kniha » Barevné signály
má v knihovně 2
hodnotilo: 1
60%
Barevné signály Více vydání = více obálek.

S. T. Tarash

Barevné signály

Špionážní román

Kategorie: sci-fi

vydání: Janů 1938; Janů 1938; Janů 1938


Informace / Anotace ke knize: Barevné signály - Špionážní román

Příběh českého špiona, který pod jménem Fidler působí těsně před začátkem 2. světové války v německé menšině v Praze jako zaměstnanec české pobočky německé cestovní kanceláře Globus.
Fidler zjistí, že do rukou Němců se dostaly plány maskování Prahy před nálety. Vltava má být při náletu postříkána zvláštními sazemi, aby zanikl její lesk. Její tok má být imitován pruhem zvláštní lesklé trávy, který se odpojí od Vltavy jižně od Prahy, vede západně od Vltavy málo obydlenými místy, kde byla pouze dřevěná skladiště. Pruh trávy se opět napojuje na Vltavu severně od Prahy, čímž měly být zmateny bombardéry, které by tak svrhly bomby o něco západněji.
Fidler v cestovní kanceláři nalezne plakát, který je ozdoben barevnými kolečky a čarami. Zjistí, že když plakát položí na plán Prahy, barevná kolečka stejné barvy tvoří písmeno V, které mělo v noci pilotům bombardérů ukazovat na strategické budovy. Červená kolečka ukazovala na nádraží, modrá na elektrárny a plynárny, žlutá a oranžová na vojenské objekty, zelená na rozhlas. Skoro 200 koleček tak označovalo nejméně 30 terčů na území Prahy. Fidler nalezne i sešit, kde jsou čísla domů a bytů, kde byly připraveny barevné reflektory s akumulátory pro navedení bombardérů. Fidler vše ofotí speciální pistolí s bleskem.
Při návštěvách Německa, kde dostává pokyny od německé výzvědné služby, se dostane Fidler i do koncentračního tábora.
V knize je řada ženských postav, mstitelka za zavražděné příbuzné, špionky, působících pro Němce a proti nim, často se vydávají za někoho jiného, čímž je děj nepřehledný.
Příběh končí ve Varšavě, kde Fidler začíná působit pod svou skutečnou identitou jako vojenský atašé. Ale i tam se setkává s minulostí a ženami z minulosti.
------------------------------------------------------------
V knize na konci se uvádí:
V místech, v nichž se končí děj „Barevných signálů“, se rodí děj dalšího románu, vyšlého z pera téhož autora.
Uloupený plyn S. T. Tarashe uvede vás do podivného zákulisí Varšavy, této „Paříže evropského východu“ – a především ohniska vojenských a politických zájmů nesčetných států světa. – Projdete pečlivě skrytými sférami krokem člověka, dokonale znalého „domácích poměrů“. Dozvíte se podivuhodnou historii člověka, stlačeného silou k nejnižší existenční úrovni polského občana – historii člověka, zvedajícího se zprostřed své tísně k činu nejméně čekanému. Uloupený plyn je kniha vzrušujících událostí, řetěz logických a přece překvapujících obratů nejdramatičtějšího úseku života německého vyzvědače.
S největší pravděpodobností toto pokračování kvůli okupaci Československa v roce 1939 nevyšlo, i když rukopis patrně existoval a možná někde v pozůstalosti existuje.
------------------------------------
O autorovi nic nevíme, jen to, že psal pod pseudonymem.

 zobrazit spoiler - obsah / děj knihy 



WebArchiv - archiv českého webu