kniha » Tanec s draky
v Top10 3 | chce si přečíst 10 | chce mít v knihovně 10 | má v knihovně 138
Tanec s draky Více vydání = více obálek.

George R. R. Martin

Tanec s draky

série: Píseň ledu a ohně
díl v sérii: 5

Tento svazek obsahuje díla vydaná samostatně: Tanec s draky 1, Tanec s draky 2

Kategorie: fantasy

originální název: A Dance with Dragons
originál vyšel: 12/07/2011

vydání: Talpress (web) 2012; Argo (web) 2019

odkazy: 3x [recenze]


Komentáře:
Ruffy  | **** 02.06.2012 10:20

Četl jsem už před necelým rokem anglické vydání, no konečně to můžu okomentovat. Kniha se nese v podobném duchu jako předchozí díl. Vrací se sice oblíbené postavy jako Jon, Tyrion a Daenerys, ale žádné terno se nekoná. Podobně jako v Hostině pro vrány, ani zde se děj neposouvá nijak výrazně kupředu. Děj se chronologicky odehrává ve stejnou dobu jako předchozí díl s tím rozdílem, že poslední čtvrtina už Hostinu pro vrány překračuje. Je zde velké až skoro zbytečné množství postav (kapitoly jsou z pohledu 18 postav), které natahují knihu do nepatřičné délky. Martin se zabývá zbytečnými detaily, namísto aby konečně posunul příběh někam dále a začal ho směřovat ke konci. Ten kdo tedy čekal, že po slabší Hostině pro vrány se to teďka pořádně rozjede, bude zklamaný. Na druhou stranu Martin píše pořád stejně dobře a ačkoliv se to táhne a nikam neposouvá, pořád jsem se při čtení dobře bavil. V jednom momentu jsem měl však chuť knihu odhodit do kouta, protože Martin zabiják si nedá pokoj a zabije mou nejoblíbenější postavu. Vyplatilo se tedy to šestileté čekání? Knihu jsem přečetl během několika dní, takřka jedním dechem. Obecně mám z ní spíše kladný dojem, ale pořád ve mně hlodá ten fakt, že autor jakoby neví kam směřuje. Buď to a nebo se prostě bojí přejít do finální fáze příběhu. Winds of Winter by mělo vyjít nejdříve někdy 2014/2015 a mělo by být stejně dlouhé (ne-li delší), jako Bouře mečů. Stejně tak poslední díl. Z toho na mě jde strach, že to Martin neukočíruje a místo dvou knih nás vlastně čekají ještě tři.

mike87  | **** 07.06.2012 21:31

Na tuhle knihu stálo za to si počkat. Děj se sice ze začátku nikam neposouvá ale konec bezpochyby stojí za to. Já knihu četl už v angličtině ale přečíst si ji znovu v češtině a ujistit se vněkterých věcech bylo potřeba. Teď bacha přijdou spoilery ale zas tak moc z toho nepochytite :D Tyrionova linie je od začátku dobrá, spojení s Gryffem a následně s Jorahem mě bavilo, ale ke konci když se z něj stane otrok a putuje do Mereenu mě baví čím dál míň. Dany pokračuje pro mě nezýživným dějem, a tak jsem reád že ke konci zmizí a v Mereenu ji nahradí Barristan, se kterým to dost graduje. Quentyn je další nová postava, ale mě docela přirostl k srdci a tak mě ten konec mrzí(ale u Martina jsem si na to už zvykl). Po dvou dílech se vrací Theon, zmrzačený a chudák, a jeho linie je podle mě jedna z těch lepších. Jon mě nadchl(už proto že je to takový sympaťák) hlavně ve své druhé části, ale vyřešení problému s Janosem taky stálo za to, a od té doby mě bavil, a doufám že jsme ho nadobro neztratili a nějak se z toho dostane(i když tím si nejsem jistý). Co mě pak bavilo byla část s Jonem Conningtonem a mladým Aegonem – opuštění pulvodního plánu spojení s Daenerys a putování k Bouřlivému konci je parádní zamíchání dějem. Ve válce králů mám nové favority. Proto se už nemůžu dočkat dalšího dílu, ale bohužel si na něj budeme muset nějakou dobu počkat a stejně jako kolega nade mnou se bojím, že nepůjde o 2 ale o 3 díly. Přesto mi pětka přišla jako takový „mezidíl“ a já čekám, jestli se děj v šestce posune dál a ukáže k čemu bude konec směřovat. Enjoy!!!

Daletth  | **** 11.06.2012 17:36

Já jsem asi už od Martina zmlsaná, ale prostě jsem čekala víc… (jak jsem psala i v recenzi). Až na pár výjimek, jako je linie s Johnem či Theonem, mě to nijak zvlášť nenadchlo – ukamenujte mě… Pro mě možná o fous slabší než „Hostina pro vrány“ – je to prostě takový předěl… Čtyři hvězdičky tomu dávám s přimhouřený­ma očima…

Erik1131  | ***** 17.06.2012 09:06

Po dočíatani knihy som sa zamyslel, čo o nej napísať. Čakal som niečo ako Hostina pre vrany, takže nič extra ako Búrka mečov. To je zrejme dôvod, prečo sa mi kniha tak páčila a zhltol som ju za pár dní. Postavy ako Tyrion, Quentyn precestuju polovicu sveta a postavy ako napr. Daenerys, Jon sa nepohnú z miesta. Viac ako 2/3 knihy sa Daenerys venuje riešeniu problémov v Meerenu. Tyrion pokračuje vo svojej ceste, občas obmení spoločníkov a občas vytrepe nejaké tie kvapky moču zo svojho údu. Kapitoly Jona sú oveľa lepšie a dynamickejšie(aj keď nikde necestuje). Takisto kapitoly Brana majú spad a konečne sa dozvieme niečo viac o deťoch lesa a zelenom veštcovi alias trojokej vrány. Oproti prvým trom knihám majú Hostina a Tanec naozaj pomalé tempo, čo môže byť spôsobené tým, že Martin nastavil látku tak vysoko. V Búrke vám behal mráz po chrbte často, zatiaľ čo v Hostine vôbec a v Tanci iba na konci. Ale aj tak je piata kniha dôstojným pokračovaním série a zaslúži si plný počet. Všetko končí v tom najlepšom a končí to tak, že ďalšia kniha môže byť naozaj veľmi dobrá. Treba si len počkať a nechať sa prekvapiť.

Is  | **** 31.07.2012 12:24

SPOILERY

Čítam sériu v angličtine, ale dožičila som si aj re-read v češtine. Táto kniha je ako tučné predjedlo. George popridával do kotla nové postavy, vďaka ktorým hlavné dejové línie mrznú. Kým Daenerys je indisponovaná cestou okolo sveta (všetci čakáme, kedy dorazí do King´s Landing, ale ona sa zrejme chystá omrknúť Aššai, kempovať vo Valyrii a ktovie, možno sa priplaví do Westerosu z ľavoboku! :D), Tyrionova patetická odyssea ma nudila takmer rovnako intenzívne ako ma vydesil Jonov caesarský odchod. Chýbala mi Sansa a jej prerod, momentálne pre mňa jedna z najzaujímavejších príbehových línií.

Isteže pán spisovateľ stále produkuje kvalitu a stojí neohrozene na vrchole mojej top10  – úvod, Aryine a Reekove pasáže, Melisandre, autorský jazyk, celková atmosféra série, silné živé postavy, väčšinou uveriteľná psychologizácia, komplexnosť (v tejto knihe sa žiaľ pomaly vytráca), prostredie, opatrné dávkovanie magických prvkov sú všetko plusy. Mínus je pocit, že George je už týmto svetom vyčerpaný. Stále sa však teším na (a verím v) pokračovanie.

vokis  | ****1/2 22.10.2012 03:31

Ve třetím díle měla série svůj první vrchol. Hlavní uchazeči o trůn se střetli, někteří položili životy, jiní se stáhli aby si lízali rány. Ve 4. a 5. díle je tedy takový poločas, kdy se všechny strany vzpamatovávají z prvního kola a připravují si půdu pro odvetný úder. Díky tomu se na scénu dostávají postavy, které v prvních třech dílech nedostaly žádný prostor.

Pokud to někdo bude srovnávat se třetím dílem, pak ano je to rozvláčnější. Přirovnal bych to spíše k prvnímu dílu, kdy se děj rozbíhá nanovo (akorát, že spousta postav je už známá) a v závěru dostává děj pořádné grády a upřímně se velmi těším co nám přinesou Vichry zimy.

Tony-Z  | **1/2 15.01.2013 11:23

SPOILERY!

Tak a já jsem ten, co tu na to bude mohutně plivat špínu. Stejně mnoho komentujících předemnou i já musím negativně zhodnotit natahování, ale zdá se mi, že ostatním to nevadí tolik jako mě. Jenom jedinkrát jsem přečetl víc než 1000 popsaných stran, na kterých nebylo řečeno v podstatě nic a to byl Brisingr od Christophera Paoliniho. Kdyby se tady autor rozhodl, že vše, co se stalo v Tanci s draky se mu nehodí a že to v dalším díle otočí, není to problém, protože skoro nic nepotvrdil. Na konci svých kapitol jsou například Kevan Lannister a Jon Sníh zraněni a obklopeni nepřáteli, ale se záchranou na dosah, stačí jedno mávnutí kouzelnou propiskou a budou zachráněni. Co se týče Dornského prince, tam lze velmi snadno aplikovat to co už Martin předvedl s Cibulovým rytířem nebo Mancem Nájezdníkem – prostě by to nebyl on, kdo zemřel. Za další otevřenost posledních kapitol, kterou jsem naznačil u Jona Sněha a Kevana Lannistera. Prostě nic není dotaženo do nějakého rozumného konce. Všechny kapitoly, které jsou v knize pro danou postavu závěrečné, důsledně otevírají co nejvíce otazníků a na co nejméně existujících jich odpovídají, což jsem v předchozích knihách série nepozoroval. Napětí má podle mě gradovat během knihy a skončit na jejím konci (v případě série samozřejmě nemůže úplně, ale alespoň částečně), rozhodně nemá trvat X let, než autor napíše pokračování. Zvlášť když s tímto tempem a věkem autora se taky už ani konce série nemusíme dočkat (nechápejte mě špatně, nepřeju panu Martinovi nic špatného). Zkrátka zamyslete se sami: Kolik dílů by musela ještě série mít, aby si mohla udržet toto tempo nebo jak moc razantně bude muset přidat na tempu, aby to s tímhle počtem postav dotáhl do konce a vše uzavřel? Podle mě na toto neexistuje žádná odpověď, která by vyzněla pro sérii vyloženě dobře. Další věc: Zabíjení hlavních postav. Myslím, že už jsem to prokoukl. On nezabíjí hlavní postavy, které jsou sympatické. On je dělá sympatické a přibližuje je čtenáři předtím, než je odpraví a to podle mě zcela záměrně. A za poslední: Robertova rebélie je evidentně brána jako nevyčerpatelná studnie postav, odkud se vždy dá něco vylosovat. Takhle by to šlo opravdu do nekonečna. Ruku na srdce, kolik postav z Hry o trůny je ještě stále ve hře a kdy jste o nich slyšeli naposled?

No, to by bylo snad všechno. Nedávám hodnocení brak, ale relativně vysoké, protože to není naškrábané bez ladu a skladu nějakým nýmandem pro peníze, ale je to napsané dobře a kdo ví, třeba v příštím díle zapadnou kolečka do sebe a to co zde vypadalo nedůležitě a zbytečně nakonec získá na významu. Do té doby si o knize budu myslet to, co si o ní myslím.

Gaarq  | ***** 16.08.2013 15:34

první pár set stran jsem nebyl úplně nadšený, páč se martin často děsivě zakecává a kličkuje. určitě by se spousta materiálu dala vypustit, aniž by to příběh byť jen v nejmenším ohrozilo. nicméně, pak jsem stejně jako u předchozích knih propadl jeho vypravěčské genialitě a začalo mi to být úplně jedno a žral jsem 300 stran denně.

martin opět nezklamal, kartami zase řádně zamíchal, nechal nám pár otevřených linií a vesele nešetřil hlavní hrdiny a krvavá smůla se lepila na paty snad úplně každému/každé. rozhodně jako mnoho jiných nemám dojem, že se „děj nikam neposouvá“ a tak. naopak, docela se to hýbe, asi jako by člověk čekal v pořádném eposu, kde nám ještě dva špalky chybí.

překladatelka a jazykový redaktor se opět vyznamenali. chápu, že na takové rozloze to není snadné, ale sakra, snažit se mohli víc. např. zkažená vajíčka dozajista nevydávají sírový zápach, když tak sirný. a je dobré si např. rozmyslet, jestli tedy ser železodřevský nebo ironwood, prosím, ne obojí naráz. k tomu bych je dodal, že je lepší psát např. ser ironwood jako ser ze železného lesa (nebo zvaný železný les, podle původu přídomku), než železoleský či co.

jen doufám, že na vichry zimy (prosím, prosím, žádné zimní bzdění ;) nebudeme čekat šest let.

Ronkar R  | ***1/2 28.11.2013 09:17

Trvalo mi to hrozně dlouho a celkově je pro mě poslední díl zklamáním. U knihy jsem se bavil jen občas, při některých zvratech a situacích, ale co další díl, to stále víc vaty, zbytečných popisů a extrémní množství nedůležitých postav pro příběh – to vše nepříjemně zpomaluje děj a hlavně se z něj vytrácí to, co se mi líbilo na začátku série. Napětí. První knihy jsem doslova zbjaznul a furt byl zvědavý co bude dál. Tady se tehle pohon vytratil.

Místo toho, aby Martin pracoval s postavami, které mají pro děj dobrý základ a mohli by ho posouvat kupředu, nechá tyto postavy stagnovat na místě, nebo se prakticky bezcílně motat odnikud nikam a věnuje se stále novým novým charakterům. Jestli z tohoto marasmu vybruslí se ctí a úctihodným zakončením, to si opravdu nejsem jist.

Ano, pořád je to pro mě stylem nadprůměr. Martin umí vtáhnout do děje, vytvořit atmosféru a jeho postavy jsou živé. Zvratů je sice méně, ale ty na které narazíte určitě stojí za to. Konec pak připravuje pole pro další posunutí geopolitických změn… ale už to prostě není ten Martin, kterého jsem si oblíbil. Škoda.

SONP  | ***1/2 06.09.2014 20:19

Tak dobrá, mám to za sebou! Tanec s draky se mi četl o píď lépe, než Hostina pro vrány – minimálně jsem jej v půlce na rozdíl od Hostiny dočasně neodložil, i když je o pár stovek stran bohatší. Opět byly některé pasáže výrazně zábavnější než jiné a na rozdíl od předchozího dílu se některé linie výrazněji posunou. A přesto je celkový dojem takový, že se jedná o dlouhý a rozvleklý slovní popis obrovské šachové partie, kterou autor rozehrál, ale nechce ji jen tak skončit, protože její průběh ho živí. Když čtu ostatní komentáře, zdá se mi, že patřím k menšině nemilující nekonečné série, natahované z obchodních důvodů do neúměrné šíře. Řemeslně je to výtečné a občas i zábavné, ale pro mě tahle série měla skončit někde kolem třetí knihy. Ani nevím, zda se těšit na Vichry zimy, když vím, že to bude jen další „prostřední“ díl. ***1/2

Laxik  | ****1/2 10.02.2015 14:15

Jestli to takhle půjde dál, ve Vichrech zimy se všichni navzájem odkráglují a sedmý díl bude mít jednu bílou stránku, na níž bude stát jen: A Jiní přelezli Zeď, aby seznali, že již není, koho by mohli pokořit… Vážně lituju všechny, kdo na šestku čekají už přes tři roky. Ještě si totiž (do českého překladu) aspoň dva roky počkáme.

Polinius  | ***** 12.05.2021 11:06

Šest let od poslední zdejší recenze hlásím, že další díl stále není na světě. Všechno už bylo vyřčeno v předchozích komentářích. Tohle je opravdu knižní špalek který je určen pro milovníky čtení, kteří mají opravdu trpělivost. Autor psát umí. Děj se zaměřuje na nejvíce oblíbené postavy, takže i tady je to v pořádku. Děj se od seriálu trochu liší, což je také fajn. Znalost seriálu neškodí, protože jsem stejně všechno zapomněl a některé scény se mi znovu připomněly a já byl potěšen jak byl seriál v určitých ohledech doslovný. Kniha končí v tom nejlepším a v úplném závěru se konečně děj pohne pořádně kupředu.

Určitě bych vypíchl postavu Theona Greyjoye, jehož osud zlomeného člověka v knize ještě lépe vyzní.



WebArchiv - archiv českého webu