kniha » Kniha hrůzy
chce si přečíst 1 | chce mít v knihovně 2 | má v knihovně 16
hodnotilo: 15
72%
Koupit knihu:
FantasyShop.cz
Fantasya.cz
Kniha hrůzy
Sestavil/i:

Stephen Jones

Kniha hrůzy

Kategorie: horor - antologie

originální název: A Book of Horrors
originál vyšel: 2011

vydání: Laser-books (web) 2012

odkazy: 10x [recenze]


Přispívat do diskuze mohou jen registrovaní uživatelé


1

 [9] Hyperion (editor) 03.05.2014 08:09  

Ono je o tom, že v českém pojetí jsou fantasy i horor v podstatě velmi malé „krabičky“, které ve světě už desetiletí nestačí, a tak se muselo jejich pojetí značně rozšířit.

 [8] Strýček Biolit 02.05.2014 19:44  

@jirikk[6]: Jo, naprostý souhlas, konec u Kořenů zabředl moc do všední reality. Hudba B. K. je – myslím – naprosto odlišná od zbytku knihy – je tam znát, že to psal Seveřan…někdy to poznat není, ale zrovna u této povídky to člověka praštilo poměrně silně. Asi je to trochu jinou mentalitou a jinou přírodou…je to takové chladnější, odosobněné, temné…už jen představa toho, že člověk sedí v dřevěné chajdě v lesích, vítr fučí, dřevo vrže, za okny tma…to celé osvětlené jen tak tak…

Zennor mi přišel jak práce staré dobré Rosamundy…útesy, moře…taková ta drsnější britská krajinka. Té tajemnosti tam na mě bylo dosti málo.

@Hyperion[7]: Svět ne a ne pochopit nás :)

 [7] Hyperion (editor) 02.05.2014 13:11  

Líbí se mi, jak neustále narážím na to, že u nás máme o škatulkách horor či fantasy naprosto jiné představy než ve světě a stále to ne a ne pochopit :-)

 [6] jirikk 02.05.2014 12:17  

@Strýček Biolit[5]: Tak vidíš, že se alespoň někde sejdeme – první část Kořenů byla opravdu silná, pokud by autor dokázal udržet laťku po celou dobu, tak by to asi byla nejlepší povídka knihy, bohužel konec mě tam trošku zklamal. Jinak řemeslně nejdokonalejší horor z celé sbírky je imho nejspíš Hudba B.K., vraha – jenže na mě je tam toho zla asi až moc, vlastně se mi to nijak zvlášť nelíbilo. Což jsem si paradoxně uvědomil až po tom, co jsem povídku zhltnul se zatajeným dechem… Zennor je naopak typ povídky, který na mě zabírá – dobře napsané, dospělé, s tajemstvím + nostalgie jako správně nadávkované koření, to můžu.

 [5] Strýček Biolit 01.05.2014 23:38  

@jirikk[4]: No…je fakt, že u této knihy jsem byl přísnější, ale do škatulky „horor“ se u mě vejde docela dost (tak a teď tu budu sedět a číhat, zdali se nerozpoutá diskuze o definici hororu, která je poměrně nejistá).

Třeba onen „Zennor“, který se ti líbil a mně (opět) ne – napsané je to slušně, proto jsem u něj ani tolik neprskal a hodnocení nešlo pod 50 %. Horor to – aspoň pro mě – nebyl…i tak jsem ovšem ochoten uznat jistou kvalitu (minimálně tu tvůrčí). Ale u onoho „Řekni mi…“ – tam se rozcházíme zcela…holt se ukazuje, že každý člověk je originál.

Ještě tedy na okraj…asi nejděsivější částí knihy pro mě byla první část Kořenů, kde jde ve své podstatě jen o klasické lidské rozjímání o smrti…ačkoli uznávám, že asi hodně záleží na tom, v jakém rozpoložení to člověk čte.

 [4] jirikk 01.05.2014 21:36  

@Strýček Biolit[3]: Z mého pohledu přesně naopak – od začátku mě to chytlo, skvělá povídka, měla rytmus i správné vnitřní napětí. Samozřejmě – v žádném případě to není horor (což uznávám, že ve sbírce nazvané Kniha hrůzy může být vnímáno jako jistý nedostatek), mně osobně ale ke štestí stačí, že se mi povídka líbí, žánrové zadání neřeším.

 [3] Strýček Biolit 30.04.2014 14:42  

@jirikk: Chápu, že má každý člověk jiný vkus – takže je zcela přirozené, že se nám (ne)líbily opačné povídky…ale 90 % pro „Řekni mi, že tě ještě uvidím“? To mi hlava nebere…co tě na tom kousku tak zaujalo? Mně to přišlo naprosto nedodělané, nedopsané a celkově vyrvané jak z deníčku nějaké puberťačky.

 [2] Strýček Biolit 08.12.2013 01:31  

@KeB[1]: Sáhnu, to se neboj, v plánu je TO…ale u Kinga mám problém s tím, že většinou nepíše horor – ale baví mě jeho styl a piplání charakterů.

 [1] KeB (editor) 07.12.2013 17:35  

@Strýček Biolit# a nebo šáhnout po Kingovi :D

1
Po diskuzní stránkách se můžete pohybovat také pomocí šipek na vaší klávesnici:
stránka starších příspevků = šipka vpravo
stránka novějších příspěvků = šipka vlevo


WebArchiv - archiv českého webu