kniha » Hrabě nula
v Top10 2 | chce si přečíst 11 | chce mít v knihovně 5 | má v knihovně 79
hodnotilo: 52
83%
Hrabě nula Více vydání = více obálek.

William Gibson

Hrabě nula

Kniha vyšla i pod názvem:
Nulák
(viz informace u vydání - záložka 'další informace')

série: Sprawl
díl v sérii: 2

Kategorie: sci-fi - cyberpunk

originální název: Count Zero
originál vyšel: 01/1986

vydání: Návrat (web) 1997; Laser-books (web) 2015; Laser 2020; Slovart (SK) 2022

odkazy: 7x [recenze], 1x [ukázka]


Komentáře:
shpina  | **** 08.01.2007 09:53

Je to akčnější a svižnější než Neuromancer. Sice nenese takový myšlenkový náboj, není novátorský. Ale pro ty co se chtějí seznámit s klasikem kyberpunku, doporučuji nejdřív toto, Neuromancera až potom.

Gaarq  | *** 28.05.2010 14:56

laser gratias se nám dostalo nového a lepšího překladu druhé části volné trilogie ze sprawlu, fikčního světa WG, kyberpankového ráje. okouzlení z nových hraček pominulo (u mě určitě) a člověk víc kouká na příběh. WG víc potemněl, zmystičtěl a zesireálněl. jenže to vše za cenu slabšího příběhu, který možná ve své době oslnivý byl, ale asi ani to ne. WG pořád chrlí úžasné nápady, méně úžasné je jejich začlenění do toku dění a ten je hodně volný, nepříliš výrazný a hlavně netáhne. využití vúdú v kyberpanku se mi hodně líbí, ale tento potenciál byl poněkud nevyužit, stejně jako celá ta část námětu s krabičkami. nicméně, pořád je to hodné četby.

při výběru knihy dávejte pozor, špatný překlad vydání z návratu (1997) činí tuto knihu obtížně čitelnou (autorka překladu často nepochopila, o co jde, její znalost reálií i jazyka byla dosti mizerná).

snop  | ***1/2 09.08.2021 13:34

Gibson pro me je a i po Hrabeti Nula zustava spise autorem zajimavych impresi nez pribehu. Vlastne se dohromady nic moc nestane, zajimavy je svet, interakce ani postavy moc ne. Hodne snove, hodne roztrhane. Pokud by to clovek prevypravel jaksi linearne a bez slangu, bylo by to vlastne banalni.

Dilvermoon  | **** 11.11.2021 18:55

Hodnotím vydání Laser 2015. Řekl bych, že Neuromancer má přece jen větší tah na bránu. Hrabě nula je trochu roztříštěn na po většinu knihy v podstatě samostatné tři linie, které začnou souviset velmi pomalu, ale nakonec se tak nějak propletou v závěru. Ty linie jsou dlouho samostatné natolik, že jsem několikrát musel listovat zpět, abych si ujasnil, co se děje. Proto velmi doporučuji číst pokud možno na jeden zátah nebo jen krátké intervaly. Vlastně si ani nejsem jist, zda mi v některých případech docvakla přesná posloupnost děje. Ano, je to tam, ale jak to bylo přesně? No každopádně jízda to byla. Turner, Boby i Marly a další a další postavy to schytávali v kyberprostoru i mimo něj pořádně, nápad s uměleckými boxy a jejich původem opravdu skvělý, stejně jako mocná „božstva“ obývající kyberprostor. Souvislost s Neuromancerem je zřejmá a důležitá, je to sice volné pokračování, ale nejde o propojení jen světem, nýbrž i postavami a reáliemi.



WebArchiv - archiv českého webu