kniha » Schismatrix
chce si přečíst 1
hodnotilo: 9
76%
obal_knihy

Bruce Sterling

Schismatrix

Tato kniha je jen součástí jiných knih: Schismatrix Plus

Kategorie: sci-fi - cyberpunk - space opera

originální název: Schismatrix.
originál vyšel: 06/1985


Komentáře:
lamahe  | ****1/2 10.03.2014 13:04

Román označovaný za jedno zo základných diel kyberpunku. Zatiaľ čo tento termín je pre mňa pomerne nejasno definovateľný (u mňa je zakódovaný skôr v estetickej než významovej rovine), rozhodne mu môžem potvrdiť status dôležitého románu zaoberajúceho sa myšlienkami transhumanizmu. Tento koncept je tu dovedený do detailov cez konflikt dvoch skupín pozmemených navzájom odlišnými transhumanistickými postupmi – geneticky zdokonalených tvárnych a kyberneticky vylepšených mechanistov. Samozrejme nič nie je čiernobiele a existujú tu ich prieniky, ako aj úplný izolacionizmus. Ľudstvo v rozsahu nasledovných 4-och storočí preniká do všetkých kútov našej slnečnej sústavy, pričom pád jedného impéria strieda vzostup iného so zrýchlenou frekvenciou. Na pár riadkoch je ťažké zachytiť myšlienkovú hĺbku stojacu za komplexným svetom obklopujúcim životný príbeh Abelarda Lindsaya. Pretvoreného agenta s výcvikom diplomata, astrohnidy, piráta, kapitán-doktora a vizionára. Do ľudského života zaberajúceho niekoľko storočí sa toho zmestí naozaj mnoho. A univerzum vykreslené Sterlingom na jeho pozadí je zázračnou žijúcou mozaikou.

„Inu, ten podvod ještě chvíli vydrží. Navzdory nové generaci, která vyrastala v míru a snažila se strhnout závoj klamu, aniž by si uvědomovala, že je to zároveň plátno, na němž je vymalován celý jejich svět.“

Lucc  | ****1/2 28.09.2020 22:02

Kronika života vizionáře a hybatele Abelarda Lindsaye, která provází čtenáře valnou částí doby osídlení Sluneční soustavy od habitatu Měsíce přes pás asteroidů až k prstencům plynných obrů. Víc píšu u celé knihy. Zde uvedu jen jeden ovšem podstatný rys díla, kterým je jeho životnost a neživotnost zároveň. Jde o zvláštní věc. Postavy jsou popsány do detailu, ale přesto jsou jejich motivace zastřené, plovoucí ve stavu beztíže. Nejspíše je to dáno odlišností od nás, skutečných lidí 21. století. Například jsem nikdy nepochopil vztah Lindsaye a Konstantina. Spiklenci a revolucionáři v jednom světě, poté rivalita a zrada a nepřátelství na život a na smrt (proč?), vedení celých frakcí proti sobě, podivný souboj dle nedefinovaných mimozemských pravidel a na konec cosi jako usmíření. Sterlingův vesmír je v tomto románu bujný a plný nového, ale zároveň je to zvetšelá vesta. Opravdu nevím, zda to tak napsal záměrně nebo je to jen náhoda.



WebArchiv - archiv českého webu