kniha » Hrobnické historky
chce si přečíst 2 | má v knihovně 8
hodnotilo: 15
88%
Hrobnické historky

Zbyněk Kučera Holub

Hrobnické historky

Krumpáč a motyky

série: Asterion
díl v sérii:

Kategorie: fantasy

vydání: Mytago (web) 2012

odkazy: 3x [recenze]


Komentáře:
snop  | ***** 03.06.2012 20:17

Nevim, zda mi to proste jenom sedlo do nalady, nebo jestli je to tak skvele, ale jsem nadsen. Male pribehy, vypointovane, vypravene civilne, s nadsazkou, proste skvele. Navic miluji ten „efekt Obi-wan“, kdy zdanlivi luzri jsou ve skutecnosti byvali generalove :-)

Povidkova kniha, kde nicmene povidky navazuji a celkove spradaji vicemene slusnou novelu. Jedina chyba, ktera by se snad dala vytknout, je vnitrni inkonsistence – prave (na zaklade cetby teto knihy) ctu Smrtacka (aneb cesta za smrti a zase zpatky) a na strance 45 se dozvidame, ze Arts je sirotek a Mixbros ho nasel na smetisti… no tak to pane Holub ne! :-)

Ekyelka  | ****1/2 28.03.2013 12:02

Nejspíš díky knihovnickému skřítkovi jsem nejprve hmátla po téhle knize – je sice ze světa Asterionu, ale pro věci neznalého tvora jako já se skvěle četla i sama o sobě. Ano, narážky na daný svět tam byly, ale podané způsobem, který při čtení nepřekážel, spíš napomáhal a nenápadně směřoval k myšlence, že by nebylo od věci přečíst si i něco dalšího z tohoto světa. Jednotlivé povídky jsou dobře sevřené, vypointované, sbírka je navíc jako bonus vnitřně provázaná (takže golem z první povídky se objeví i jinde atd.). Já jsem byla hodně spokojená – co naplat, svérázný humor pánů hrobníků mne okouzlil.

BorgDog  | **** 22.12.2013 17:22

Mé první setkání se světem Asterionu – a poměrně příjemné. Knihu bych zařadil spíše mezi „adult fantasy,“ ovšem naprosto bez hanlivého nádechu. Prostě jednoduché zápletky, sympatické postavy, které nejsou vždy tím, čím se na první pohled zdají, přímočarý styl a forma „povídkového románu,“ co se nepíše až tak snadno, jak se zdá, ale tentokrát se rozhodně povedla. Jako menší nedostatek beru právě jednoduchost a poslední „povídku,“ která až moc zavání příručkou DrD a snahou, nalít do čtenáře další aspekt vytvořeného světa. To se dalo určitě udělat jinak a líp, možná jsem ale už moc zmlsaný Eriksonem.

Celkově silných 80% – a rozhodně bych rád věděl, co se stalo ve starém městě Nachcal, když vládl moudrý náčelník Nasralpakutekl. :-)

daggaj  | ****1/2 22.10.2014 16:14

Bylo to prostě super. Přečetla jsem to jedním dechem. Skvěle propracovaný a velmi oddechový příběh, i když rozhodně netvrdím, že se mi nejednou zatajil dech. Jasná volba pro oddechové a přesto napínavé čtení.

Madam Brbla  | *** 10.03.2021 14:32

Zaujala mě obálka v kombinaci se slibným názvem, k tomu se přidaly mé charitativní sklony vůči českým autorům a útlá knížka se ocitla doma v poličce. Napoprvé jsem se nějak nezačetla, uběhly roky, než jsem podnikla druhý pokus… tentokrát jsem se s dědky hrobníky dokodrcala až k nejčerstvější díře na hřbitově, ovšem trvalo to ostudně dlouho. Moje chyba, špatně jsem si nastavila předpoklady.
Jednak v této vykloubené době více než jindy vyhledávám smích, případně potřebuji alespoň chytlavý děj s pokud možno pečlivě vypiplanými postavami. Několik nepatrných cuknutí koutkem úst mi přijde málo na knížku, zmiňující v anotaci humor. Jednotlivé navazující příběhy jsou plné předvídatelných fantasy klišé. A charakteristika hrdinů, padouchů i entit kdesi na šedivém pomezí dle mého názoru klouzala po povrchu. Třeba jsou všichni lépe popsaní v předchozím díle (až dnes jsem zaregistrovala jeho existenci).
Měla jsem raději zase navštívit Zeměplochu pana Pratchetta. Netoužím na „Hrobnické historky“ házet hrsti nespokojených slov, coby náctiletá bych ta nekomplikovaná dobrodružství pravděpodobně milovala. Jenže od té doby jsem téměř prožila desítky kvalitních, originálních románů i povídek z žánru fantastiky a zrovna tohle dílko ze světa Asterionu mě ničím nepřekvapilo, na vše v něm obsažené už jsem v různých podobách narazila jinde. 60–65%



WebArchiv - archiv českého webu