kniha » Živly Calderonu
chce si přečíst 3 | má v knihovně 17
hodnotilo: 19
76%
Živly Calderonu

Jim Butcher

Živly Calderonu

série: Kodex Alera
díl v sérii: 1

Kategorie: fantasy

originální název: Furies of Calderon
originál vyšel: 2004

vydání: Fantom Print (web) 2012

odkazy: 3x [ukázka]


Komentáře:
snop  | **** 28.10.2012 00:39

Tak mozna to neni nejoriginalnejsi setup, ale co cekat, kdyz cela serie byla vysledkem sazky, ze Butcher nenapise dobry pribeh na motivy Ztracene legie a Pokemonu… Vic nez Pokemona (ale co ja vim o Pokemonech?) svet, jinak vicemene rimsky, ale pripomina Avatara (Aang a spol.). Vlada nad zivly, kterou ma opravdu kazdy (krom jednoho z hlavnich hrdinu, Taviho), avatarove tech zivlu (zde asi Pokemon sehral svou roli), souboje, letani… atd. Tim, ze je v knize vic dulezitych postav, ze vyhybame tomu, co jinak je jasne kazdemu, tedy ze Tavi neni tak uplne obycejny kluk, a ze nejspis bude… ale co, kdo chce spoiler, muze jit na Wiki. Je to prijemne civilni a postavy jsou docela plasticke. I zaporaci jsou takovi, ze je ma clovek docela rad, a maji velmi uveritelne motivace. A uzavre se to, vicemene, coz je u serii plus.

Romison  | *** 22.01.2013 22:35

ctivy, zajimavy, ne moc originalni, pobavilo, obcas predvidatelny, obcas prijemne prekvapilo, par podivnych neuveritelnych zvratu, ale nalakalo na dalsi dily

jethro.tull  | **** 07.10.2013 07:52

Proč má ta kniha tak vysoké hodnocení? říkal jsem si při čtení. Přitom jsem měl neodbytný pocit, že čtu spíš literaturu pro děti. Asi tak od strany 100 se to zlomilo a já četl příběh jedním dechem. Jim Butcher zkrátka napsal velice poutavý, napínavý příběh, třebaže ne úplně originální.

trudoš  | ***1/2 01.01.2016 01:13

Solidní epická fantasy s dobrými nápady a zajímavým prostředím, ale jinak v celku moc nic. Hlavně ta římská atmosféra mě zklamala, přišlo mi, že autor zdaleka nevyužil možnosti, a vlastně ani nechápu, proč ji použil, protože v příběhu to v důsledku žádnou roli nehraje. Pravděpodobně jen z toho důvodu, aby si zjednodušil práci při vymýšlení nového světa a nějak se odlišil od klišovitého standartu.
Oproti autorově slavnější sérii Harry Dresden mi chyběla ich forma vyprávění a Butcherův příznačný humor. Tohle je víc na vážno, což samozřejmě není na škodu, vyhledáváte-li právě tenhle styl. Oceňuji hezký nápad s živly, jen mi přišel nedotažený ohledně nějakých omezení, která by to mělo pro lidi mít, aby se z nich nestali neporazitelní polobohové. Taky mi přišlo trochu komické, jak se dva ústřední supertajní agenti snaží hrát hru lží, kterou ovšem každý obratem prokoukne. Profesionálové každým coulem.



WebArchiv - archiv českého webu