kniha » Vteřinu poté
chce si přečíst 6 | má v knihovně 13
hodnotilo: 21
85%
Koupit knihu:
Fantasya.cz
Vteřinu poté Více vydání = více obálek.

William R. Forstchen

Vteřinu poté

série: John Matherson
díl v sérii: 1

Kategorie: sci-fi - postkatastrofická

originální název: One Second After
originál vyšel: 03/2009

vydání: Knižní klub (web) 2012; Laser 2018

odkazy: 2x [recenze], 1x [trailer], 1x [ukázka]


Komentáře:
GeRony  | ****1/2 09.08.2012 10:27

Velmi kvalitny postapo roman. Detailne vykresleny pad civilizacie z pohladu byvaleho vojaka a momentalne profesora uciaceho na skole v malom americkom mestecku. Za klady rozhodne povazujem realisticke a dopodrobna vylicene problemy, ktore nastanu po EMP utoku. Vztahy medzi ludmi dostanu takisto zabrat, bude treba urobit tazke, ale potrebne rozhodnutia. Co mi trosku liezlo na nervy bolo miestami az brodenie sa patosom a rozhodne velka porcia americkeho patriotizmu. To su vsak jedine vytky, ktore mam. Odporucam kazdemu milovnikovi postapo.

trudoš  | **1/2 10.04.2018 23:55

„Jestli teď uděláme chybu, Charlie, tak ztratíme to zásadní… Pak už nebudeme Američané.“
Mít na srdci vytetované hvězdy a pruhy, určitě bych román hodnotil pozitivněji. Vteřinu poté je totiž v jádru korektní román. Navíc nacionalisticky korektní román s větší než malou dávkou katolicismu. Přesně dle norem Americké ústavy. Nikoho neurazit, nikoho nepohanět, nikomu neupřít právo na správný názor. Dokonce dojde i na hořící vlajky a slzavé prozpěvování státní hymny. Hardcore.
Bohužel s tím souvisí naivní dialogy a idealistické chování postav. Přestože se autor snaží o co největší autenticitu, celkový dojem nakonec vypadá jak katastrofická epizoda z Gilmorových děvčat (a to ten seriál miluji). Jistě, sem tam se vyskytne pár srdceryvných scén, které tenhle obrázek trochu zlidšťují, přesto výsledek na mě působil kýčovitě a na efekt. Je fajn, že William R. Forstchen staví svůj příběh na reálné hrozbě EMP útoku, jenže svým patriotismem a absurdním patetismem nakonec nechtěně shazuje sám sebe.



WebArchiv - archiv českého webu