kniha » Hrobka písní
chce si přečíst 3 | má v knihovně 44
hodnotilo: 32
80%
Hrobka písní

Orson Scott Card

Hrobka písní

Mapy v zrcadle, svazek 1.

Kategorie: horor - sci-fi - povídková sbírka

originální název: The Changed Man
originál vyšel: 04/1992

vydání: Laser-books (web) 2002

odkazy: 3x [recenze]


Komentáře:
Majkl  | ***1/2 07.02.2010 09:04

Veľmi dobrá poviedková zbierka mapujúca tvorbu O. S. Carda (hodnotenie 70% berte ako slušný nadpriemer, začínam byť na poviedky v hodnotení tvrdší ;)). Škoda len, že v ČR/SR vydaná ako jediná zo štyroch. Tak či onak, aj keď je to ranná tvorba, na kvalite sa to neodráža. Na malé výnimky sa jedná o pútavé, znepokojivé, desivé poviedky (s veľkým dôrazom na psychológiu), hoci sa nejedná vždy o horor. Doplnené výborným úvodom autora (o troch typoch strachu) a doslovom, v ktorom objasňuje ako poviedky vznikli, ako súvisia s jeho osobným životom.

idle  | **** 06.05.2010 16:51

Porci jedenácti strašidelných příběhů od O. S. Carda dostáváme naservírovanou i s omáčkou a oblohou. V úvodu nás autor seznamuje se svým pohledem na různé druhy strachu a příběhy, které s ním pracují. Na závěr pak ke každé povídce dodává i něco z okolností jejího vzniku, takže si můžeme udělat obrázek o tom, jak píše (vypadá to chvílemi skoro až snadno a jednoduše, že?).

A přestože nejsou postavy v povídkách zrovna sympatické, a každý má nějakou svou chybu (někdo větší, někdo menší), bojíme se spolu s nimi, bojíme se, co přijde dál.

Sbírku jsem četla už před několika lety. Kdybyste se mě minulý týden zeptali, neřekla bych vám, které povídky do ní patří, takové věci si vážně nepamatuju. Ale ty příběhy se mnou zůstaly, takže jsem si teď mohla mumlat: ahaa, takže TAHLE je taky odsud. To je, s ohledem na kvality mé paměti, dostatečně výmluvné.



WebArchiv - archiv českého webu