kniha » Království tvé
chce si přečíst 2 | má v knihovně 5
hodnotilo: 7
74%
Království tvé

James Graham Ballard

Království tvé

Kategorie: sci-fi

originální název: Kingdom Come
originál vyšel: 09/2006

vydání: Plus (Albatros Media) (web) 2012

odkazy: 1x [recenze]


Komentáře:
trudoš  | ***1/2 01.01.2016 01:28

Polodetektivní zápletkou se Království tvé podobá trochu autorovu staršímu románu Super-Cannes. Opět je tu hrdina, který se snaží dopátrat pravdy o skonu osoby blízké, přičemž proniká do sociálního experimentu, jenž se začíná katastroficky vymykat z rukou. Tedy po srozumitelném rozjedu a nastínění zápletky přebírají otěže příběhu filozofie s etikou, které pak průběžně mění celkový pohled na scénu. A tak dochází k tomu, že hlavní hrdina chvilku kope za ty, pak zase za tamty, v podstatě podle toho, kde autor aktuálně potřebuje vyhrotit situaci.
Přesto se J. G. Ballardovi nedá upřít spisovatelské mistrovství. Až hrůzyplně vystihnul atmosféru obchodních center, jejichž návštěvu začínají lidé považovat za kulturní zážitek, a rozehrál bravurní apokalyptické scény, z nichž mrazí pro jejich realističnost. Jenže, i když zpracoval atraktivní a poměrně aktuální téma, na můj vkus jej v druhé půli vyhrotil do nepříliš povedeného extrému, aby učinil zadost intelektuální stránce románu.

jirikk  | *** 23.10.2017 21:42

Konzumní způsob života jako živná půda agrese a fašismu, jedno z nosných témat Ballardovy autorské kariéry. Věnuje se mu i v samotném závěru své tvůrčí dráhy, od prvních stran se však nedokáže ubránit až přílišné tezovitosti a postupně dokonce začne nudit. Tento snad až těžkopádně doslovný román mě zkrátka nedokázal příliš přesvědčit a představuje spíše slabší tečku jinak skvělého díla.



WebArchiv - archiv českého webu