kniha » Trnový princ
v Top10 1 | chce si přečíst 7 | chce mít v knihovně 1 | má v knihovně 13
hodnotilo: 24
77%
Koupit knihu:
FantasyShop.cz
Fantasya.cz
Trnový princ

Mark Lawrence

Trnový princ

série: Roztříštěná říše
díl v sérii: 1

Kategorie: fantasy - dark - postkatastrofická

originální název: Prince of Thorns
originál vyšel: 2011

vydání: Talpress (web) 2012

odkazy: 2x [recenze]


Komentáře:
knedle  | *** 07.02.2015 10:56

Lepší průměr. Když to srovnám s minule čteným Synem stínu, tak tohle je lepší. Opět – mít širší stupnici, dal bych 7/10, ale na čistou 4/5 to nemá – ke knize se určitě už nikdy nevrátím.

Ne že by neměla potenciál – ono je to vlastně takové schované postapo, jenže z toho co na postapu miluju, v tomto díle není vůbec nic :), zbývá jen fantasy a ta je průměrná.

Ne že by tam nebyly zajímavé postavy – hlavní hrdina, Nůbánec, docela hezky představuje i Bratry – jenže všem chybí vždy nějaký kousek, aby ta postava byla cool. Jorg nás celou knihu přesvědčuje, že je chodící temnota, ale žádný z jeho popisovaných činů mi tohle jeho sebepřesvědčení nevsugeroval.

Taky jsem měl několikrát pocit, že se děj posunuje jen a jen o díky náhodě. Ne, že by to bylo špatně, ale buď víc tu náhodu přiznat nebo ji naopak více zakamuflovat – takto jsem měl na jazyku většinou jen „jééééžiš!“

Navzdory všemu co jsem ji zde vyčetl, je to kniha k přečtení – nemáte-li do čeho píchnout, klidně si ji otevřete, litovat nebudete.

trudoš  | ***1/2 01.01.2016 02:49

Příjemně cynická a morbidní fantasy. Ústřední hrdina bere život čistě jako zvrácenou hru na slepou bábu, přičemž právě s takovým patologickým přístupem zachází i s lidmi kolem sebe. Nehledě na to jestli jde o přítele či nepřítele. Sympatičtější postavu, zdánlivě postrádající jakékoliv emoce, jsem už dlouho ve fantastice nepotkal.
Ve prospěch románu hodně mluví i nenáročný děj, jehož spád je umocněn krátkými kapitolami. Problém jsem měl až v druhé polovině, kdy se Mark Lawrence snaží překvapit zpřeházením figur na šachovnici. Tento tah není vyloženě špatný, jako spíš nedobře zahraný – překombinovaný zvrat neohromil a navíc je pro zápletku zbytečný. Další body dolů jsou za adolescentní věk hlavního protagonisty, což mi občas shazovalo uvěřitelnost jinak efektivně budovaných scén.
V mnohém připomíná Trnový princ knihy Joea Abercrombieho či Glena Cooka, především pro svou pochmurnost a antihrdinskost. Není to sice úplně dokonalé, ale jako rozjezd skutečně působivé.

Vlask  | **** 24.03.2016 12:30

Velice antihrdinská dark postapo fantasy odehrávající se ve středověkém prostředí nějakých tisíc let po poeticky nazvaném dnu tisíce sluncí. Hlavní postavou je princ s velmi tvrdohlavou a cílevědomou povahou snoubenou s hodně tvrdou výchovou. Když k tomu přidáte rodinou tragédii, nezájem otce, několik let na cestách ve společnosti loupeživé bandy a plně rozvinutou pubertu, tak z něj princ Krasoň opravdu nebude. Celá kniha je tak o cestě jednoho bezohledného spratka za pomstou a uznáním svého postavení. Děj je navíc poměrně hodně prokládaný psychologií skupiny a jednotlivců. Je to celkem čtivé a z hlediska chování hlavní postavy i originální a realistické. Jen mám obavy že fandit mu všem opravdu nebudete.



WebArchiv - archiv českého webu