @PhyrexiaN[33]: . erikson se vrhl tolkienovským směrem, ale nebuduje mýtický komplexní svět, ale svět kvazi-reálný. jako antropolog a archeolog ví docela dost o různých kulturách a spojitosti mezi kulturou a třeba magickými aspekty. jeho složitost odráží skutečnou složitost společností inteligentních bytostí. popravdě, většina autorů na to prostě nemá, ani vzdělání, ani autorské schopnosti. navíc, erikson skutečně není autor, který by vodil čtenáře za ručičku. jistě, dělá chyby, v tak rozsáhlém díle je velmi pravděpodobné, že jich i dost naseká, ale také spoléhá na čtenáře, jeho zvídavost, přemýšlivost a kladný vztah k tajemnu. tak jako v realitě, nikdy nebudeme znát vše a budeme se neustále ptát co to a co ono. eriskonův svět je stejně skutečný, jako ten náš, má svá tajemství. tajemství podněcuje fantazii, když ti autor všechno vyklopí, tak si řekneš „aha“ a kouzlo je fuč. erikson vyžaduje asi specifického čtenáře, proto má hard core fan club, ale ani světově nepatří k nejprodávanějším autorům a na popularitu GRRM asi nikdy nedosáhne. eriksonovy čtenáře fascinuje svět a pak možná postavy, GRRM se zaměřuje prvotně na postavy a jeho svět je sice propracovaná, ale jen „kulisa“, imho.

 [36] johnytopinka 20.08.2014 20:14  

No, podle mě ne. A na tom mi záleží asi nejvíc :D

 [35] PhyrexiaN 20.08.2014 20:08  

@johnytopinka[34]: Ono je to vlastně možno brát jako poklonu, přece jenom Píseň a Malaz jsou aktuálně považovány za dvě nevetší ságy současnosti. :)

 [34] johnytopinka 20.08.2014 19:54  

Mě akorát naštve, když lidi všechno srovnávají s Malazem, jako to dřív dělali s Hrou o trůny.

 [33] PhyrexiaN 20.08.2014 19:46  

@johnytopinka[32]: Já tam ten chaos holt až tolik nevidím(sága přečtena 2×). Pro mě je právě to tajemno a vlastní objevování aktuálně to největší lákadlo. Autorů, kteří používají různé vysvětlovací metody a kličky už mám celkem po krk. Azathy(tady nejspíš myslíš Raestův finist, který měl v sobě zárodek azathu) a Rychlej Ben s tím pak následně souvisí, plus takový malý detail, že jsou v plánu další knihy, které otázky můžou zodpovědět. Tam, kde ty vidíš aroganci, já vidím originální styl vyprávění a vybočení z klasického „tak a teď si sedneme okolo ohýnku a já vám během dvou stránek povím, jak jsem to celé vlastně vymyslel“.

Taky by mě zajímalo, proč se tolik diskuzí stočí vždycky k tomu Eriksonovi. Už dost o Malazu, tohle je Cesta králů! :)

 [32] johnytopinka 20.08.2014 19:23  

Mně stejně přijde, že tam toho do jednoho světa nacpal moc, místo toho, aby jich třeba vytvořil víc a každý nápad pořádně rozpracoval. Malaz mi přišel nepřekonatelný, když jsem začínal číst fantasy, ale čím víc toho mám načteno, tím víc chyb tam vidím. Svět Malazu mi potom připadá jako Forgotten Realms pro dospělé.

A s tím nevysvětlováním mi to přijde jako lenost, nebo hůř, arogance. Stačí se kouknout na Cestu králů. Rošár každý týden zasáhne velebouře a autor mi to nepotřeboval vysvětlovat čtyřmi odstavci (čeho se asi Éčko obával a co dělat nechtěl), ale ani mě jako čtenáře naprosto neignoroval a nenechal mě topit se v reáliích. A tohle v dnešní době má každá kniha, takže proč to Erikson musel psát tak chaoticky, netuším.

Nevysvětlování potom vede k Machinám. Třeba, že celé Měsíční zahrady nevím, že nějaký Azath existuje a Lorn ho najednou vytáhne z kapsy. To ho jako vzala v komnatě nejvyšší potřeby?

Nejhorší u něj je, že pokládá otázky a nedává odpovědi. Proč ve všech deseti knihách postavy přemýšlejí, co je Rychlej Ben zač, když se to na konci vůbec nedozvíme? Měl to dát do pozadí a ne, že se o tom postavy budou furt bavit sakra. Tohle ví každej začátečník.

Ale jsem rád, že jsem Malaz četl, i když teď bych na to asi neměl trpělivost.

 [31] PhyrexiaN 20.08.2014 15:41  
spoiler Tento diskuzní příspěvek obsahuje spoilery - zobrazit?
 [30] johnytopinka 20.08.2014 09:53  

@Gaarq[28]: Třeba magie. Máš rituály, slova, rytiny, přírodní magii (Záchlumčané a domorodci ze Sedmiměstí), chodby a držby (to spolu souvisí), azathy, věštění z karet atd. Možná to spolu souvisí, ale pochybuju, že to Erikson někdy vysvětlí.

 [29] johnytopinka 20.08.2014 09:47  

Tak jsem porovnal pár slov.

Windrunners = Větroborci (to mi zní divně)

Dustbringers = Prachonoši

Stonewards = Skálověrní

Damnation = Prokletí

Odium = Zášť

Voidbinding = Pustovazba

Immortal Words = Věčná slova

Honorblade = Čestkord

Recreance = Odrození

War of Loss = Válka ztrát

Sunmaker = Sluncejas

Oathbringer = Meč Přísahy

Sunraiser = tak tohle překladatelka vypustila

Docela kříž to překládat.

 [28] Gaarq (editor) 20.08.2014 09:37  

@johnytopinka[27]: nevím, o jakém (magickém) mišmaši u eriksona mluvíš. nějaký příklad by byl? popravdě nevidím moc provinění proti tomu sandersonovu třetímu pravidlu (rozšiřuj, ale nepřidávej). ale mohu se, samosebou, mýlit.

 [27] johnytopinka 20.08.2014 09:11  

Já nevim no, ale když bych chtěl humor, tak si přečtu Pratchetta. Ale souhlas, moc ho tam není. V tomhle jsem se hodně nasmál u dvojky (rozhovory Kaladina s Adolinem), i když tipuju, že se to zase ztratí v překladu (jako slovní hříčky u Šalán).

Ale jinak překlad se mi líbil hodně, hlavně slova jako střeplát nebo střepkord by mě v životě nenapadla, ale pasuje to tam pěkně. Těšim se, až bude česky dvojka, jak přeloží různé řády Paprsků (Lightweaver, Dustbringer, Skybreaber).

Svět a magie se mi tu líbí o hodně víc než u Eriksona. Magie hlavně proto, že má jasně definovaná pravidla, takže nedochází k deux ex machinám jako u Éčka. Svět proto, že působí, jako že všechno slouží svému účelu a nevzniká tak zbytečný mišmaš jako u Malazu. Někdy si říkám, že by si Erikson měl přečíst tohle: http://brandonsanderson.com/sandersons-third-law-of-magic/

 [26] PhyrexiaN 19.08.2014 19:54  

Tady souhlas s Romisonem, v humoru vítězí drtivě Erikson. Třeba taková Šalán bylo vyloženě trapná a její vtipy hodně ubohé. Nicméně krom ne zrovna originálních postav nemám v podstatě co vytknout. Čte se to dobře, svět je originální, tak samo systém magie(i když Mistborn je tam cítit) a pokud to autor nepokazí, mohla by z toho být hodně solidní sága. Za mě 8/10.

1poslední 263 příspěvků celkem
Po diskuzní stránkách se můžete pohybovat také pomocí šipek na vaší klávesnici:
stránka starších příspevků = šipka vpravo
stránka novějších příspěvků = šipka vlevo


WebArchiv - archiv českého webu