kniha » Ambasadov
v Top10 1 | chce si přečíst 6 | chce mít v knihovně 4 | má v knihovně 51 | antikvariát
hodnotilo: 40
72%
Ambasadov

China Miéville

Ambasadov

Kategorie: sci-fi

originální název: Embassytown
originál vyšel: 05/2011

vydání: Laser-books (web) 2012

odkazy: 8x [recenze]


Komentáře:
Dilvermoon  | **** 08.06.2012 13:34

Fascinující nehumanoidní Ariekané (i když jinak celkem „lidští“), bizarní město, podivný vesmír s „immerem“, politika, lingvistika, konflikt… atd. Počáteční rozplétání situace, kdy autor jen tak sem tam trousí střípky o celku, ale většinou se moc nezdržuje vysvětlováním, mě vyloženě nadchlo.
Skládanka postupně do sebe zapadla, situace se vyjasnila a pro změnu vypukly lingvistické orgie. O tom to vlastně celé bylo, ale přiznám se, že jsem se v té logice občas i ztratil.
Jinak to má China vymyšlené hodně dobře, i ten zmiňovaný immer, který sice v ději samotném roli vlastně ani nehraje, ale nebýt jeho, tak by takováto zápletka nebyla možná. Sice bych se velmi rád dozvěděl něco více o cestování vesmírem skrze něj, ale budiž, jak říkám, musí tu být, ale netřeba ho pitvat. Možná příště.
Takže ano, líbilo, nakonec i ty lingvistické zapeklitosti jsem pobral, velmi dramatická zápletka taky nechybí, není to román zadarmo (ve smyslu náročnosti četby), ale to mám rád, takže jo.

idle  | ****1/2 17.08.2012 14:41

Příběhy o snaze komunikovat s něčím cizím mě, z nějakého důvodu, lákají velmi. Z letmého čtení anotace a komentářů jsem si původně odnesla dojem, že tady půjde o setkání a snahu o dorozumění s neznámou rasou. Není tomu tak. Ale i po delší době vcelku bezproblémových vztahů se může objevit nová skutečnost, která dosavadní pravidla postaví naprosto na hlavu.

Autor si dá chvíli na čas, než nám prozradí, co se to vlastně stalo, a během té doby se nabízí mé oblíbené čtenářské dobrodružství, seznamování se se světem. Pak příval nových informací povolí a čtenář si může buďto užívat zápletku, nebo přemýšlet, jestli by to takhle vůbec mohlo fungovat. (Já stihla obojí.) Naštěstí jde o prostředí natolik cizí, že se poměřovat pozemskými standardy dá jen velmi těžko.

Asi ve dvou třetinách knihy jsem měla na chvíli dojem, že ona novost a originalita pomalu ztrácí dech, ale pak nastupující závěr posbíral nitky a obstál se ctí. Celkově tedy velmi dobrý dojem a řekněme nějakých 86 %.

Gaarq  | * 12.10.2012 19:27

ambasadov ukazuje tu (nej)horší stránku chiny miévilla, která se projevila už v krakenovi. honění se za formou a zásadní únik obsahu. v krakenovi to ještě nějak šlo, ale ambasadov jsem vzdal na straně 78 po 14 dnech pokusů se začíst. hustohusté a úchylné nápady, ale příběh, jak z čítanky pro základní školy – nudné, banální, nezajímavé. a ani ty exotické nápady mě tentokrát neberou. immernautika je jen iňácky nafouklá adaptace reálného jevu, hostitelé a jazyk mě jako lingvistu neuvěřitelně štvali svou amatérskou nerealističností (rozlišuju docela jasně reálnost a realističnost, to první ve fantastice nečekám, to druhé ano) a hlavní hrdinové? škoda mluvit.

ta jedna astra je za ukrytý potenciál, na který jsem neměl dost sil a který tam někde možná je.



WebArchiv - archiv českého webu