kniha » Cesta králů
v Top10 5 | chce si přečíst 22 | chce mít v knihovně 6 | má v knihovně 53
Cesta králů

Brandon Sanderson

Cesta králů

série: Archiv Bouřné záře
díl v sérii: 1

Kategorie: fantasy

originální název: The Way of Kings
originál vyšel: 09/2010

vydání: Talpress (web) 2012; Talpress (web) 2012

odkazy: 2x [recenze]


Přispívat do diskuze mohou jen registrovaní uživatelé


1263 příspěvků celkem

Výpis příspěvků obsahuje skryté texty. Zobrazit příspěvky: technické

 [25] Romison 04.08.2014 08:53  

@Skarbax[23]: tak ja urcite u Eriksona ;) u Sandersona me snad bavil hodne jen mec nicici zlo :)

 [24] johnytopinka 02.08.2014 13:28  

Ona hlavně většina vtipů v Cestě králů jsou slovní hříčky, takže to moc nepochopíš, když nečteš v angličtině.

 [23] Skarbax 02.08.2014 12:59  

@Erik1131[16]: Jenom z kuriozity, nemyslím to nijak ve zlém, u Eriksona jsi se vážně smál více? Já osobně jsem se tam smál ještě méně než u Sandersona. Je pravda, že Malaz je plný svého sarkastitckého a ironického humoru, mě ale moc vtipný nepřišel, takový až suchý.. a nakonec jsem se nasmál opravdu velice málo.

 [22] Skarbax 02.08.2014 12:50  

Já jsem s ním poprvé začal na Elantris. Je to takové až pohádkové, ale byl jsem mladší a vážně se mi to líbilo. Je to jednodílný román a řekl bych, že krásně naladí na jeho styl psaní. Jak někteří psali, Sandersonovi opravdu trošku chybí výraznější vulgarismy a více vtipů. To druhé bych ovšem ani nevytýkal, párkrát jsem se zasmál. Někdy byl vtípek opravdu slabý, ale chtěl jsem Sandersona a ve všem ostatním byl naprosto skvělý. Kdybych se chtěl smát, tak si koupím Pratchetta.

 [21] johnytopinka 29.07.2014 14:17  

Čtení první kapitoly z třetího dílu, Stones Unhallowed!

http://www.tor.com/blogs/2014/07/brandon-sanderson-reads-first-chapter-of-stormlight-archive-book-3

 [20] johnytopinka 03.07.2014 19:13  

@Romison[19]: Jo, on to sám o Cestě králů v několika rozhovorech říká, že není vhodná pro ty, co s ním teprve začínají.

Jo, jsou to knihy, které posílal vydavatelům, než prorazil, přičemž se chystá komiksová adaptace White Sand. No a jelikož z komiksů nejsem nijak odvařenej, jsem rád, že jsem si to přečetl v předstihu :D Jako je na tom vidět, že to jsou jeho začátky, ale čtivé je to dost. Aether of Night se teprve chystám přečíst, takže pak můžu napsat dojmy. Co jsem pochopil, tak Sanderson potom použil některé věci z Aetheru do novějších knížek (Zmar, feruchemie), takže publikace asi nehrozí. Obě díla jsou z Kosmíru.

Jo, normálně mu napiš, přidej nějaký lichotky a tak do třech měsíců ti to přijde. Ještě ti napíše, abys to nedával nikam na net a posílá to ve formátu doc. Zkonvertoval jsem to v AVS document converteru do mobi.

 [19] Romison 02.07.2014 18:37  

@johnytopinka[18]: taky nepisu slozity :) ale ostatni knizky maj vetsi drajv a jsou vdecnejsi pro zacinajiciho ctenare nez rovnou 10ti dilna saga :) btw. to tyhle knizky vydavat nebude nebo co? A poslal ti je jako ebook? To mu staci teda normalne napsat, jestli by mi je neposlal teda? :) dik za info

No o Cosmere jsem zjistil teprve nedavno, mozna i od tebe nebo kdyz jsem procital starsi dej. Ale jelikoz jsem to driv nevnimal, tak jsem si postavy Hoida driv nevsiml.

 [18] johnytopinka 02.07.2014 14:10  

Já právě četl Cestu králů od Sandersona jako první a nepřišlo mi to jako nějak složité čtení.

Jo a pro fanoušky: když napíšete Sandersonovi přes formulář na jeho webu a požádáte ho o kopie Aether of Night a White Sand, což jsou knížky, které nepublikoval, pošle vám je tak během tří měsíců. Já svoje kopie dostal v dubnu a psal jsem mu asi v lednu.

Jinak, má tu ještě někdo přehled o Kosmíru, nebo jsem jedinej? :D

 [17] Romison 02.07.2014 09:16  

@Erik1131[16]: jako tahle kniha asi neni jako dobrej zacatek se Sandersonem, je trosku takova vlekla a charaktery typicky. Jestli jsi od nej cetl tohle poprvy, tak zkus serii Mistborn nebo Vyjednavace

 [16] Erik1131 29.06.2014 12:43  

@Skarbax[12]: Tak jsem zkusil. Ani jsem Cestu králů nedočetl. Vůbec mi nesedla, přišlo mi, jako kdyby autor neměl ani špetku humoru. Ty jeho fórky byly blbý. Normálně jsem si říkal, jestli to je záměr, nebo Sanderson nemá smysl pro humor. Prostě fakt není pro mě.

 [15] johnytopinka 27.06.2014 15:28  

Steelheart a ES jsem taky četl. Rithmatist mě ještě čeká a plánuju přečíst všechny Alcatrazy.

Words of radiance fakt doporučuju. Zajímalo by mě, jak to chce Sanderson trumfnout se trojkou.

 [14] Romison 26.06.2014 23:59  

@Skarbax[12]: Nevim Bretta bych tam s jeho trema knihami asi vubec neradil ;) Erikson bych nerekl nejslabsi, to zalezi na vkusu kazdeho jedince, me treba uplne nebere Rothfuss tolik, ale porad lepsi nez Brett, ale jinak se Sandersonem souhlasim, je cim dal lepsi, kdyby dokazal obcas pouzit i vulgarnejsi vyrazy, tak by byl snad dokonalej :) takhle ty jeho radoby nadavky jsou obcas vtipny.

@johnytopinka[13]: uz jsi cetl? chystam se na to, ale ted jsem narazil na dalsi jeho kratsi veci, ktery mezitim vydal a super. Akorat jsem docetl Steelhearth a parada. Plus LEgion a Emperor's soul a Sanderson je lepsi a lepsi kazdou knihou, nechapu kam na ty ruzny napady chodi. Nejtvorivejsi autor v soucasnosti.

 [13] johnytopinka 24.06.2014 20:01  

@Skarbax[12]: Přečti si dvojku. Nejlepší knížka, co jsem kdy četl.

 [12] Skarbax 24.06.2014 18:54  

@Erik1131[4]: Heh, dle mého názoru, Eriksona strčí do kapsy, jedna dvě. Vůbec bych se ho nebál srovnávat s Martinem. Rozhodně patří už mezi top elitu -G.R.R. Martin, Peter V. Bret, Patrick Rothfuss, Joe Abercrombie a Steven Erikson. Přičemž ze všech zmíněných bych právě asi Eriksona označil za nejslabšího. Sice má Erikson úžasně promakanný svět, ale je to už skoro až překombinované počtem zápletek a postav, kterých má ještě více než Martin. Čili, jestli jsi přelouskal Eriksona, tak do téhle knížky se začteš jedna dvě a přečteš jí jedním dechem. Alespoň to je můj názor :)

 [11] Belquerst 05.06.2014 02:29  

Dnes som dostal info (priamo od Talpressu), že druhý diel by mal výjsť v češtine niekedy na jar 2015..

 [10] johnytopinka 08.08.2013 20:00  

Tak další díl vyjde v březnu příštího roku. Tady obálka: http://2.bp.blogspot.com/-tQ6eqN6Wo28/Ufb75cqlr1I/AAAAAAAAFhA/gY7x-TeaTXA/s640/WordsofRadiance.jpg

Připadá mi trochu horší než ta, co má první díl.

Jinak Sanderson v jednom rozhovoru říkal, že teď by měly být prodlevy mezi díly tak 18–24 měsíců a bude se snažit vždycky napsat dva díly za sebou, pak přestávku na něco jinýho a pak zase dva díly. Ten chlap píše jako mašina. :D

V druhym dílu má mít flashbacky Šalán, ve třetím Szet, ve čtvrtym Eshonai (Střeponošská paršendka) a v pátym Dalinar.

 [9] Uran 23.10.2012 21:41  
technická Tento diskuzní příspěvek je technického/administračního rázu - zobrazit?
 [7] snop 08.04.2012 12:51  

@yerry[5]: Sorry, pisu, jak mi zobak narost, a bohuzel mi asi narostl spise akademicky :-(

Übermensch – z němčiny, nadčlověk. Nietscheho pojem, zde použit ovšem volně, a to v tom smyslu, že hrdinové ve fantasy ságách mají smutnou tendenci stát se naprosto nepřekonatelnými přemocnými polobohy, kterým pak musí autor pracně vymýšlet různé překážky, aby v dalších dílech nemohli prostě jenom lusknout prsty a vše vyřešit na jedné tiskové straně. Takže se to řeší různými dodatečnými pravidly (Green), změnou hrdiny (Feist) nebo alespoň jeho psychiky (Ender), ztrátou schopností (Goodkind) nebo generováním absurdně silných nepřátel (skoro vsichni). Přitom každý autor, který použije archetyp hrdiny, si tohle musí řešit, neboť tento archetyp si žádá své vyvrcholení právě ve zbožštění (neboť spěje k nečasovosti, resp. věčnosti, aneb „a pokud neumřeli, žijí dodnes“), ale čtenáři si žádají další knihy a autor další peníze.

Archetyp – z řečtiny, pravzor. Jung tento výraz použil pro interpretaci mýtů, domnívaje se, že mýty obsahují jakési „prapůvodní role“, které na sebe pouze berou „šaty“ jednotlivých konkrétních mýtů. Takovými rolemi je např. hrdina, matka, atd. Užívám ve stejném smyslu, byť volněji, neboť se nedržím Jungova výčtu. Archetypem je pro mě tedy role, kterou lze, jakožto strukturu, identifikovat v mnoha – byť třeba pouze žánrových – příbězích. Moudrý mág, roztržitý mág, spravedlivý rytíř, hrdina, bručoun, rádce, zrádce, slaboch, který udělá správnou věc, atd. atp. Některé postavy dokonce daly jméno vlastním archetypům – sherlock & watson, harpagon, romeo. Archetypy se vyznačují tím, že jsou vlastně velmi jednoduché, vyjadřují nějakou silnou vlastnost, kterou lidstvo nese. Takže autor si musí vybrat – buď použije nějaký archetyp a ozvláštní ho, nebo nepoužije, ale pak mu hrozí, že nestvoří příběh, ale jenom takovou momentku ze života (to není nutné, ale obecně se – a zvláště ve sf/f – tyhle postavy hodí spíše pro povídky, protože děj jim musí být jaksi „vnější“, kdežto archetypy kolem sebe situace přímo formují). Většina autorů proto nějak pracuje s archetypy, a snaží se je oživit (kdyby to neudělali, nepsali by beletrii, ale mýtus). To se dá dělat různým přimícháváním dalších vlastností (hrdina je např. cynický (Green), misantrop (Žamboch) nebo naprosto neschopný (Pratchett)) nebo postmoderními fígly typu parodie (Modrá luna čarodějů…, celý Asprin, Zlý princ Charlie) či negace (Abercrombie). Sanderson je v tomto velmi tradiční, tedy archetypy ctí, pouze je obohacuje o věrohodnou psychiku a zázemí (Dalinar nebyl vždy poslední spravedlivý, ale pak si přečetl něco o bushido a tao a to, spolu se smrtí jeho bratra, která se odehraje na stránce 32, takže to snad není moc velký spoiler, ho změnilo). Výhoda je, že tím páděm nepotřebuje MacGuffiny na posouvání děje, neboť archetypy mají svou vlastní dynamiku, nevýhodou bude, že se bude muset potýkat se zbožstěním Kaladina. Zatím to řeší tak, že nikam nespěchá a na 910 stránkách sděluje vlastně pouze úvod. Uvidíme, jak dál.

 [6] Dilvermoon (editor) 08.04.2012 08:17  

@yerry[5]: Vyzkoušel jsem to a na první pohled se zdálo, že ten přímý odkaz fakt nefunguje. Ale ono jo. To okno se otevře POD dotyčným komentářem. Tenhle je tak dlouhý, že na první pohled se nestalo nic, pak jsem sjel až dolů a bylo to tam. Tak možná takto.

 [4] Erik1131 01.04.2012 13:15  

Na amazone má celkom dobré hodnotenie. Ak bude dobrá, tak si ju kúpim, ale momentálne čítam eriksona a martina. V komentároch písali, že sa Martinovi ani Eriksonovi nevyrovná. Potom napíšte vaše pocity vy :))

 [3] zelda77 01.04.2012 11:36  

Mám knihu na ceště v pondělí by měla dorazit atk hned dám info.Ale už těď se těším.

 [2] Pepa 62 01.04.2012 11:33  

Takhle vidí nového Sandersona Boris Hokr: Sanderson nám zraje. Klasicky zajímavý svět, kde je vidět, že to tentokrát chtěl udělat opravdu echt fantastický, ale hlavně opravdu skvělé postavy a jejich problémy. Bude zajímvé, čím naplní ty další díly, ale jednička je ze všech jeho věcí podle mého zatím nejlepší, nejvyváženější a v dobrém slova smyslu nejepičtější. A hlavně nejtragičtější – co se děje třeba Kaladinovi, to je hodně potěšující. Také se to oprostilo od pocitu, který jsem přes všechny komplikované zápletky a akci, měl u jeho starších věcí, že to vlastně v pohodě směřuje ke šťastnému konci a svatbě… Mám pocit, že jak už před tím místy psal jako Jordan, tak mu ta práce na Kolu času pomohla upřesnit si svůj vlastní styl a dát mu větší hloubku.

 [1] Erik1131 31.03.2012 21:43  

Ak máte niekto prečítané, napíšte svoj názor/hodnotenie.

1263 příspěvků celkem
Po diskuzní stránkách se můžete pohybovat také pomocí šipek na vaší klávesnici:
stránka starších příspevků = šipka vpravo
stránka novějších příspěvků = šipka vlevo


WebArchiv - archiv českého webu