kniha » Černý král
chce mít v knihovně 1 | má v knihovně 10
hodnotilo: 8
81%
Koupit knihu:
Fantasya.cz
Minotaur
Černý král

Michael A. Martin
Andy Mangels

Černý král

série: Star Trek – Titan
díl v sérii: 2
kniha patří do světa: Star Trek

Kategorie: sci-fi

originální název: Titan - The Red King
originál vyšel: 2005

vydání: Laser-books (web) 2012


Komentáře:
BorgDog  | ****1/2 17.10.2012 14:01

Mnohem lepší než první díl, a to ve všech směrech. Ubylo únavných vsuvek seznamujících s posádkou, ubyla politika. Naopak přibyla „skutečná“ SF akce s tempem, které od začátku vzrůstá, a hlavně promyšlenost. Černý král opravdu nepůsobí jako fuška na zakázku vymyšlená za jedno odpoledně. Autoři si dali práci napsat příběh, který obsahuje více rovin a vrcholí ošklivým, obtížně řešitelným velitelským dilematem, které by Rikerovi sotva kdo záviděl. Přitom si lze snadno představit, že by něco podobného kapitán lodi skutečně musel řešit, a zdaleka ne jen ve Star Treku. Rozuzlení toho dilematu také dobře utlumuje „povinný“ happyend. Třešničkou na dortu jsou některé sympatické hrátky se slovy v jazyce Nýelů – a pro mě i fakt, že Romulani se konečně chovají, jak by měli. :-)

Nedostatky jsou spíše zanedbatelné. Dalo by se namítnout, že Frane z v podstatě silně extrémistického náboženského fanatika „otočil“ až moc lehce. Absence znalostí dění jiných knih tu bolí mnohem víc, než v prvním dílu, protože hlavně Vanguard a vznik civilizace Nýelů jsou evidentně částí něčeho většího, co český čtenář nemá šanci znát. Objevil jsem několik překlepů a dvě tři místa, kde logika kulhá, ale nikdy neupadne. Ne vše zůstává vysvětleno, což je však možná spíš klad.

Celkově je druhý Titan přesně takovým moderním, dobře napsaným, „novým“ Trekem, který tento vesmír potřebuje a čtenáři chtějí. Velmi se těším na další.

Phoenix  | **** 30.07.2014 15:56

Příběh přímo navazuje na Nemesis a první Titan, takže je potřeba mít jasno, co se dělo předtím, protože se čtenář musí vypořádat s velkým počtem narážek na děj minulý, a to napříč ST univerzem. Ještěže máme Google, ten si pamatuje všechno:-) Kniha mi přišla o stupeň slabší než první díl, protože (i když vyznavači IDIC mají radost) zapamatovat si tu strašnou spoustu postav bylo ze začátku nad mé síly, ale to byl problém už v jedničce… Největší problém ve dvojce je chatrné téma a nedostatek děje. Titan, romulanská flotila a loď Klingonů se ocitla hodně daleko od domova a snaží se dostat domů (co že bylo námětem Voyageru?:-)). Od Klingonů čekáme úskoky, od Romulanů podrazy a od Rikera, že všechny překecá, aby táhli za jeden provaz, aspoň než se dostanou z problému. A všeho se samozřejmě dočkáme, plus jedna „nová“ rasa, která do toho přišla jak slepý k houslím. Za příběh jako takový to jsou tři hvězdičky, ta čtvrtá je za styl psaní. Martin a Mangels již předtím dokázali, že psát umí, a příběh drží pohromadě především díky jejich umění udržet pozornost u daného tématu.



WebArchiv - archiv českého webu