kniha » Hardware
v Top10 2 | chce si přečíst 11 | chce mít v knihovně 1 | má v knihovně 63
hodnotilo: 42
84%
Koupit knihu:
Minotaur
Hardware Více vydání = více obálek.

Walter Jon Williams

Hardware

série: Hardware
díl v sérii: 1

Kategorie: sci-fi - cyberpunk

originální název: Hardwired
originál vyšel: 06/1986

vydání: AFSF 1994; Argo (web) 2022


Komentáře:
archon  | ***** 20.01.2006 23:11

Kyberpunk jak se sluší a patří. Super technologie, zdařile popsaná realistická pochmurná budoucnost

willis  | **** 24.02.2006 10:07

Jo, mě se taky líbilo, tahle knížka ma ten správný drive.

Glumino  | ***** 06.02.2009 14:32

Velmi zdařilý kyberpunkový příběh a skvělá atmosféra. Technologie na úrovni, i když…

WugWugs  | **** 18.02.2018 23:03

Prázdnymi americkými prériami si to šinie novodobý kovboj-pašerák zapojený do obrneného vznášadla. Krížom cez kukuričné polia, ich ploty, popri automatizovaných kombajnoch a dávno opustených obydliach rysuje tesne nad zemou čiaru bez jediného zaváhania – zrýchlené reflexy pevne držia ovládanie v neurochemickom zovretí mozog-kábel-tank. Len máloktorý radar zachytí upravený povrch vozidla a z občasných nebezpečných situácií zdrhne únikovou rýchlosťou. Noví hrdinovia sú pašeráci, ktorí svojím remeslom idú chtiac-nechtiac proti korporáciám, spoločnostiam, ktoré chcú mať pod palcom svojich plukov každú súčasť života cez kontrolu tovaru, nech už ide o čokoľvek, čo ľudia potrebujú alebo po čom túžia. Ako jediní si udržiavajú slobodu, nepolapiteľní a bez príslušnosti.

Cyberpunk nemusí byť jednoduchá oddychová literatúra. Dôležitá je forma, hlavne žiadne precedené posolstvo. Aj preto sa vzpiera sfilmovaniu – v zúfalstve z nedostatku originálnych námetov ho začínajú objavovať až dnes (Altered Carbon). Medzi oddychovými príbehmi zo sveta Shadowrun, Dickovými elektronickými ovečkami, Stephensonom, Neuromancerovi a japonskými bizarnosťami občas ťažko nájsť spoločné styčné body. Hardware je kovovejší cyberpunk, dobre premyslený a nabitý nápadmi; moderná kovbojka. Znamená to, že viac času ako v bojoch korporácií alebo virtuálnej realite strávime v akcii na ceste. Hardwired operuje s tým, čo už dnes poznáme z nejedného zdroja – telesné a mentálne modifikácie, všadeprítomná sieť, prípojky do mozgu, diaľkové ovládanie. Cítime sa ako doma, až banálne, nie je tu nič prevratné ako tomu bolo pred tridsiatimi rokmi. Williams je zručný spisovateľ a Hardwired ako zoznámenie so žánrom odporúčam skôr ako Neuromancera.

Armstrogg  | ***** 30.12.2022 13:38

Stále si myslím že toto je vrcholová kniha Cyberpunk žánru. Jak píše kolega v komentáři nade mnou opravdu tato kniha kombinuje vše nejlepší od západních sci-fi autorů po japonské mangy.

Předmluva autora z vydání 2020 je opravdu skvělá a dáva knize ještě lepší náddech než před lety.



WebArchiv - archiv českého webu