kniha » Robokalypsa
chce si přečíst 7 | chce mít v knihovně 2 | má v knihovně 23
hodnotilo: 21
77%
Koupit knihu:
FantasyShop.cz
Fantasya.cz
Robokalypsa

Daniel H. Wilson

Robokalypsa

série: Robo
díl v sérii: 1

Kategorie: sci-fi

originální název: Robopocalypse
originál vyšel: 2011

vydání: Knižní klub (web) 2013

odkazy: 4x [recenze], 1x [film]


Komentáře:
GeRony  | ***1/2 15.08.2013 15:34

Tak, co tu mame? Hmmm, zmes Svetovej Valky Z (len su tu namiesto zombies roboti) a Terminatora. Svetovu Valku Z kniha takisto pripomina formou, kde sme s priebehom vojny s robotmi zoznameni formou zapiskov o cinoch jednotlivych hlavnych postav. Mame tu zopar sviezich napadov (tretia strana), novych zbrani (ci uz robotich alebo ludskych), zaujimavo su vykreslene myslienky robotov (tu sa nezaprie povolanie autora). Celkovo to posobi trosku beckovo, viac krat som mal pocit, ze keby sa AI fakt rozhodla potlacit na pilu, z ludi by neostal mastny flak. Sfilmovatelne to vsak je :D

trudoš  | ****1/2 01.01.2016 02:54

Apokalyptický román podle mého gusta – přeskakování z postavy na postavu, změny vypravěčských stylů, popis absolutní zkázy civilizace. Autor s chladným novinářským odstupem zaznamenává konflikt s nelítostnými roboty, kteří zcela ignorují pravidla boje, jež si lidstvo za těch pár let co existuje, vymyslelo.
Trochu škoda je, že se Daniel H. Wilson drží zpátky, co se týče brutálnosti střetů. Zatímco by člověk čekal totální válku alá Terminátor, mají zdejší roboti tendence humanoidy zavírat do pracovních táborů, což s logikou věci nemá moc společného. Hodně se taky soustředí na vývoj situace v přetechnizovaných oblastech a záměrně se vyhýbá méně zalidněnému venkovu. Vynahrazuje to rychlým tempem vyprávění a nápaditostí partyzánského boje. Komplexnost celé války ruší jen vztahové propojení hlavních aktérů. Aby autor čtenáři usnadnil orientaci, nechává vybrané hrdiny dělat to, na co by ve skutečnosti byly třeba desítky osob. Ale jinak bezvadný kousek, i když možná zbytečně kýčovité finále.

Lokina  | **** 02.02.2018 20:20

Robokalypsa je příběhem z nedaleké budoucnosti, kdy umělá inteligence začala terorizovat lidstvo pomocí aut, domácích a vojenských robotů, letadel a chytrých budov. Kniha je rozdělena na několik částí, kdy první část se zaobírá incidenty z celého světa, ale nikdo tomu moc nevěří, že by stroje povstaly proti lidem. Další části už jsou o vypuknutí Nové války a snaha lidí bojovat se stroji jako například pan Nomuro v Tokiu nebo indiánský kmen v Oklahomě. Kniha je nápaditá, akční scény mají tempo a jsou záživné a čtivé. Mně se to moc líbilo a těším se na filmové zpracování.



WebArchiv - archiv českého webu