kniha » Zápisky o Válce česko-slovenské
chce si přečíst 3 | má v knihovně 2
hodnotilo: 2
80%
Zápisky o Válce česko-slovenské

Aleš Palán

Zápisky o Válce česko-slovenské

Kategorie: alternativní historie

vydání: Kalich (web) 2012


Komentáře:
Gaarq  | **** 13.11.2012 08:27

svoji spanilou jízdu alternativní historií končím (pro tentokrát) zajímavou knihou.

jde o soubor výňatků z novinových článků pokrývající údobí 7. 10. 1992 až 1. 1. 1993. právě formou mozaiky z mediální masáže autor ukazuje gradaci česko-slovenského konfliktu, který vyústil 1. ledna v otevřený vojenský střet.

spíše než o alternativní historii jde o historickou mystifikaci. autor se snaží navodit realističnost situací právě použitím novinových článků, které lidé často považují za autentická svědectví (novináři, stejně jako historici, si hrají na to, že nás informují, ve skutečnosti námi, stejně jako autor knihy, manipulují). autor využívá směsi klasických otřepaných nicneříkajících politických blábolů čelních představitelů moci a do ní přimíchává ingredience zvyšující tenzi – zprávy o atentátech, útocích, negativní ekonomické prognózy, politické napětí zatím mírového dělení státu. představené články nádherně ukazují metody mediální manipulace – kontrast emotivních tvrzení bez jakýchkoliv skutečných informací s časovým rozmělněním. efekt tohoto způsobu nakládání se čtenářem je evolučními psychology již dobře popsán – čtenář podléhá emotivní sugesci a není schopen racionálně hodnotit ani to málo informací, které jsou mu předkládány (které ale není možné analyzovat jako primární informace, nýbrž jen jako znaky). když ale čtenář této knihy vidí vše de facto v jednom kuse, bez vlivu časového tříštění, celá mediokracie se tím ukazuje tak, jak skutečně funguje – není to žádný sofistikovaný nástroj, jde o kombinaci běžných kognitivních předpojatostí člověka (vřele k tomuto tématu doporučuji knihu františka koukolíka politické zvíře) s moderní informační technikou.

kniha je celkem důstojnou „oslavou“ dvaceti let mírového rozdělení československa. jistě, autor významně oslabil důvěryhodnost textu tím, že slovenské noviny cituje česky (netroufá si na překlad do slovenštiny?), některé stopy mystifikace jsou příliš zřejmé až tragikomické (ale co když jen čtenáře zkouší, jak velkou koninu ještě sežere?) a v textu chybí nějaký ten neutrální materiál, který by dodal dalšího zdání autenticity. kniha díky novinářskému stylu se čte rychle, praxí člověk snadno pochopí, co bude následovat v článku po přečtení nadpisu a perexu; samotný článek většinou nic nového ani zajímavého nepřináší. tím se z knihy stává spíše literární artefakt než kniha, kterou lze číst jako klasickou beletrii.

kniha sama ukazuje dvě důležité věci – tvář žurnalistiky aka „mediokracie“ zbavenou mýtů (go, petr hájek, go! :D ) a uvádí zajímavý myšlenkový kontext pro úvahy nad rozdělením ČSFR.

avatar2  | **** 15.01.2014 08:07

Zvláštní kniha. Fiktivní novinové články mapující éru rozdělování Československa jsou nejprve úsměvné, později, když začíná přituhovat, z nich mrazí. Autor předvádí, jak snadno můžou nezodpovědní novináří manipulovat s náladami veřejnosti a jak jsou lidé chytlaví na hlasy populistů nabízejících snadná a rychlá řešení. Dělení státu už máme díkybohu za sebou, ale smysl knihy zůstává, protože politika a boj o moc jsou věčné.



WebArchiv - archiv českého webu