kniha » Probuzené běsy
chce si přečíst 2 | chce mít v knihovně 4 | má v knihovně 25
hodnotilo: 24
66%
Koupit knihu:
Fantasya.cz
Probuzené běsy

Richard K. Morgan

Probuzené běsy

série: Takeshi Kovacs
díl v sérii: 3

Kategorie: sci-fi

originální název: Woken Furies
originál vyšel: 2005

vydání: Triton (web) 2012

odkazy: 1x [recenze]


Komentáře:
jirikk  | ***1/2 06.11.2012 13:09

Bohužel nejslabší díl série. Po výborné SF hard-boiled detektivce a velice solidní space opeře přichází jen akční příběh. Přesto, že je minimálně v první polovině hodně povedený, tak se svým předchůdcům nevyrovná. Z mého pohledu nejslabší ze všech morganovek, které u nás vyšly, Probuzené běsy vnímám jako méně povedenou variaci na Variantu 13.

trudoš  | ***1/2 26.02.2019 08:13

Ach jo. Od závěru trilogie jsem vážně čekal něco trochu jiného.
Problém Probuzených běsů je, že nemají jasně stanovenou zápletku. Tam, kde v prvním díle měl hrdina vyřešit sebevraždu zbohatlíka a ve druhém pomoci nalézt mimozemskou loď, tady se dlouho jen tak protlouká dějem, aniž by bylo čtenáři třebas naznačeno, o co vlastně půjde. Později se to sice zlepší, přesto vývoj událostí dál přelétá z jednoho motivu na druhý bez konkrétnějšího cíle. Opomeneme-li tedy jakési revoluční hnutí za práva pracujícího lidu, do něhož se Takeshi Kovacs připlete.
Nejde ani tak o to, že vyznění příběhu by bylo oproti předchozím dílům slabší, spíš jen, že jsem autorovy knihy nezačal číst pro filozofické úvahy o zvrácenosti bohatých, ale pro akci a nápaditost. Což se tady příliš nekoná. A největší lákadlo knihy – souboj starého Kovacse s jeho mladší verzí – je pak ve finále nevyužité. Až jsem v pokušení říct, že jako samostatný román mimo řadu a s vlastním obsazením bych si ho pravděpodobně užil o dost víc.



WebArchiv - archiv českého webu