kniha » Stanice Armida
v Top10 1 | chce si přečíst 3 | má v knihovně 11
hodnotilo: 15
76%
Stanice Armida

Lucie Lukačovičová

Stanice Armida

Kategorie: sci-fi - detektivní

vydání: Klub Julese Vernea (web) 2012

odkazy: 2x [recenze]


Komentáře:
Vlask  | **** 05.08.2013 21:59

Rozumná detektivka s dobře prokreslenými postavami a překvapivým pachatelem, kterého ovšem nemáte šanci předem odhalit. Může za to ovšem nedostatek informací o světě a rasách, takže autorka si mohla vymyslet prakticky cokoliv originálního, narozdíl od běžných detektivek pouze s lidskými postavami.

BorgDog  | **** 22.12.2013 17:27

Na výhradě ve Vlaskově komentáři je kus pravdy. Otázka zní, zda to brát za zápor – alternativou by totiž byla „obyčejná“ detektivka pouze zasazená do SF kulis, což by aspoň podle mě bylo horší. Takto se autorce povedlo zabodovat nepředvídatelností, neboť se příběh ke konci stáčí úplně jinam, než se zpočátku zdá, což ještě podtrhuje náhlá smrt jedné z hlavních postav. K tomu nutno přidat barvité prostředí vesmírné stanice s jejími lidskými i nelidskými obyvateli, přičemž hlavně popisy enklávy Sikhů nebo scény nepokojů přímo vyskakují ze stránek. Hlavní hrdina pak zcela náhodně dost připomíná Lucase Hildebrandta z Mycelia.

Celkově je Stanice Armida trochu zvláštní, netypická, možná ne ambiciozní, ale rozhodně poctivě napsaná kniha. Určitě stojí za přečtení.

memnon666  | ****1/2 29.12.2013 09:29

Když si čtenář zvykne na „obnažené“ myšlenky postav kurzivou tak se to čte dobře, detektivní prvek a hledání zahradníka funguje a vystavěné kulisy světa si říkají o další využití. Trochu škoda je že ke konci knihy si asi korektor vzal dovolenou – přeházená/vynechaná písmenka ale nic dramatického.

snop  | ***1/2 09.04.2023 00:29

Fajn detektivní variace na jednu z Lemových taškařic. Takže pro mě příliš předvídatelné, ale solidně napsané a vcelku až na úplný konec i zábavné. Další výlet do téhož světa bych si klidně nechal líbit.



WebArchiv - archiv českého webu