kniha » Plán N
chce si přečíst 2 | chce mít v knihovně 2 | má v knihovně 3
hodnotilo: 4
90%
Plán N

Simon Urban

Plán N

Kategorie: sci-fi - alternativní historie

originální název: Plan D

vydání: Odeon 2012

odkazy: 1x [info]


Komentáře:
Gaarq  | ***** 04.11.2012 10:36

jedním slovem? skvělé! alternativní historie řízlá špionážně-detektivním napínákem. jistě, základní schéma není nic originálního – otčina nebo židovský policejní klub už tu byli, ale stejně jako chabon dokázal do svého díla dát něco víc/jiného než harris, urban vzal staré schéma a opět ho naplnil něčím novým. jiné jméno, které se mi při čtení vybavovalo, je dürrenmat – mistr temné a bezvýchodné cyničnosti pojaté jako klaunský večírek. urban to umí také – rád používá vtipné metafory, jejichž vtip se krom primární humornosti vyznačuje ještě tím, že čtenář ví, že je na daném místě úplně nepatřičný a autor tím dokáže říct víc, než by šlo jinak. jak jinak popsat totální šedošedou šeď, ze které krom falešného uniku v nadhledu a poznání není žádná cesta ven. abych nezapomněl, další jméno mi vytanulo na mysli – števo huslica. jeho strohý, drsný a snajpersky úsporný popis situací, které by jiní autoři zničili rozpliznutím do spousty rádoby-akčních nebo rádoby-atmosferických keců. to je tady také. urban bodá akupunkturní jehlou úporně a přesně. bolí to a osvobozuje.

urban je také chytrý kluk a pečlivý fabulátor, jeho alternativní historie je nejen šokantně atraktivní (proč vlastně alt.hist čteme, než pro to perverzní potěšení z toho, že svět se přeměnil v jinou noční můru, zábavnější, víc sexy, než je ta, v níž žijeme), ale do detailu promyšlená a všechno v ní klape jako vodní mlýn.

chvála budiž pěna na toho odvážlivce v odeonu, který vzal mladého německého autora a nechal jeho teprve druhou knihu přeložit a vydat.

Pepa 62  | **** 20.01.2013 12:13

Žánrově podobný Židovský policejní klub od M.Chabona se mi přece jenom líbil o trochu víc.Přesto platí,že Plán N je velmi dobré čtení,které si vychutná nejen čtenář alternativní historie,detektivky nebo politického thrilleru, ale i každý, kdo zažil ten „slavný“ socialistický experiment na vlastní kůži.

trudoš  | **** 22.04.2018 20:35

Autor rozehrál zajímavý politicko-detektivní thriller, jenže bohužel někde za polovinou se začíná zamotávat do vlastních smyček vytvořené osnovy. Výsledné rozuzlení totiž zdaleka není natolik komplikované a ohromující, aby zúročilo těch čtyři sta třicet popsaných stran. Děj pouze nevyhnutelně směřuje tam, kam směřovat vlastně logicky musí. Ovšem způsob, jakým německý spisovatel Simon Urban zpracovává alternativní historii státu, který pro reálný svět přestal existovat v roce 1989, je prostě masochisticky fascinující. Vize propracovaná do nejmenších detailů jak po stránce politické, tak hospodářské i společenské.
A tak se román Plán N rozhodně zavděčí každému čtenáři, který neholduje příliš rychlému spádu, ale spíš upřednostňuje intelektuálnější stránku zápletky. Je to zvláštní, hutná a atmosférická kniha, která si získá srdce jen nemnoha, přesto si myslím, že za přečtení stojí. Už jen kvůli tomu uhrančivému a šedivému světu, jemuž jsme naštěstí v reálném světě unikli. Alespoň prozatím.



WebArchiv - archiv českého webu