kniha » Prohnaný
v Top10 2 | chce si přečíst 13 | má v knihovně 41
hodnotilo: 68
81%
Prohnaný Více vydání = více obálek.

Kevin Hearne

Prohnaný

série: Kroniky železného druida
díl v sérii: 1

Kategorie: fantasy - urban fantasy

originální název: Hounded
originál vyšel: 2011

vydání: Laser-books (web) 2012; Laser (Euromedia Group) 2019

odkazy: 1x [ukázka], 11x [recenze]


Komentáře:
snop  | *** 28.06.2012 03:49

Mene sebestredne nez Green, sevrenejsi pribeh, nez Butcher. Sust v doslovu srovnava s Pratchettem, tak to pozor, ne, ze bych se neusmal, ale srovnani neni na miste. Cetba je to odlehcena, ale vylozene vtipna nikoli.

Dva tisice let stary druid vypada jako 21 let stary mladik a zije v USA, coz je nam podrobne popsano. Najednou je kolem mnoho nepratel, mnoho podivnych pratel a – akce. V tomhle hodne jako Butcher, civilnejsi, urcite lepsi nez B. posledni roman. Nejvetsi nedokonalost tkvi v tom, ze ackoli mame pred sebou dve tisicileti stareho druida a nesmrtelne (?) bohy, kteri s nim interaguji uz drahny cas, nektere zcela zakladni veci se resi az ted, kdy je zrovna skrze knihu sledujeme. Coz je castecne vysvetleno v pripade hlavniho antagonisty, ale v pripade vedlejsich zajmu jednotlivych bohu (zelezo?) nikoli.

Ale to se da snest. Takze verdiktem je, ze super odpocinek. Tesim se na dalsi dil.

Alfi  | **** 06.07.2012 10:51

Príjemné oddychové čítanie, ktoré som zhltol na jeden dúšok. Keďže často knihu prirovnávajú k iným, pridám svoj názor – menej bezúčelných postáv ako u Greena, menej temné a akčnejšie ako u Butchera, porovnanie s Pratchettom je úplne mimo. Atticus O'Sullivan, druid starý 21 (storočí) prežíva v Arizone pevne rozhodnutý, že už nikam nebude utekať, ale odteraz bude len tíško vegetovať vo svojom kníhkupectve. To sa mu, pravdaže, nesplní, teda, utekať neuteká, ale ani pokojný život nepokračuje, keďže mu o život začne usilovať niekoľko (dvaja) keltských bohov. Príjemná nenáročná lteratúra do vlaku alebo na pláž.

Ekyelka  | **** 07.01.2013 16:24

Odpočinkových knížek, které pobaví, navnadí na další díly, aniž bych cítila výčitky, mají sevřený příběh a zároveň promyšlené pozadí, poslední dobou moc nepotkávám. Tady jsem si řekla, proč to nezkusit – a jsem ráda. Attikus je příjemný chlapík, lidský i se všemi chybičkami, nepůsobí totiž díky nim jako nezničitelný macho. Také se mi líbí autorova práce s různými bohy, jejich charaktery (i s přihlédnutím k mytologii), střízlivý přístup k moci a bezmoci – zkrátka ano, tahle série vypadá na dost dobrou četbu.

Durgas  | ***** 10.05.2013 11:04

Už dlho ma žiadne urban fantasy nepohltilo ako táto kniha. Výborne spracovaný mýtický svet aj mágia, hlavná postava veľmi zaujímavá, jej dialógy s „vtipným parťákom“ dosť zábavné. Dej šlape dopredu a pozadie je nakoniec spletitejšie, než sa spočiatku zdalo. Proste paráda. Čítal som to v anglickom originále a šlo to ako po masle.

arin  | ***** 21.09.2013 20:34

Příjemná změna,osvěžující příběh. Druid má vtip,nebere se vážně,má výborného psa :-) a řadu problémů. I když chce mít jen klid na svůj obchod a zahrádku,nějak se mu to nedaří.

seelya  | *** 24.01.2015 20:21

Priemerná urban fantasy, ktorá ako oddychovka poslúži, ale pridanú hodnotu nečakajte… Akcia, akcia, akcia, ale nič čo by vycvičený druid nezvládol. Sľubovaný humor sa tam blysne, ale trebárs mytológia proste nie je dobre zapracovaná (viem si predstaviť, že jedného nemenovaného neschopného boha by ukameňovali jeho vlastní veriaci, za niekoľko tisíc rokov od nástupu doby železnej sa najvyšší nevedia vysporiadať so železom, bežný sidhe je slabý ako čaj…) jednotlivé charaktery sú plytké ako panvica a pes mi kvalitne liezol na nervy (za toho psa sory, ale francúzske pudlice fakt nedávam). Celkom dobre sa to číta, autor ma zrozumiteľný, chytľavý štýl, ale to je asi tak všetko…

trudoš  | *** 22.11.2018 08:38

Proč u mě Prohnaný nezafungoval? V první řadě proto, že nepřináší nic, co bych ocenil. Druid, který má něco málo přes jednadvacet století a vlastní krámek s esoterickými předměty (brr), není nic pro mě. Navíc mi vadila hrdinova nesmrtelnost, protože to přímou měrou ubírá na napětí. Když se uprostřed románu zabýváte myšlenkou, jakým způsobem by se dalo hlavní postavě ublížit, asi není všechno úplně správně.
Jinak je ale Atticus O'Sullivan sympaťák – zábavný, sarkastický, charismatický. Zápletka taky ujde, i když do těch dvě stě sedmdesáti stran autor podle mě namontoval až příliš mnoho motivů, takže jsem se v některých okamžicích ztrácel. Nicméně alespoň nevatuje, ani nesklouzává k pouhému vykreslování atraktivních obrazů. Ve výsledku proto fajn čtení, které jen nijak nepřekračuje hranice žánru. Pouze splňuje to, co slibuje v anotaci, a navíc je okořeněné keltskou mytologií.

PS: Sousedka, která na Atticuse neustále dotírá, zda-li už zabil nějaký prohnilý Anglány, je vskutku dokonalá.



WebArchiv - archiv českého webu