kniha » Ďáblova zahrádka aneb Přírodopis strašidel
hodnotilo:
0%
Ďáblova zahrádka aneb Přírodopis strašidel Více vydání = více obálek.

Josef Váchal

Ďáblova zahrádka aneb Přírodopis strašidel

Kategorie: fantasy

vydání: vlastním nákladem 1924; Paseka (web) 1992; Paseka (web) 2012


Informace / Anotace ke knize: Ďáblova zahrádka aneb Přírodopis strašidel

Celý název Ďáblova zahrádka, aneb, Přírodopis strašidel to jest : neobyčejná cesta mezi ďáblovými dětmi, přízraky a bytostmi přírodními, zjevujícími se často hříšnému člověku … skrze M. Josefa Váchala, dřevorytce, sestavená ..

V nakladatelství Paseka již druhé (první 1992) vydání reprintu Váchalova originálu z roku 1924. Toto období patří k umělcovým nejplodnějším. V roce 1924 dokončil mimo jiné nástěnné malby v Portmanově domě v Litomyšli a vydal svou nyní nejpopulárnější knihu, Krvavý román, v jehož závěru již je pevně rozhodnut začíti práci lepší a důstojnější – Postylu kacířskou. Přírodopis strašidel je formálně ironizací a parodizací dobově významného vědeckého encyklopedického díla, Brehmova života zvířat, mapuje však svět zcela odlišný, svět vnitřního autorova vědomí a podvědomí.

Skvostné dílo, ve veřejném povědomí poněkud nezaslouženě ve stínu Krvavého románu. Rozsáhlý a ucelený atlas strašidel, na které lze na tomto světě natrefit. Dělí se zde na tři skupiny – strašidla přírodní povahy, bytosti vznikající ze špatných lidských činů a vlastností a strašidla ďábelská. Všechna strašidla jsou zde zvlášť popsána, znázorněna jsou pak na skvělých barevných i černobílých dřevorytech. Jako literaturu, ze které čerpá, uvádí Váchal díla antická, středověká církevní i národopisná, zejména však spisy barokní. Kniha je psána svérázným archaickým slohem, obdařena je obrovskou porcí humoru a mystifikace. Vlastním popisům předchází předmluva, doplněny jsou také řadou vyprávění o setkáních lidí se strašidly a doslovem. Jedno z vrcholných děl Josefa Váchala.

Kniha vydaná v nakladatelství Paseka byla zmenšena proti originálu na 84 %, některé obrázky byly přizpůsobeny zmenšenému formátu.

 zobrazit spoiler - obsah / děj knihy 



WebArchiv - archiv českého webu